Un incendiu a izbucnit, miercuri dupa-amiaza, la o centrala nucleara nefunctionala din vestul Frantei, noua muncitori fiind evacuati.
Incendiul a izbucnit la centrala nucleara Brennilis (Finistere), aflata in curs de desfiintare, informeaza site-ul ...citeste mai departe despre "Incendiu intr-o centrala nucleara din Franta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 22:51
Bulgaria, Slovacia si Lituania au nevoie de inca 2,5 miliarde de euro pentru desfiintarea a opt reactoare nucleare vechi, arata un raport al Curtii Europene de Conturi.
In cadrul acordurilor lor de aderare la UE, cele trei tari au fost de acord sa desfiinteze opt reactoare nucleare din perioada sovietica. Acestea sunt unitatile 1-4 ale centralei bulgare Kozlodui, unitatile 1 si 2 ale centralei lituaniene Ignalina si unitatile 1 si 2 ale centralei slovace Bohunice V1.
Reactoarele au fost inchise in perioada 2002 - 2009.
In schimb, UE a fost de acord sa ofere contributii financiare celor trei tari, pentru a compensa "povara exceptionala sociala, economica si financiara" generata de respectarea acestei cereri.
Institutia a sfatuit Comisia Europeana sa creeze conditiile pentru "folosuirea efectiva, eficienta si economica a fondurilor UE". In acest sens, CE este sfatuita sa evalueze progresul programelor de inchidere a reactoarelor, activitatile care mai ramane de realizat si planul financiar in ansamblu, identificand sursele de finantare disponibile.
UE a promis o asistenta financiara totala, pentru perioada 1999 - 2013, de 2,85 miliarde de euro pentru cele trei tari.
Astfel, pentru desfiintarea Kozlodui au fost promise 870 de milioane de eur, pentru Ignalina 1,37 miliarde, iar pentru Bohunice 613 milioane.
La sfarsitul lui 2010, Comisia Europeana alocase 2,07 miliarde de euro, reprezentand 70% din contributiile totale. Majoritatea fondurilor au fost... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 09:26
Germania a abandonat energia nucleara pe plan national, insa este extrem de activa pe plan international. Autoritatile de la Berlin revizuiesc in prezent cererile pentru garantiile cu privire la patru centrale nucleare in strainatate.
Ecologistii germani s-au aratat extrem de ingrijorati cu privire la posibila aparitie a unui nou Fukushima.
Cancelarul german Angela Merkel a fost insa de neclintit. Intr-un discurs tinut in Parlamentul german cu privire la decizia Guvernului de a elimina treptat energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima, Merkel a precizat ca radioactivitatea este inca in crestere in atmosfera, potrivit Der Spiegel
Potrivit acesteia, Fukushima i-ar fi schimbat atitudinea cu privire la energia nucleara. Cu toate acestea, impactul exploziei din Japonia a trecut destul de repede.
La cateva saptamani de la dezastrul din Japonia, Berlinul a ordonat inchiderea imediata a opt reactoare, iar Guvernul a decis in scurt timp sa desfiinteze restul reactoarelor pana in 2022.
Acum, se pare ca industria germana se bazeaza pe asistenta guvernului pentru a continua constructia de centrale nucleare in strainatate.
Potrivit parlamentarului german, Sven-Christian Kindler, au fost depuse patru cereri pentru garantiile de export cu privire la proiectele centarlelor nucleare care sunt in curs de examinare.
Cunoscute sub numele de garantii Hermes, programul protejeaza companiile germane de la non-plata ofertelor din strainatate. Cele patru proiecte... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 10:08