Vorbim una dintre cele mai complexe si complicate limbi din lume. Evident, pastram proportiile, neavand cum sa ne comparam limba cu cea a japonezilor sau a chinezilor. Chiar si asa, Limba Romana aduce o multime de surprize, fie descoperite in dictionar, fie in comunicarea de zi cu zi.
Te poti amuza cu cuvinte lungi cat o zi de post, poti descoperi expresii care mai de care mai interesante, care nu au absolut nicio logica in alte limbi si iti poti impletici limba in cuvinte greoaie si intortocheate.
Nu te vom lasa sa cauti de unul singur in dexonline.net cele mai lungi cuvinte din limba Romana sau cele mai amuzante expresii, ci ti le vom prezenta noi.
Fie lungi, fie scurte, cuvintele si expresiile romanesti au capacitatea de a uimi prin dimensiune
In dictionarul roman vei putea gasi nu mai putin de 9 cuvinte care au peste 22 de litere. In teorie, pare putin, insa daca trebuie sa pronunti Electroglotospectrografie, Angiocardiopneumografie sau Streptomicinorezistenta, s-ar putea sa ai ceva probleme.
De departe insa, cel mai lung cuvant din Romania este "pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza". Cuvantul defineste o boala si se mai poate defini si ca "silicoza". La cat este de mare, aproape ca isi genereaza propria gravitatie. Vom ramane, asadar, la "silicoza" atunci cand definim boala pulmonara aparuta la muncitorii din carierele de piatra sau din industria metalurgica.
Oricat de greu ar fi de crezut, in Europa exista doua cuvinte mai lungi decat... mai mult
Luni, 28 August 2017, ora 12:36
Un studiu realizat recent de Uniunea Europeana arata ca doar 51% din romani au citit o carte in ultimul an. O analiza la nivel national indica o rata de analfabetism functional de 42 de procente, iar conform statisticilor, in tara noastra un copil din cinci abandoneaza scoala.
Contextul actual pune sub semnul indoielii optimismul pe care ne-am dori sa il avem cand vorbim despre lectura si investitie in noi. In ce masura societatea, sistemul de invatamant si comunitatea ne mai ajuta sa alocam timp dezvoltarii personale, educatiei, perfectionarii si invatarii pe tot parcursul vietii.
Editura Univers Enciclopedic, cea care publica in exclusivitate dictionarele DEX, DOOM si Gramatica Limbii Romane, a comunicat ca doar in anul 2016 a vandut aproximativ 10.000 de exemplare din fiecare titlu. Cele mai mari vanzari s-au inregistrat online, unde utilizatorii de internet au comandat fie un dictionar explicativ, fie un pachet promotional care include DEX-ul si DOOM-ul sau pe toate cele trei mentionate.
Cand sociologii ii intreaba pe romani daca acestia considera cartile scumpe, 45% raspund "Da". Comparand DEX pret si alte carti Univers Enciclopedic, de exmplu, vom vedea ca dictionarul nu este chiar cea mai accesibila carte. Cu toate acestea, cititorii au cumparat 30.000 de volume care costa, in medie, fara reducere, 87 lei/ bucata. Intrebarea care apare este: cumparam anumite carti doar pentru ca dau bine in biblioteca?
Proportiile au fost pastrate si la targurile de... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 10:31