Cu aproximativ o luna inainte de data programata pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, constructorii auto din blocul comunitar si-au unit fortele pentru a trage un semnal de alarma cu privire la pierderile in valoare de miliarde de euro care vor aparea in conditiile unui Brexit fara acord.
Opririle de productie ar urma sa coste 50.000 de lire sterline pe minut numai in Marea Britanie, transmite Reuters.
Marea Britanie urmeaza sa iasa din UE la data de 31 octombrie, insa companiile sunt din ce in ce mai ingrijorate cu privire la lipsa de progrese inregistrate de premierul Boris Johnson spre un nou acord de retragere care sa inlocuiasca precedentul acord negociat de Theresa May, pe care Parlamentul britanic l-a respins de trei ori.
Intr-un comunicat de presa comun publicat luni, mai multe asociatii, printre care Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Asociatia furnizorilor europeni de componente auto si alte 17 asociatii nationale, au tras un semnal de alarma asupra consecintelor unui Brexit fara un acord asupra unei industrii care regrupeaza 13,8 milioane de angajati in Uniunea Europeana, incluzand Marea Britanie, sau 6,1% din forta de munca totala.
"Plecarea Marii Britanii din UE fara un acord ar declansa o modificare fundamentala a conditiilor de tranzactionare, cu tarife in valoare de miliarde euro care ameninta sa afecteze alegerile consumatorilor pe ambele maluri ale Canalului Manecii", se arata in comunicatul de presa... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2019, ora 11:30
Ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono (foto), a declarat pentru BBC ca le-a transmis celor doi candidati pentru functia de premier al Marii Britanii sa evite un Brexit fara acord.
Kono a declarat ca ii "cunoaste foarte bine" pe Boris Johnson si Jeremy Hunt si ca firmele japoneze sunt "extrem de ingrijorate" privind Brexitul.
Kono a mai afirmat ca a facut apel la cei doi candidati sa ofere claritate privind problema Brexitului.
"De fiecare data cand ne-am intalnit, acesta a fost unul dintre principalele subiecte: Va rog, nu un Brexit fara acord", a declarat el.
"Exista peste 1.000 de companii japoneze care opereaza in Marea Britanie asa ca suntem foarte ingrijorati de posibilitatea unui Brexit fara acord. Acest lucru ar avea un efect negativ asupra lor", a afirmat Kono.
"Asa ca oricine castiga, oricine devine noul lider al Marii Britanii, sper ca vor lua in considerare aceste companii care opereaza in Marea Britanie si vor avea grija", a adaugat el.
Johnson a declarat ca Brexitul va avea loc pe 31 octombrie, "cu acord sau fara" insa el considera ca exista o sansa de "unu la un milion" ca un astfel de scenariu sa aiba loc.
Kono a precizat ca Japonia nu doreste intreruperea relatiilor economice cu Marea Britanie.
"Asa ca am cerut guvernului britanic sa informeze companiile japoneze cu privire la ce sa se astepte, iar lucrurile ar trebui sa se deruleze fara perturbari", a afirmat el.
Kono se indoieste ca Marea Britanie ar putea semna un nou... mai mult
Joi, 27 Iunie 2019, ora 17:57
Franta a obtinut sustinerea Spaniei si Belgiei pentru a forta retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana fara niciun acord Brexit pe 12 aprilie, daca nu vor aparea propuneri semnificative din partea Londrei, afirma surse UE.
Conform unor functionari UE citati de cotidianul britanic The Guardian, Administratia Emmanuel Macron a obtinut sustinerea Spaniei si Belgiei pentru a refuza cererea Guvernului Theresa May de amanare a Brexit. "Probabil vom accepta amanarea cu cel mult cateva saptamani pentru a ne pregati de efectele asupra pietelor financiare", a declarat un diplomat francez de la Uniunea Europeana.
Guvernul Theresa May a cerut din nou vineri amanarea Brexit pana pe 30 iunie, pentru a evita iesirea Marii Britanii din UE fara niciun acord pe 12 aprilie. Conform unor surse UE, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, ar fi dispus sa acorde amanarea Brexit aproximativ un an, in cadrul unui mecanism numit "extindere flexibila" ("flextindere") care ar permite Marii Britanii sa se retraga din Blocul comunitar imediat dupa o eventuala aprobare si ratificare a Acordului Brexit, respins pana acum de Camera Comunelor.
Insa Franta si Austria au semnalat ca nu sunt de acord cu amanarea Brexit. O decizie de amanare poate fi luata in unanimitate de cele 27 de state membre UE.
Amelie de Montchalin, secretar de stat in cadrul Ministerului francez al Afacerilor Europene, a declarat pentru cotidianul The Guardian: "Consiliul European a luat o decizie clara pe 21... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 21:14
Comisia Europeana a incheiat pregatirile pentru situatia 'din ce in ce mai probabila' a unui Brexit fara acord, la 12 aprilie, a anuntat luni Bruxellesul intr-un comunicat de presa.
In cazul unui scenariu fara acord, Regatul Unit va deveni o tara terta si nu i se va aplica nicio masura tranzitorie.
De la data respectiva, intreaga legislatie primara si secundara a UE va inceta sa se aplice Regatului Unit. Nu va mai exista o perioada de tranzitie, dupa cum se prevede in Acordul de retragere incheiat intre Cei 27 si premierul Theresa May, dar pe care Parlamentul de la Londra l-a respins de doua ori.
Intr-un astfel de scenariu, relatiile Regatului Unit cu UE ar fi reglementate de dreptul international public general, inclusiv de normele Organizatiei Mondiale a Comertului. UE va avea obligatia de a aplica imediat normele si tarifele sale vamale la frontierele cu Regatul Unit. Aceasta obligatie include efectuarea de verificari si controale privind respectarea standardelor vamale, sanitare si fitosanitare si verificarea conformitatii cu normele UE. In pofida pregatirilor considerabile efectuate de autoritatile vamale ale statelor membre, aceste controale ar putea cauza importante intarzieri la frontiere. De asemenea, entitatile din Regatul Unit nu ar mai fi eligibile pentru granturi UE si nu ar mai putea participa la procedurile de achizitii publice din UE in conditiile in vigoare in prezent.
In mod similar, cetatenii Regatului Unit nu vor mai fi cetateni ai Uniunii... mai mult
Marti, 26 Martie 2019, ora 10:04
Operatorii de turism sustin ca in urmatorii cinci ani industria turismului peste hotare ar putea pierde mai multe miliarde de euro, daca Marea Britanie va iesi din Uniunea Europeana, fara un acord, la finele acestei luni.
Cu doar trei saptamani inaintea datei programate pentru iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord de divort acceptabil.
Directorii firmelor de turism prezenti la targul de la Berlin sustin ca multi turisti sunt in expectativa cu privire la planurile lor de vacanta avand in vedere incertitudinile cu privire la vize, asigurari si daca vor avea nevoie de un permis international de conducere pentru a putea conduce un automobil in tarile membre UE.
"Brexitul este o sursa de ingrijorare", a declarat Mark Okerstrom, directorul general al platformei de online-booking Expedia, adaugand ca a sesizat o incetinire semnificativa a numarului de persoane care au rezervat zboruri din si spre Marea Britanie dupa data de 29 martie.
Firma de consultanta Oxford Economics estimeaza ca un Brexit fara acord ar putea duce la o scadere cu 5% a calatoriilor si turismului peste hotare in randul cetatenilor britanici in 2020. Firma de cercetare de piata Euromonitor sustine ca un astfel de scenariu ar limita cheltuielile peste hotare cu 5,3 miliarde dolari intre 2019-2025.
"Nu vedem ca oamenii nu fac rezervari deloc dar vedem cum asteapta mai mult pentru a lua o decizie", a declarat Christoph Debus, director la Thomas... mai mult
Vineri, 08 Martie 2019, ora 17:09
Marea Britanie va trebui sa aleaga intre un Brexit fara un acord cu UE si abandonarea Brexitului, in eventualitatea in care Camera Comunelor va respinge acordul privind termenii iesirii Marii Britanii din Uniune, incheiat intre Londra si Bruxelles, a declarat vineri presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
"Cu cateva zile inaintea votului in Camera Comunelor (care va avea loc pe 11 decembrie - n.red.), devine tot mai clar ca acest acord este cel mai bun posibil - de fapt, este singurul posibil.
Daca acest acord este respins de Camera Comunelor, singurele alternative care ne raman sunt: fara Brexit sau Brexit fara acord. Vreau sa va asigur ca UE este pregatita pentru fiecare dintre aceste scenarii", a spus Tusk la sosirea la summitul G20, care se desfasoara la Buenos Aires, in Argentina.
Reamintim ca, la referendumul din iunie 2016, 51,89% dintre britanici s-au declarat in favoarea Brexit. De la acel moment, s-au purtat continuu discutii intre conducerea UE si liderii britanici privind conditiile in care Regatul Unit urmeaza sa paraseasca Uniunea.
S-a cerut chiar repetarea referendumului, dar varianta a fost ferm respinsa de premierul Theresa May.
Citeste si:
Reactii la nivel inalt dupa semnarea acordului pentru Brexit: Este o tragedie. Un moment grav pentru UEBanca Angliei avertizeaza ca efectele Brexit vor fi mai grave decat criza financiara, in lipsa unui acord cu UEGuvernul de la Londra nu are niciun "plan B", daca acordul pe Brexit pica la vot... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2018, ora 21:26
Economia Marii Britanii risca sa fie afectata mai grav decat in timpul crizei financiare, in cazul in care retragerea tarii din Uniunea Europeana se va produce "in mod dezordonat", avertizeaza Banca Angliei.
Proiectul de Acord Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale.
Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Cel putin cinci membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana.
Premierul Theresa May si-a exprimat regretul ca unii membri ai Cabinetului de la Londra au demisionat, insa a subliniat ca este determinata sa obtina adoptarea acordului negociat cu Uniunea Europeana pe tema Brexit.
Acordul risca sa fie respins de Parlamentul de la Londra, astfel ca Marea Britanie ar putea fi nevoita sa se retraga din UE fara niciun acord ori ar avea ca optiuni un nou referendum, alegeri parlamentare anticipate sau amanarea Brexit.
Banca Angliei a avertizat miercuri seara, intr-un raport de evaluare, ca economia Marii Britanii risca sa se diminueze cu 8% in doar un an, comparativ cu 6,25% in timpul crizei financiare, din cauza lipsei de credibilitate a Londrei pe pietele financiare si a intarzierilor in procedurile vamale.... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 20:45