Ministrul de interne al Cehiei, Vik Rakusan, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat joi seară, 8 decembrie, că Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în ultima zi a mandatului său.
Acesta a adăugat însă că nu e sigur că statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar pe această temă până la sfârşitul anului.
„Vom continua până la sfârşitul preşedinţiei noastre, vom fi în legătură cu Olanda şi Austria, vom încerca să deschidem un dialog cu ei şi vom păstra de asemenea contactul cu Bulgaria şi România. Încă este prioritatea noastră, dar nu ştiu dacă statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar până la sfârşitul preşedinţiei noastre. Vom face însă tot ce putem până la sfârşitul preşedinţiei noastre”, a spus Vit Rakusan răspunzând întrebării unui jurnalist din Bulgaria.
El a arătat că după 11 ani numai de discuţii despre extinderea Schengen, s-a reuşit joi acest lucru, fie numai prin aderarea Croaţiei, dar preşedinţia cehă a ţinut foarte mult la acest subiect, din care a făcut o prioritate. Rakusan a felicitat Croaţia şi a spus că Zagrebul a avut negociatori excelenţi şi a colaborat foarte bine.
„Regret rezultatul în cazul României şi Bulgariei. Ce s-a întâmplat în şedinţa JAI de azi a fost un rezultat nefericit şi salut toate eforturile făcute de Bulgaria şi România, ţări care... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2022, ora 22:35
Ambasadorul Finlandei la Bucuresti, Paivi Pohjanheimo, a precizat, referitor la informatiile privind opozitia acestei tari fata de introducerea pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la Schengen, ca Guvernul finlandez este favorabil unei abordari in doua etape a aderarii la spatiul Schengen.
"Presupun ca Presedintia UE, cand a pregatit Consiliul JAI, a ajuns la concluzia ca sunt suficiente dovezi ca nu va fi unanimitate in consiliu in aceasta privinta. De aceea, presedintia ar fi retras aceasta chestiune de pe agenda. In ceea ce priveste Finlanda, pozitia finlandeza vine de la guvernul anterior. Potrivit acesteia, noi am fi favorabili unei abordari in doua etape a aderarii la Schengen", a declarat Paivi Pohjanheimo.
Potrivit unor surse oficiale, Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana ...citeste mai departe despre "Finlanda, "favorabila unei abordari in doua etape" a aderarii Romaniei la Schengen" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 20:59
Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.
"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.
La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen.
Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.
Romania si Bulgaria, dezamagite de amanarea deciziei de aderare
Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.
In declaratie, Romania si... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 08:00
Consiliul ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (JAI) din cadrul Uniunii Europene au amanat decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.
Subiectul va fi reluat pana la sfarsitul lui 2013, a anuntat de la Bruxelles ministrul de Interne al Romaniei, Radu Stroe.
"As vrea sa aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca ceea ce s-a decis astazi este sa se reia subiectul Schengen pana la sfarsitului anului 2013 in vederea stabilirii cailor de urmat pe baza abordarii in doua etape. Aceasta solutie practic reconfirma continuarea procedurilor privind aderarea Romaniei la Schengen. Aceasta a fost solutia de compromis pe care a acceptat-o toata lumea si ca urmare, cum se spune, mergem inainte", a anuntat Stroe, citat de Agerpres.
Ministrul a precizat ca, in ceea ce priveste data pana la care se va rediscuta aceasta problema, "tragem speranta sa fie undeva in septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord pana la sfarsitul anului, pentru ca de pilda Germania are alegeri in septembrie".
Intrebat despre declaratiile ministrului olandez pentru securitate si justitie, Fred Teeven, la sosirea la Consiliul JAI, conform caruia tara sa se va opune unei decizii privind aderarea inainte de raportul MCV din decembrie, Stroe a precizat ca pozitia acestuia a fost "nuantata".
"A spus ca e clar ca trebuie sa luam o decizie, dar sa vedem si MCV-ul", a spus ministrul roman, insistand totusi ca subiectul se poate aborda inainte de decembrie. "Exista... mai mult
Joi, 07 Martie 2013, ora 16:30
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, s-a declarat dezamagit de "experienta Schengen", dar cu toate acestea nu va propune contrareactii, ci o "abordare inteligenta", informeaza NewsIn.”In contextul a ceea ce se intampla cu experienta Schengen, ca unul care am fost extrem de implicat in acest proiect, pot sa va spun ca sunt extrem de dezamagit de ce se intampla in momentul de fata. Dar, cu toate acestea, nu o sa propun decidentilor romani retragerea in sine, n-o sa propun contrareactii la aceste chestiuni, ci o sa propun abordarea inteligenta, sustinand in continuare nevoia de mai multa Europa, de mai multa integrare”, a declarat miercuri Orban. Acesta a adaugat ca va propune consolidarea guvernantei Schengen, dar cu o componenta mult mai insemnata comunitar.”N-o sa propun, cum se gandesc altii, sa ne repliem si sa respingem orice fel de propunere care va veni pentru consolidarea guvernantei Schengen. Dimpotriva, o sa propun consolidarea guvernantei Schengen, dar cu o componenta mult mai insemnata comunitar, chiar daca aceasta chestiune deranjeaza destule state membre”, a explicat Orban.In opinia lui Leonard Orban, este o negociere intre cei care vor "mai multa Europa" si cei care se retrag din ce in ce mai mult spre un nationalism care risca sa puna sub semnul intrebarii constructia care a fost creata in ultimii peste 60 de ani.”Deci miza jocului este infinit mai mare decat daca primim mai mult sau mai putini bani. Miza jocului, dupa... mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 13:34