Un nou scandal de frauda zdruncina piata bancara din Romania. Prejudiciul este unul record, de 85 milioane de euro, iar printre persoanele implicate se numara bancheri de la unele dintre cele mai mari banci din Romania, oameni de afaceri, notari, politicieni si evaluatori imobiliari.
Procurorii DIICOT cerceteaza o grupare infractionala formata din 58 de persoane. Potrivit informatiilor aparute in presa, capii acestei grupari ar fi controversatul om de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati sapte directori de banci de la BRD, Volksbank, dar si oameni politici ca Vasile Blaga sau Oana Mizil.
Persoanele implicate isi vindeau intre ele imobile. Dupa aceste tranzactii, apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Business24 iti prezinta cele mai importante importante informatii din cea de-a doua zi de ancheta:
- BRD: Am sesizat organele penale si am desfacut contractele de munca ale angajatilor care nu respectau normele Reprezentantii BRD au precizat, intr-un comunicat de presa, ca schemele de finantare ilegala au fost descoperite cu cateva luni in urma si ca banca a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.
- 20 de persoane au fost retinute in dosarul fraudelor bancare.... mai mult
Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 10:36
Un nou scandal de frauda, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania.
Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.
Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste tranzactii, ei apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.
Capii acestei grupari ar fi oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank.
In aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.
Apar mentionate si numele unor oameni politici importanti precum Oana Mizil si Vasile Blaga.
Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:40
Inca cinci persoane au fost arestate dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis recursul Parchetului in cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro.
Toma Mihai, Denisa-Mihaela Amuza, Georgiana Piturca, Sorina Costea si Marilena Moga au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, iar Georgeta Popa a fost eliberata, urmand sa fie cercetata in libertate, transmite Agerpres.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar, in care sunt implicati atat bancheri, cat si angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 14:28
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a amanat luni, cu o saptamana, judecarea recursurilor a sase persoane arestate in dosarul fraudelor bancare in care sunt implicati bancheri, angajati ai Ministerului Economiei si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Sase persoane au primit pe 1 noiembrie ordonante de retinere de 24 de ore din partea procurorilor DIICOT in acest dosar.
Aproximativ 100 de persoane au fost duse pe 1 noiembrie la sediul DIICOT-Bucuresti, dupa ce procurorii DIICOT au efectuat 50 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu la locuintele si societatile comerciale ce apartin membrilor unei grupari formate din 48 de persoane, printre care si angajati ai Ministerului Economiei.
Frauda bancara - Reteaua avea relatii in Senat, ANAF si AVAS
Gruparea era specializata in obtinerea de credite bancare cu documente falsificate, valoarea totala a prejudiciului produs ridicandu-se la 22 de milioane de euro.
Potrivit DIICOT, in perioada 2010 - 2012, membrii gruparii, sub coordonarea liderului sau, Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei prin utilizarea unor documente falsificate. mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 14:32
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat, marti, ca angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in "dosarul fraudelor bancare".
"Referitor la informatiile aparute in mass-media privind implicarea inaltilor functionari AVAS in dosarul fraudelor bancare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului face urmatoarele precizari: Angajatii AVAS nu sunt implicati in acte si fapte de coruptie in dosarul fraudelor bancare asa cum in mod eronat s-a vehiculat in mass-media.
Conducerea AVAS nu are informatii din care sa reiasa o eventuala implicare a angajatilor Autoritatii in cercul infractional, fiind ferma in privinta pedepsirii actelor de coruptie, conform prevederilor legale in vigoare", au anuntat marti reprezentantii AVAS.
Aurel Saramet, presedintele suspendat al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, a fost director general executiv al FPS in perioada 1992 - 1993, institutie ce a precedat AVAS, adica acum 20 de ani, au spus reprezentantii institutiei.
Tot marti au luat pozitie si reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, infirmand implicarea Fondului in frauda bancara anchetata de DIICOT.
Fondul de Garantare reactioneaza la acuzatiile de frauda bancara
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai,... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 16:21
Garanti Bank Romania informeaza ca nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor" si nu a acordat niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza.
"Garanti Bank Romania nu a avut nicio implicare in cazul "Dosarul bancherilor", banca neacordand niciun fel de credit niciuneia dintre societatile comerciale aflate in cauza", au precizat reprezentantii bancii.
Precizarea vine dupa ce, in propunerea de arestare a unuia dintre inculpatii din dosar, respectiv a lui Stan Mihai, procurorii au aratat ca acesta ar fi folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania".
In dosarul bancherilor, procurorii au cerut arestarea preventiva a 33 de persoane, iar judecatorii au emis 17 mandate de incarcerare, printre cei ajunsi in detentie numarandu-se liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, si fostul general DIE, Dragos Diaconescu, potrivit unor surse judiciare.
In acelasi caz sunt cercetati, dar in stare de libertate, vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Alexandru Claudiu Cercel-Duca, si directorul suspendat al... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 08:23
Tribunalul din Calarasi a decis, sambata, sa emita mandate de arestare preventiva pentru 10 persoane, in dosarul bancherilor acuzati de frauda.
Sambata dimineata, persoanele retinute in Capitala au fost eliberate, pana la pronuntarea verdictului, din cauza ca a expirat mandatul de retinere pentru 24 de ore.
Magistratii Tribunalului Calarasi au emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Rasuceanu, Niculina Tanase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazar si Nicolae Moga, acestia fiind acuzati ca ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.
La ora transmiterii acestei stiri, cei zece au fost introdusi in arestul Polittei judetene Calarasi.
Tribunalul Bucuresti va anunta sambata, la ora 20.00, decizia in cazul fraudelor bancare estimate de anchetatorii DIICOT la 22 de milioane de euro, judecatorul incheind sedinta in jurul orei 4.00, dupa ce a ascultat pledoariile acuzarii si ale apararii, informeaza surse judiciare.
Frauda bancara - Tribunalul stabileste sambata sanctiunile pentru cei implicati
Invinuitii din dosar sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 09:08
Procurorii DIICOT au declarat ca membrii retelei de frauda bancara aveau legaturi la nivel inalt in institutii ale statului precum Senat, ANAF si AVAS.
Autoritatile au cerut deja arestarea preventiva a vicepresedintelui, BRD Claudiu Cercel, dupa cum a confirmat si Tribunalul Bucuresti. In dosar mai sunt inca 21 de inculpati.
Cu toate acestea, Mugur Isarescu a declarat ca nu se poate vorbi despre o "caracatita a bancherilor", salutand actiunile de aplicare a legii in dosarul fraudei bancare anchetata de DIICOT. Guvernatorul BNR a invitat mass-media la moderatie.
"Nu este vorba de caracatita bancherilor. E mai degraba vorba de un grup infractional din afara bancilor. E vorba de 16 unitati bancare, din 3 banci. Cele trei banci au vreo 2.000 de unitati bancare", a declarat Mugur Isarescu.
Ziua 1 - Frauda bancara - Doua persoane retinute de DIICOT, alte 4 suspendate din functie
Business24 iti prezinta cele mai importante informatii pe tema cazului de frauda bancara:
- Premierul Victor Ponta a spus vineri, la Targu Jiu, ca se bucura ca autoritatile statului combat asemenea retele precum cea din sistemul bancar si ca ureaza succes "in orice fel de asemenea actiune", referindu-se la audierile procurorilor DIICOT in dosarul privind fraudele din sistemul bancar.
- Mihai Grigoroiu, angajat la Ministerul Economiei, il consilia direct pe Mihai Stan la intocmirea documentelor si in procedurile pentru accesarea de fonduri europene, prin societatea de consultanta unde... mai mult
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 17:52
Doua persoane au fost retinute la sediul DIICOT, iar alte patru, printre care se numara presedintele FNGCIMM Aurel Saramet, au fost suspendate din functie. Circa 100 de persoane sunt anchetate in cea mai mare frauda bancara din Romania, pagubele depasind peste 22 milioane de euro.
BCR, cea mai mare banca din Romania, a instiintat DIICOT inca din trimestrul doi despre falsuri in dosarele de credit, descoperite de propria divizie antifrauda.
In acest caz sunt implicate persoane de la conducerea bancilor, precum vicepresedintele BRD, Claudiu Cercel, dar si functionari ai statului, precum Aurel Saramet, presedintele Fondului de Garantare pentru IMM-uri, care a fost suspendat din functie.
Procurorii DIICOT au organizat joi dimineata 50 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu. Descinderile vizeaza angajatii a trei banci, suspecti ca dadeau credite false.
Pana in prezent, 100 de angajati de la BCR, BRD si CEC au fost ridicati si dusi la sediul DIICOT, unde procurorii vor decide daca emit ordonanta de retinere. Printre suspecti se afla si directori de banci.
Directori de banci, dar si alti angajati, erau implicati intr-o retea de credite false. Cu ajutorul directorilor se obtineau credite, banii se imparteau intre cei implicati, iar banii nu mai ajungeau niciodata la banca.
Astfel, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2012, ora 08:41