Guvernarea lui Boc este asociata de unii cu adancirea Romaniei in prapastia saraciei, iar de altii cu salvarea de la un colaps financiar generat de criza europeana. Ce a facut bine si unde a gresit Boc in cei trei ani de sefie a executivului?
In decembrie 2008, Boc a preluat fraiele unei Romanii care crescuse cu 7,3% intr-un singur an, iar acum lasa o tara cu o crestere de 2%, care este, insa, una dintre cele mai mari din Europa. De asemenea, in urma cu trei ani ne puteam lauda cu o rata a somajului la un nivel scazut record de 4%. Doi ani mai tarziu atingeam un maxim de 7,6%, iar anul trecut am inregistrat o rata de 6,6%.
Un alt indicator economic extrem de important, nivelul investitiilor straine, atinsese un varf in 2008, ajungand la 9,5 miliarde de euro. In 2010, era de doar 2,2 miliarde de euro, continuand sa scada pana la 1,63 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut.
Primul an al Guvernului Boc, 2009, a coincis cu primul an intreg de criza. "Oricine ar fi fost la guvernare in Romania, in 2009, era intr-o situatie extraordinar de complicata. Implozia economiei era inevitabila. Deficitele externe foarte mari anuntau un dezastru, asa ca orice guvern trebuia sa gaseasca finantare externa, care venea cu anumite conditionalitati", a explicat pentru Business24 economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.
Dupa parerea acestuia, lucrurile benefice pe care le-a facut guvernul Boc pentru economia Romaniei nu sunt neaparat... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:00
Romania este a sasea tara al carei lider demisioneaza pe fondul crizei economice din Europa, comenteaza CNN, notand ca premier interimar a fost numit Catalin Predoiu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, pe fondul protestelor fata de masurile de austeritate si dupa moartea a cel putin 34 de persoane din cauza frigului. Romania devine astfel a sasea tara al carei premier demisioneaza pe fondul crizei datoriilor care afecteaza Uniunea Europeana", noteaza CNN.
"Presedintele Romaniei l-a desemnat pe Catalin Predoiu premier interimar dupa demisia primului-ministru Emil Boc", scrie Daily Telegraph.
"Presedintele Traian Basescu va desemna un nou premier, care va avea sarcina formarii unui Guvern ce va fi prezentat Parlamentului spre aprobare. Emil Boc, in varsta de 45 de ani, a fost premier al Romaniei din 2008, cand Romania a intrat intr-o recesiune severa dupa ani de crestere economica solida", noteaza ziarul britanic.
"Ministrul roman al Justitiei, Catalin Predoiu, a fost numit premier interimar de catre presedintele Traian Basescu, dupa ce Emil Boc a demisionat luni dimineata. Predoiu, in varsta de 43 de ani, este avocat si fost membru al Partidului Liberal (de opozitie), scrie site-ul Novinite.com.
"Laudat de FMI si Bruxelles pentru reformele economice, dar confruntat cu un val de nemultumire a populatiei din cauza masurilor de austeritate, premierul Emil Boc a demisionat luni".
"Presedintele Traian Basescu a lansat imediat consultari cu... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:48
Intr-un material cu titlul "Romania: Basescu arunca zarurile" jurnalistii de la Financial Times vorbesc despre o "manevra politica disperata" orchestrata de presedintele Traian Basescu.
"Premierul Romaniei, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeana ce devine cea mai recenta victima a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT.
"Emil Boc poate parea un lider care isi abandoneaza functia pe fondul protestelor. Dar plecarea sa s-ar putea dovedi o manevra politica disperata orchestrata de principalul sustinator, presedintele Traian Basescu", explica FT.
"Basescu l-a numit in functia de premier interimar pe actualul ministrul al Justitiei, Catalin Predoiu. Dar, dat fiind ca Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este putin probabil sa se afirme ca un nou lider capabil sa reconstruiasca sustinerea coalitiei liberale, cu atat mai putin sa impuna schimbari radicale", adauga FT.
"Mai probabil este ca, in contextul apropierii alegerilor locale in vara si a parlamentarelor, in noiembrie, politicienii din coalitie sa incerce sa priveasca spre circumscriptiile electorale si sa se teama de pretul politic pe care risca sa il plateasca din cauza reformelor nepopulare. Este posibil ca Boc sa fi demisionat pentru ca se saturase".
"Dar este mai probabil ca el si Basescu sa incerce regruparea fortelor in perspectiva alegerilor. Noul prim-ministru ar putea reusi acum sa se distanteze putin de programul de... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 19:15
Romania va respecta, pana la alegeri, programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru acest an, cel mai mare risc fiind legat de politica economica a guvernului format dupa alegeri, afirma analistul Fitch Ratings Gergely Kiss, dupa demisia premierului Emil Boc.
"Pe termen scurt, pana la alegeri, scenariul de baza al Fitch ramane ca Romania va urma programul convenit cu FMI si UE, inclusiv tintele fiscale pentru 2012", a declarat Kiss.
In opinia sa, este probabil ca noul guvern sa nu devieze de la programul cu FMI si UE, iar criteriile de performanta vor fi indeplinite.
Romania ramane insa expusa la riscurile provenite din zona euro, care limiteaza spatiul de manevra al guvernului, in pofida unor evolutii favorabile precum succesul recentei vanzari de obligatiuni si incetinirea inflatiei, a spus Kiss.
El a adaugat ca cel mai mare risc este legat de politica economica a guvernului rezultat dupa alegeri.
"Cea mai mare incertitudine ramane ce politica economica va urma guvernul format dupa alegeri", a avertizat analistul Fitch.
In privinta calificativului de tara al Romaniei, Kiss a explicat ca ratingurile suverane au in general un orizont pe termen mediu si in acest context evenimentul cheie din acest an va fi reprezentat de alegerile parlamentare.
Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei in iulie 2011, de la "BB+" la "BBB-", cu perspectiva stabila, ca urmare a progreselor in combaterea efectelor crizei financiare, evidentiate de revenirea... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 17:27
Partidele si formatiunile parlamentare sunt asteptate, pe rand, la Cotroceni, pentru consultari cu presedintele Traian Basescu in privinta desemnarii unui nou prim-ministru.
Initial, Traian Basescu invitase partidele la Cotroceni pentru consultari in privinta tratatului de stabilitate fiscala al UE si despre situatia din Parlament. Temele de discutie au fost schimbate dupa ce luni dimineata Emil Boc si-a anuntat demisia din functia de premier.
Business24 iti transmite LIVE cele mai importante declaratii cu privire la desemnarea noului premier:
19:08: Seful SIE Mihai Razvan Ungureanu este nominalizarea pentru functia de premier pe care ar urma sa o anunte Traian Basescu luni seara la ora 20.00, au declarat pentru Mediafax surse politice.
Presedintele Basescu a avut consultari cu toate partidele parlamentare, ultima runda de discutii fiind cea cu PDL, care a anuntat ca a facut o propunere clara de premier, dar ca decizia revine sefului statului.
In cursul zilei de luni, pentru postul de premier vacantat in urma demisiei lui Emil Boc au fost vehiculate nume precum cel al lui Calin Georgescu, cel al premierului interimar Catalin Predoiu, dar si cele ale sefilor serviciilor secrete, Cristian Maior si Mihai Razvan Ungureanu.
19:00: Potrivit surselor, la ora 20:00, presedintele Traian Basescu va anunta numele noului premier al Romaniei
18:45: Presedintele Senatului, Vasile Blaga, a precizat ca PDL a avut o propunere foarte clara de premier, insa decizia va... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 15:55
Economia Romaniei nu va fi afectata de plecarea primului ministru Emil Boc din fruntea Executivului. Analistii consultati de Business24 spun ca efectele economice ale demisiei depind foarte mult de rapiditate cu care se va rezolva "noua criza politica".
Dupa ce premierul Emil Boc si-a dat demisia, unii analistii spun ca exista pericolul ca moneda nationala sa se devalorizeze, cel putin pe termen scurt. Alti specialisti sunt mai rezervati in declaratii si spun ca in acest moment este dificil de evaluat impactul asupra economiei. Exista si voci care spun ca demisia lui Emil Boc nu va avea niciun efect asupra sectorului financiar romanesc.
"Nu sunt de parere ca stabilitatea trebuie pastrata cu orice pret. Este o miscare normala (demisia premierului n.red), intr-un stat democratic. Uitati-va ce s-a intamplat in Italia, Grecia si in loc sa scada incertitudinea, a crescut", spune Liviu Voinea, pentru Business24.
Seful Grupului de Economie Aplicata considera ca totul depinde foarte mult de existenta unui program si daca va fi sau nu un guvern de tranzitie. "Un nou guvern politic, cu program ca atare, depinde foarte mult".
In opinia lui Liviu Voinea, din punct de vedere economic, demisia premierului Emil Boc nu va influenta in niciun fel cursul valutar.
"Leul se devalorizeaza doar daca, Doamne fereste, pleaca guvernatorul.
Cursul de schimb nu are nicio legatura, pentru ca este "administrat" de banca nationala, iar plecarea guvernului poate da nastere unor... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 12:28
Bursa de la Bucuresti era in scadere cu 0,77%, dupa anuntul premierului Emil Boc privind depunerea mandatului Guvernului, iar brokerii spun ca decizia a influentat marginal cotatiile de la BVB.
Unii brokeri apreciaza ca stirea privind depunerea mandatul Guvernului nu a avut un impact major intrucat la guvernare vor ramane aceleasi partide, insa incertitudinea politica nu poate avea un efect pozitiv in piata. Investitorii vor fi precauti, deoarece nu este clar ce strategie va adopta viitorul premier.
"Dupa demisia Guvernului este incertitudine in randul investitorilor, iar aceasta nu face bine pietei", a declarat directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.
Bursa era in stagnare la momentul anuntului premierului, dupa care a inceput sa scada usor.
Dupa primele 50 de minute ale sedintei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% sub inchiderea precedenta.
Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scazut cu 1,6%.
La ora 10:50 indicele extins al Bursei, BET-XT, era in coborare cu 1,37%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Tranzactiile din primele minute au cumulat 9,9 milioane lei (2,2 milioane de euro), iar cele mai tranzactionare erau actiunile FP.
Bursele... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 11:19
Premierul Emil Boc si-a dat luni demisia, pentru ca "nu vrea sa se agate de putere". Analistul Aurelian Dochia spune ca in astfel de momente pietele sunt nervoase si ca primul afectat ar putea fi cursul valutar.
"Daca lucrurile se rezolva repede, din punct de vedere politic, atunci nu va fi un efect vizibil. Efectul poate sa intervina pe un termen mai lung.
Oricum, semnele sunt intotdeauna ingrijoratoare, cand exista astfel de momente de schimbari bruste si care ar putea sa produca tulburi. Pietele sunt cam nervoase, in momentele acestea, dar depinde cat de repede se va rezolva criza politica", spune Aurelian Dochia, pentru Business24.
Intrebat ce premier ar putea fi ales in locul lui Emil Boc, analistul Aurelian Dochia sustine ca nu se poate exprima. "Am auzit, de foarte multe ori, numele lui Mihai Tanasescu, care insa nu vrea sa vina", spune Dochia.
Un guvern de tehnocrati ar fi mai bun, dar ar fi si mai rau pentru economie, crede analistul economic. "Un guvern de tehnocrati nu ar putea sa ia decizii importante, ar putea doar sa gestioneze lucrurile pana la alegerile viitoare.
Ar fi bun pentru ca ar asigura o stabilitate, dar daca sunt necesare decizii importante, este foarte putin probabil ca un asemenea guvern sa reuseasca sa faca asa ceva".
Aurelian Dochia recunoaste ca este posibil ca in curand sa vedem o fluctuatie a cursului valutar, in perioada imediat urmatoare.
"Azi, maine, este posibil sa vedem o tulburare, dar nu ma astept ca aceasta... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 11:07
Emil Boc si-a anuntat, luni, demisia din functia de prim ministru al Romaniei. Premierul a explicat, in declaratia de dupa anuntarea demisiei, ca nu se agata de putere.
13.50Bursa a scazut dupa anuntul demisiei premierului
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut dupa anuntul demisiei premierului Emil Boc, indicii depreciindu-se cu 2-3 procente, dar corectiile sunt normale si nu este de asteptat inceputul unei ajustari severe, a declarat Gabriel Aldea, director la casa de brokeraj Intercapital Invest.
'A fost o perioada de crestere a cotatiilor, pentru unele actiuni au fost inregistrate in ultima perioada cresteri foarte mari. Exista o teama privind eventuale corectii si anuntul demisiei premierului a fost impulsul pentru o corectie a preturilor.
Este insa o corectie normala, ar fi fost exagerata o corectie de 10%, iar volumele de tranzactionare sunt de asemenea normale. Nu este panica', a spus reprezentantul Intercapital Invest.
12.10Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei, a fost numit premier interimar.
Analistul Lucian Davidescu spune ca interimatul sau este posibil sa dureze doar cateva ore.
"Nimeni nu vrea sa isi asume o conducere de scurta durata, care poate sa fie de sacrificiu. In plus, partidele nu au oameni competenti din care sa aleaga, sa faca o schimbare rapida in structura si modul de abordare a economiei", mai spune analistul economic.
Catalin Predoiu, Ministrul Justitiei, a fost desemnat premier interimar de catre seful... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 10:33