Liderii primelor 20 de economii la nivel mondial se arata ingrijorati de evolutia disproportionata a economiei globale, in ciuda unor recente prognoze incurajatoare venite de pe pietele dezvoltate.
In cadrul summit-ului G20 din Turcia de zilele acestea s-a desprins ideea creionarii unui set de masuri menite sa incurajeze atingerea unui nivel suplimentar de crestere economica cu 2% pana in 2018, anunta International Business Times.
Crestere inegala
Liderii de state si de guverne prezenti in cadrul summit-ului din Antalya vor face public un angajament comun pentru stimularea cresterii economice in cele 20 de state pentru urmatorii 3 ani.
Conform Reuters, ciorna documentului arata ca principalele piedici in relansarea cresterii economice la nivel global le constituie o cerere scazuta la nivel global si persistenta unor probleme structurale.
"Cresterea economica globala este inegala si sub asteptarile noastre, in ciuda unor perspective pozitive oferite de pietele dezvoltate", se arata in ciorna documentului.
Perpectiva economica globala prezinta diferente majore intre peisajul economic de pe piata americana, unde analistii prognozeaza pentru luna viitoare o prima crestere a dobanzii de referinta din ultimii 9 ani, in vreme ce restul tarilor, in special China, prezinta inca vulnerabilitati in fata unor eventuale socuri.
In UE, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat ca se ia in considerare o extindere a programului de relaxare... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 13:31
Sefii de state si de guverne din G20 au avertizat la incheierea summitului de la Sankt Petersburg ca redresarea economiei mondiale va fi slaba din cauza riscurilor legate mai ales de economiile emergente, considerate pana acum "motorul" cresterii economice mondiale.
Din acest motiv, bancile centrale s-au angajat sa modifice politicile monetare cu precautie.
Bancile centrale au raspuns apelurilor statelor emergente, ale caror monede s-au depreciat puternic in acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrange in acest an masurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP.
"Bancile noastre centrale s-au angajat ca schimbarile politicilor monetare sa fie precaute si comunicate clar" se arata in comunicatul final al G20.
Liderii G20 au recunoscut totodata ca accelerarea cresterii economice va fi insotita de treanzitia spre normalitate a politicilor monetare.
Comunicatul noteaza nevoia urgenta de intarire a redresarii mondiale si de generare a unei cresteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de munca, si reitereaza prioritatea data cresterii in raport cu disciplina bugetara.
Schimbarea politicii monetare SUA ii face precauti pe investitori
Intre riscurile mentionate se numara incetinirea cresterii in economiile emergente, care reflecta in unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, conditiile financiare dificile si instabilitatea preturilor materiilor prime.... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 09:28
Inca un summit G20 s-a incheiat fara rezultate palpabile. Liderii celor mai mari 20 de economii ale lumii s-au intalnit din nou, sub pretextul luarii unor decizii cruciale, dar au facut, din nou, doar promisiuni fara acoperire.
Ca si la intalnirile anterioare, teme importante au fost date deoparte pentru a se discuta despre subiectul omniprezent al ultimilor ani - criza financiara europeana. Speriati de consecintele grave pe care le-ar avea prabusirea zonei euro asupra pietelor internationale, liderii G20 i-au somat pe colegii lor europeni sa realizeze o mai buna integrare a tarilor, sau, cu alte cuvinte, un schelet bine inchegat care sa mentina moneda euro pe linia de plutire.
Teme importante precum scaderea resurselor de hrana si saracia lucie in care traieste o mare parte a populatiei acestor mari puteri economice reprezentate la summit, trecute pe lista subiectelor care trebuiau abordate, au fost date deoparte, uitate si inlocuite cu vesnicul subiect care pare ca nu-si gaseste rezolvare.
Presedintele american, Barack Obama, a enuntat in fata omologilor sai riscurile interconectarii economiilor globale. A aratat clar cum fiecare regiune este dependenta de cererea din Uniunea Europeana, piata de desfacere a intregii Planete. Toate tarile ar fi afectate intr-o anumita masura de prabusirea economiilor europene.
Astfel, la summitul G20 din Mexic care tocmai s-a incheiat, liderii globali au cerut crearea unei uniuni bancare europene, un prim pas spre... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 12:25
Ceea ce s-a intimplat in aceste zile la Toronto - atit in spatele usilor inchise ale salilor in care puternicii lumii discuta despre criza economica, dar si pe strazile cuprinse de flacari - demonstreaza o data in plus ca suntem departe de a fi depasit efectele uraganului care zgiltiie globul de doi ani incoace.Cel trei importante concluzii pot fi desprinse dupa ce G-8, apoi G-20 au asezat din nou bolnavul numit economia globala pe masa de analize si au incercat sa-i prescrie cele mai potrivite leacuri.
Prima este aceea ce inca traversam o zona de accentuate volatilitate si ca toate prognozele - fie optimiste, fie pesimiste - sunt mai degraba profetii decit predictii serioase, bazate pe analize pertinente.
Pentru un economist, cea mai periculoasa situatie nu este aceea in care te astepti la ce este mai rau; este aceea in care NU STII la ce poti sa te astepti. La doi de la declansarea sa, actuala criza nu are inca un diagnostic precis si, prin urmare, tratamentele sunt relative.
Scriam in urma cu mai bine de doi ani ca "nimic nu va mai fi la fel". Se pare ca am avut dreptate.
Actuala criza - intial comparata cu aceea din anii 1929-1933 - nu are echivalent in istorie si tot asa cum geneticienii inca se straduiesc sa descrifreze structura virusului gripei spaniole care dupa WW l a ucis mai multi oameni decit conflagratia mondiala, tot asa economistii inca bijbiie in cautarea cauzelor precise care au aruncat lumea financiara in haos.
De la pesimisti ca Paul Krugman la... mai mult
Luni, 28 Iunie 2010, ora 23:49