Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca impactul Legii darii in plata, care se va aplica de vineri, este incert, insa riscul sistemic la adresa sectorului financiar este generat si de alte proiecte legislative, a declarat, marti, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa.
Avertismentul a fost anuntat initial de oficialul BNR in 7 aprilie.
Guvernatorul a mentionat, la acel moment, ca banca centrala a identificat pentru prima data un risc sistemic sever intern, pe fondul intensificarii initiativelor legislative din ultimele sase luni privind reglementarea domeniului financiar-bancar.
Avertismentul lui Isarescu legat de economia Romaniei: Cat de negri sunt norii care planeaza deasupra ...citeste mai departe despre "Efectul darii in plata, o necunoscuta pentru BNR - Isarescu: Asteptam!" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Mai 2016, ora 15:43
Bancile vor trebui sa inventeze un nou produs asemanator celui de leasing, in cazul in care apare Legea darii in plata, a declarat presedintele executiv al UniCredit Bank, Rasvan Radu, intr-o conferinta de presa.
"In cazul in care apare Legea darii in plata, toate bancile vor trebui sa inventeze sau sa scoata un nou produs care este foarte asemanator celui de leasing. Eu nu fac estimari privind ce vor face alte banci, dar uitati-va cum arata un produs de leasing imobiliar si veti intelege cam care vor fi sau in ce zona se vor situa urmatoarele conditii de a accesa un credit de acest gen. Deci, vorbim despre un alt produs", a spus Rasvan Radu.
Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata (Video)
In opinia acestuia, Legea darii in plata ar putea fi aplicata pentru un nou tip de produs, iar in paralel sa se mentina produsul actual de creditare ipotecara, lasand clientilor posibilitatea sa aleaga.
"Noi chiar am propune sa cream un produs special, un credit special cu ...citeste mai departe despre "Presedintele UniCredit: Bancile vor veni cu o noua inventie ca raspuns la Legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 21:38
O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
Cum vede Isarescu posibila legea darii in plata: Reactia bancilor este normala, nu o razbunare (Video)Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata (Video)Legea darii in plata: Ce se va intampla cu pretul apartamentelor
Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit ...citeste mai departe despre "Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52
Cresterea economica a Romaniei ar urma sa ajunga la 4,2% in 2016, gratie cresterilor salariale puternice si relaxarii fiscale, in timp ce in 2017 se va modera usor la 3,7%, arata previziunile economice de iarna publicate joi de Comisia Europeana (CE).
Estimarile CE privind cresterea economica a Romaniei sunt atat pentru 2015, cat si pentru 2016 si 2017, in conditiile in care in toamna prognoza un avans de 3,5% in 2015, urmat de o crestere de 4,1% in 2016 si una de 3,6% in 2017.
Conform noilor cifre, Executivul comunitar estimeaza ca in 2015 cresterea reala a PIB-ului Romaniei a fost una de 3,6%, cel mai ridicat ritm de crestere de dupa 2008. Pentru 2016 si 2017, CE sustine ca principalul motor al cresterii economice va ramane cererea interna, in timp ce contributia neta a exporturilor va ramane negativa.
Reducerea TVA de la 24% la 20% in ianuarie si majorarea salariului minim in luna mai vor stimula consumul si vor impinge cresterea economica la 4,2% in 2016. Pe masura ce ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana are prognoze optimiste pentru Romania, dar vede si un risc major - legea darii in plata" pe Ziare.com mai mult
Joi, 04 Februarie 2016, ora 14:25
Presedintele BCR, Sergiu Manea, a comentat, marti, efectele legii darii in plata pentru sectorul bancar si pentru consumatori.
"Legislatia punitiva si lipsa dialogului constructiv privind sectorul financiar a devenit un indicator al lipsei de incredere din societate. Personal, am privit retrimiterea in Parlament a legii darii in plata drept o oportunitate pentru ca sectorul financiar, reprezentantii mediului legislativ si cei ai consumatorilor sa se aplece asupra unor modificari constructive care sa tina cont de constrangerile si interesele tuturor partilor, de principiile generale de drept, ale Constitutiei, ale institutiei contractului", a precizat presedintele BCR, intr-o informare remisa Ziare.com.
E oficial: Legea darii in plata, retrimisa in Parlament de Iohannis - Ce critici a adus presedintele
"Angajamentul sistemului bancar de a coopera si colabora pentru a reglementa responsabil imprumuturile pentru consumatori ramane solid, in conditiile unui proces legislativ care ...citeste mai departe despre "Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile" pe Ziare.com mai mult
Marti, 02 Februarie 2016, ora 13:15
Legea darii in plata nu este in avantajul romanilor saraci, a precizat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Aceasta lege, asa cum e ea, nu are viata lunga", a precizat acesta la Digi 24.
Adrian Vasilescu a spus ca nu a existat o dezbatere in adevaratul sens al cuvantului pe aceasta tema, nici la nivelul opiniei publice, nici in Parlament.
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci
"Cred ca, in general, de doi-trei ani simt o degradare a discursului public in Romania si o fuga de dezbatere. Iar pe marginea acestei legi se polemizeaza intens. Nu de polemica are nevoie tara, nu de polemica are nevoie publicul in legatura cu aceasta lege absolut necesara. Aceasta lege are nevoie de analize care sa conduca inspre respectarea scopului legii si respectarea dreptului.
Plecam de la urmatoarea realitate: citesc expunerea de motive si vad ca apare aceasta masa cu trei picioare, e minimum ...citeste mai departe despre "Vasilescu (BNR): Legea darii in plata nu e in avantajul romanilor saraci" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Decembrie 2015, ora 10:27
Bancherii ameninta ca avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%, daca legea darii in plata va intra in vigoare.
Acestia sustin ca doar in acest mod pot acoperi eventualele pierderi, informeaza Digi 24.
Proiectul de lege se afla pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care are doua optiuni: fie sa il reintoarca in Parlament, pentru reexaminare, fie sa il promulge.
In actuala forma, actul normativ prevede ca cei care au luat un credit ipotecar pot preda locuinta bancii si scapa de plata ratelor, lucru ce nu se intampla in prezent.
Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe
Florin Danescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, avertizeaza ca legea va conduce la cresterea avansului pentru creditele ipotecare si sustine ca "totul e calculat pe cifre".
"In calculul riscurilor, de acum incolo, vei lua in calcul o cadere de piata potentiala si aceasta dare in plata care poate ajunge la 50 la suta, de ...citeste mai departe despre "Efectul nefast al legii darii in plata: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 10:57
Proiectul de act normativ privind darea in plata a imobilului, adoptat recent de Parlament, nu reprezinta o transpunere a reglementarilor europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale, precizeaza reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
"Reglementarea prin lege a dreptului debitorului dintr-un contract de credit de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului imobil ipotecat pentru stingerea integrala a creantei si a accesoriilor sale nu reprezinta o transpunere a textului Directivei 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale si de modificare a Directivelor 2008/48/CE si 2013/36/UE si a Regulamentului (UE) nr.1093/2010 ci, eventual, o masura aflata in marja nationala de actiune a statelor membre, daca intentia de legiferare vizeaza o protectie mai ridicata a consumatorului", explica reprezentantii MAE.
Predai cheia casei si ai scapat de credit: ...citeste mai departe despre "Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 17:57
Legea darii in plata ar putea avea ca efect reorientarea de fonduri ale bancilor catre zona creditarii de companii si autoritati publice locale, unde marjele practicate sunt insa deja la un nivel foarte redus, pana intr-un punct procentual, a declarat Traian Halalai, presedintele EximBank, banca detinuta de stat.
"Deja pe partea de corporate exista o competitie acerba pentru clientii sanatosi si cu proiecte viabile. La autoritati publice locale marjele au ajuns si la 0,2-0,3 puncte procentuale (peste ROBOR - n.red.). (...) Pe companii discutam de 0,5-1 puncte procentuale", a declarat seful EximBank, institutie de credit cu activitati pe segmentul companiilor si autoritatilor locale.
Promulgarea legii darii in plata in forma actuala ar putea impinge bancile comerciale sa realoce fonduri de la creditarea populatiei catre finantarea companiilor si autoritatilor publice locale, intensificand concurenta pe un segment deja aglomerat.
"Competitia este foarte acerba. Daca legea (darii ...citeste mai departe despre "Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 15:09