Telenovela elena pe tema daunelor de razboi cerute Germaniei continua cu un nou episod in culori sumbre afisat in mijloacele de transport in comun din Atena. Un clip in care privitorilor li se infatiseaza ororile savarsite de nazisti in Grecia ruleaza non-stop in metroul din capitala Greciei.
"Este un dosar deschis. Cerem Germaniei ceea ce ne datoreaza", motiveaza la final montajul de 50 de secunde care a fost creat la cererea Ministerului Apararii din Grecia. Scenele violente vor sa atraga atentia asupra cererii de despagubiri de razboi suplimentare, recent adresata de guvernul grec oficialilor germani, dezvaluie un reportaj CNN.
Campanie ampla
"Campania se axeaza pe salvarea memoriilor istorice ale poporului grec", explica Kyriakos Zilakos, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Apararii.
Parlamentarii greci si membrii guvernului Syriza au inaintat Germaniei inca din luna februarie o cerere pentru plata unor daune de razboi suplimentare, considerand ca despagubirile de la inceputul anilor 60 au fost insuficiente.
La inceputul lunii aprilie, guvernul de la Atena a prezentat si cifra estimata a daunelor pe care grecii considera ca sunt indreptatiti sa le primeasca de la germani: 279 de miliarde de euro.
Berlinul a respins din start solicitarea, invocand faptul ca dupa plata celor 115 milioane de marci in 1960, socotelile intre Germania de Vest si Grecia au fost incheiate.
Mai mult decat atat, cancelaria germana a prezentat si dovada... mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 14:21
Crimnalitatea informatica a crescut in intensitate in ultimii ani si mari organizatii internationale criminale se orienteaza catre acest domeniu, pentru ca este mai profitabil decat traficul de droguri, a declarat miercuri Iulian Fota, consilier prezidential pe probleme de securitate.
"Si spionajul cibernetic si alte feluri de atacuri ma astept sa creasca. Sunt ingrijorat de cresterea in intensitate a criminalitatii informatice. E noul business pe care organizatiile de crima organizata il identifica ca fiind profitabil. Este mai profitabil decat traficul de droguri. Sunt deja organizatii criminale de mare acoperire internationala care renunta la activitati clasice, de tip trafic de droguri, si se orienteaza pe criminalitatea cibernetica, extrem de profitabila", a afirmat Fota la un seminar pe tema securitatii cibernetice organizat de grupul UTI, transmite Mediafax.
El a adaugat ca a vazut recent niste cifre, care arata o rata de profitabilitate a criminalitatii informatice halucinanta.
"Vorbim de cifre de genul 500-600%, ceea ce nici traficul de droguri nu produce, in cele mai bune conditii ale lui, adica in tarile slabe, unde nu exista un control eficient al statului", a mai spus Fota.
La randul sau, Teodor Cimpoesu, director la compania de securitate cibernetica certSIGN din cadrul UTI, a aratat ca, in Romania, atacurile cibernetice nu sunt facute doar de romani, ci si de catre straini.
"Este o amenintare, pe de o parte, pentru utilizatorul individual,... mai mult
Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 13:35
Prin Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica, Executivul a achizitionat, recent, servicii informatice, de formare, de asistenta pentru Guvern, pachete software si sisteme informatice, dar si servere pentru proiectul "Cyber Crime". Proiectul este "conectat" la serviciile secrete si la ministere precum Justitia, Apararea si Internele.
In contextul in care atacurile cibernetice, atat la nivel guvernamental cat si organizational, au devenit din ce in ce mai sofisticate si, unele din ele, chiar dirijate de alte state, Executivul s-a hotarat sa faca investitii pentru combaterea acestui fenomen. Un prim pas consta intr-o investitie de aproape un milion de euro (910.000 de euro) pentru inzestrarea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica.
Arsenal anti-cyber crime
Firma care s-a calificat pentru inzestrarea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica este CERTSIGN SA, firma care s-a impus cu oferta in fata alto doi concurenti. Valoarea contractului este de 4 milioane de lei. Pentru acesti bani, firma CERTSIGN SA se obliga sa livreze un mic arsenal de lupta impotriva criminalitatii cibernetice. Este vorba de consultanta pentru definirea indicatorilor de criminaliate informatica si analiza situatiei actuale. De asemenea, firma castigatoare trebuie sa dezvolte si sa implementeze soltii informatice, dar si echipamentele aferente.
In baza aceluiasi contract, Guvernul va beneficia de un set... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:19
Procurorii DIICOT au efectuat miercuri 37 de perchezitii domiciliare pe raza judetelor Suceava, Botosani, Bacau, Constanta, Dolj, Sibiu, Dambovita si Galati pentru prinderea mai multor persoane acuzate ca au obtinut ilegal datele de acces la conturile clientilor bancii Poste Italiane SPA, de unde au sustras peste 500.000 euro.
In urma perchezitiilor, procurorii vor cere judecatorilor arestarea a 14 persoane iar alte 9 persoane au primit interdictia de a parasi tara.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, actiunea procurorilor vizeaza destructurarea unei grupari compuse din 36 de membri, cetateni romani si straini, specializata in savarsirea infractiunilor de efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos, detinere fara drept a unui program informatic, a unei parole, cod de acces sau date informatice si distribuire sau punere la dispozitie sub orice forma, fara drept, a unui dispozitiv sau program informatic, a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice.
Membrii gruparii au actionat in mod coordonat, in scopul savarsirii de infractiuni informatice, avand ca obiect fraudarea in special a clientilor bancii Poste Italiane SPA, prin obtinerea in mod fraudulos a datelor de acces la conturile bancare online banking ale acestora prin metoda phishing, accesarea fara drept a conturilor si efectuarea de transferuri frauduloase de fonduri prin intermediul sistemului international de transfer de bani Western Union.
Cum era organizata gruparea... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 14:56
Europol, agentia europeana de cooperare politieneasca, si-a deschis vineri, la Haga, un nou centru de combatere a criminalitatii cibernetice, ocazie cu care Uniunea Europeana si Statele Unite au semnat un acord pentru consolidarea cooperarii in acest domeniu.
Noul centru (EC3), instalat in sediul Europol, va avea ca misiune sa ofere expertiza in anchete si sa coordoneze informatii, dar nu va putea sa rezolve cazurile in locul fortelor nationale de politie, relateaza AFP si AP.
Cu un buget de 4,6 milioane de euro pentru 2013, EC3 va avea ca prioritati urmarirea organizatiilor care comercializeaza imagini cu acte de pedofilie, comit actiuni de "phishing" (furt de coduri, parole si date bancare) si practica fraude online.
Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a declarat vineri ca noul centru se va lupta cu organizatiile de crima organizata, care se bucura de o "Epoca de Aur".
Autorii de infractiuni online "sunt inaintea noastra cand vine vorba de imaginatie si cooperare", a spus Malmstrom, potrivit AP. Europol dispune de experti care monitorizeaza traficul pe internet si au capacitatea de a recupera date ale utilizatorilor pe care acestia le-au sters de pe telefoanele mobile sau hard-disk-uri.
Potrivit agentiei, in fiecare an sunt comise fraude la platile online cu cardul in valoare de 1,5 miliarde de euro, in timp ce recentele investigatii internationale asupra traficului pe internet de imagini cu abuzuri asupra copiilor au condus la... mai mult
Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 11:17
Amploarea infractiunilor informatice este legata in mod direct de dezvoltarea tehnologica permanenta, fenomenul depasind spatiul PC-urilor si afectand portalurile de socializare si dispozitive mobile precum smartphone-uri si tablete.
In acest context, autoritatile din Romania au demarat dezvoltarea unor mecanisme guvernamentale si juridice de protectie, insa este nevoie, in special, de o campanie de educatie digitala, considera Andrei Petrus, product manager Bitdefender.
Motivul: succesul infractiunilor isi are "sursa intre scaun si tastatura", fiind vorba de factorul uman, a precizat reprezentantul Bitdefender.
Cititi mai multe despre Sursa crimelor informatice: Intre scaun si tastatura pe Ziare.com. mai mult
Luni, 26 Martie 2012, ora 10:13
Marea Britanie a fost tinta unui mare numar de atacuri informatice, care au vizat institutii ale statului si companii private.
In vizorul hackerilor s-au aflat date importante de pe computerele guvernamentale, dar si serverele care contineau informatii despre diverse tehnologii ale firmelor, informeaza BBC.
"In aceasta vara a avut loc un atac semnificativ, dar fara succes asupra Ministerului de Externe", a spus Iain Lobban, directorul Cartierului Guvernamental al Comunicatiilor, o agentie de informatii care lucreaza pentru guvernul britanic si fortele armate.
"Volumul infractiunilor informatice si atacurilor asupra guvernului si industriei continua sa fie deranjante", adauga Lobban.
Cabinetul britanic va da marti startul unei conferinte ce va dura doua zile si se va axa pe tema criminalitatii informatice. Ministrul de Externe, William Hague, este unul dintre intitiatorii acestei conferinte, incercand asfel sa combata criticile indreptate impotriva guvernului, care se refera la faptul ca ministrii nu iau destul de in serios amenintarile de pe internet.
La conferinta vor participa lideri politici importanti ca Secretarul de Stat al Americii, Hillary Clinton, sau experti in securitatea informatica si antreprenori in domeniu ca fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, si vice-presedintele Cisco, Brad Boston.
Guvernul de la Londra spune ca trateaza securitatea pe internet ca prioritate de top. Anul trecut a anuntat fonduri aditionale de 650 de milioane de lire... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 13:52
Dezvoltatorul de software de securitate Symantec estimeaza costurile totale induse de infractiunile informatice la nivel mondial la 114 miliarde de dolari pe an, mai mult decat valoarea combinata a pietelor globale de marijuana, cocaina si heroina, transmite Mediafax.Symantec a aratat, intr-un raport publicat miercuri, ca numarul adultilor care au cazut in ultimul an victima infractiunilor electronice se ridica la 431 milioane."In ultimele 12 luni, numarul adultilor care au fost tinta unor infractiuni online l-a depasit de trei ori pe cel al ilegalitatilor offline.
Cu toate acestea, mai putin de o treime dintre respondentii participanti la un sondaj considera ca au sanse mai mari sa cada victima crimelor electronice decat celor traditionale in urmatorul an", se arata in studiu.Cele mai probabile tinte sunt barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 31 de ani care navigheaza pe internet de pe telefonul mobil mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 15:32
In fata Mafiei cibernetice trebuie sa stai mereu in garda: "Chiar daca unele companii si carduri de credit nu au fost compromise inca, trebuie sa te astepti oricand sa afli ca ai fost atacat",declara Kim Peretti, director in PricewaterhouseCoopers, citat de CNN Money. Marile corporatii dar si persoanele fizice sunt tinta grupurilor de crima organizata de zeci de ani de zile. Rezultatele “eforturilor” depuse de hackeri se reflecta in pierderile celor atacati.
Mafia cibernetica nu este un simplu grup de hoti care spag seifuri.
Acestia comit infractiuni majore, asa cum a fost atacul asupra Sony in care s-au furat informatii de pe cardurile de credit a 77 de milioane de clienti sau cum a fost atacul din mai asupra Citigroup in care s-au furat 2,7 milioane de dolari din aproximativ 3.400 de conturi.
“Nu putem spune ca se aseamana cu Mafia, ci ca este o adevarata Mafie care conduce aceste operatiuni”, a declarat Karim Hijazi, CEO al companiei de monitorizare Unveillance.
“Mafia ruseasca are cei mai productivi criminali cibernetici din lume”, adauga acesta.
Crima cibernetica organizata este, intr-adevar o afacere la nivel international, insa atacurile par sa porneasca toate din Rusia.
Exista si un motiv plauzibil pentru care rusii ar fi cu adevarat buni in asa ceva, si anume ca dupa caderea Cortinei de Fier in anii ’90, cativa fosti spioni din KGB au realizat ca ar putea sa isi foloseasca aptitudinile dobandite pentru a castiga bani... mai mult
Joi, 28 Iulie 2011, ora 11:47