Ambasada SUA la Bucuresti isi reafirma ingrijorarea fata de modificarile aduse in Parlamentul Romaniei legislatiei penale, considerand ca "mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni".
Precizarea Ambasadei vine in contextul in care o scrisoare trimisa presedintelui Klaus Iohannis de Rudy Giuliani a fost interpretata de mai multi politicieni ai puterii, in frunte cu Liviu Dragnea, drept pozitie oficiala a Guvernului american. Liviu Dragnea chiar a spus ca apartenenta Romaniei la NATO depinde de a corecta "abuzurile din justitie" despre care Giuliani vorbeste in scrisoare, fara a prezenta dovezi sau exemple concrete.
"Asa cum s-a mentionat in declaratia comuna a Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti si a principalilor parteneri europeni ai Romaniei, din 28 iunie, pana recent, Romania a demonstrat un progres considerabil in combaterea coruptiei si construirea unui stat de drept eficient. Ii incurajam pe romani sa continue pe aceasta cale.
Urmarim cu atentie schimbarile la codurile penal si de procedura penala si ne mentinem ingrijorarea ca mai multe dintre ele pot impiedica cooperarea internationala in domeniul aplicarii legii si pot afecta negativ lupta impotriva unei serii de infractiuni.
Incurajam toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si al expertilor internationali cum sunt... mai mult
Marti, 28 August 2018, ora 11:28
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a adresat un apel Curtii Constitutionale pentru valorificarea opiniilor Comisiei de la Venetia in privinta modificarilor aduse Legilor Justitiei, Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Comisia de la Venetia reprezinta un organ consultativ al Consiliului Europei in chestiuni constitutionale, fiind recunoscuta pe plan international drept o instanta de reflectare independenta, care contribuie, in egala masura, la diseminarea si dezvoltarea patrimoniului constitutional comun, jucand un rol unic in acordarea prompta a unor solutii constitutionale pentru statele in tranzitie, conform standardelor si bunelor practici in domeniu, arata FJR.
Judecatorii sustin ca in acest context Curtea Constitutionala are obligatia de loialitate constitutionala de a astepta si de a valorifica opiniile Comisiei de la Venetia pentru a nu pune in dificultate parcursul statului roman ca membru al Consiliului Europei.
"Recomandarile formulate de Comisia de la Venetia nu sunt utile doar legiuitorului, in procedura parlamentara de elaborare sau modificare a cadrului legislativ, ci si Curtii Constitutionale, la efectuarea unui control de conformitate a actului normativ adoptat de Parlament cu Legea fundamentala, tinand seama de dispozitiile art.11 din Constitutia Romaniei, invocat in toate obiectiile de neconstitutionalitate vizand legile anterior indicate", arata FJR.
Curtea Constitutionala ar urma sa discute joi ultima sesizare a... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 13:33
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cere Romaniei sa astepte avizul Comisiei de la Venetia inainte de a modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
"Fac apel la toate partile implicate sa astepte avizul Comisiei de la Venetia si sa-l ia in considerare, inainte de a lua masuri suplimentare pentru modificarea Codului Penal si Codului de Procedura Penala.
Aceasta reforma risca sa intre in contradictie cu obligatiile internationale ale Romaniei, in special cele prevazute in Conventia Consiliului Europei privind coruptia, identificate prin recentul raport al Grupului de State impotriva Coruptiei (GRECO) . Ca stat membru al Organizatiei noastre, Romania este obligata sa respecte statul de drept.
La 28 iunie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a solicitat avizul Comisiei de la Venetia cu privire la proiectele de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Impreuna cu recomandarile GRECO, acest lucru ar trebui sa ajute la gasirea celei mai bune solutii pentru a respecta standardele europene si angajamentele europene ale Romaniei.
Consiliul Europei va continua sa acorde o atentie deosebita in ceea ce priveste schimbarile care au loc in Romania si suntem pregatiti sa oferim expertiza suplimentara daca este necesar", sustine Thorbjorn Jagland intr-un comunicat remis Ziare.com.
Iata Iata comunicatul transmis de secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland
Vezi si pozitia Comisiei Europeane... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 15:31
De Ziua Europei, stirile din Romania arata asa:
1. Ministrul Justitiei, profesor doctor in drept, isi exprima neincrederea in profesionalismul expertilor unei institutii europene - Consiliul Europei, cei care au redactat raportul GRECO, care critica schimbarile din justitie.
Acelasi ministru le spune parlamentarilor sa-si pastreze "libertatea si demnitatea de a legifera in acord cu interesul national si limitele constitutionale, si nu cu exigentele europene", in conditiile in care multi dintre parlamentari au in vedere doar interesul propriu si pe cel al prietenilor lor politici cu dosare penale.
2. CNCD a decis ca presedintele Iohannis a discriminat cand a spus ca "niste penali" incearca cu disperare sa discrediteze DNA. CNCD l-a amendat cu 2.000 de lei. Este aceeasi institutie care nu a sanctionat-o pe Viorica Dancila cand a spus ca cei care dezinformeaza UE sunt "autisti", jignind toate persoanele cu autism si familiile lor.
3. Comisia Iordache-Alta intrebare continua sa macelareasca Codurile penale, desi zilnic sunt declaratii publice ale unor magistrati privind pericolul adoptarii modificarilor PSD&ALDE. Forumul Judecatorilor sustine ca propunerile PSD&ALDE "plaseaza inculpatul intr-o pozitie privilegiata" si ca pot transforma Codul penal "intr-un instrument de instaurare a groazei in magistratura".
4. Ministerul Dezvoltarii Regionale recunoaste ca Romania ar putea sa piarda prin dezangajare peste 560 de milioane de euro, fonduri europene, pentru ca... mai mult
Miercuri, 09 Mai 2018, ora 17:31