Diferentele uriase dintre progresele tehnologice inregistrate in doua mari piete globale, Uniunea Europeana si China, ridica semne de intrebare asupra perspectivei de dezvoltare din zona euro.
Problema este pusa pe tapet de Robert D. Atkinson, presedintele Fundatiei pentru Tehnologie Informatica si Inovatie, si Paul Hofheinz, presedinte Consiliului Lisabona, un grup de cercetare din Bruxelles.
Analizand Indexul Evolutiei Digitale, un grafic realizat de Fletcher Scool din cadrul Universitatii Tufts, cei doi afirma intr-un articol pentru Project Syndicate ca viitoarea mare provocare a Europei va veni in urma revolutiei digitale declansate de China.
Start ratat
Pana si simplul eveniment de listare publica a gigantului Alibaba, care a transformat compania chineza in a 17-a mare firma la nivel mondial, cu o valoare de piata de 23 de miliarde de dolari, pare sa fi fost ratat de catre europeni.
Bruxelles-ul si Beijingul par sa opereze cu unitati de masura diferite in ceea ce priveste evaluarea importantei evolutei digitale.
In timp ce China isi intensifica eforturile in acest sens, Europa ramane influentata de succesul obtinut de platformele americane Amazon, Google sau Facebook, ba chiar initiaza masuri de represalii impotriva acestora.
La doar cateva luni dupa succesul obtinut de Alibaba pe piata americana, Parlamentul European emitea o rezolutie cu caracter neobligatoriu prin care se dorea oprirea unor posibile abuzuri ale unor companii precum Google, a... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 14:50
Din ce in ce mai multi utilizatori si detinatori ai unor retele social-media de peste tot din lume se plang da faptul ca libertatea Internetului incepe sa devina un vis palid, calcat chiar si asa cu bocancii de catre organismele guvernamentale.
Rusia, Turcia, China, Statele Unite, Iranul, dar si alte state impun restrictii asupra informatiilor propagate prin intermediul celei mai mari retele de comunicare din lume si isi tin sub supraveghere stricta atat cetatenii proprii, cat si pe cei ai altor state.
Sa fie internetul o arma cu doua taisuri? In locul libertatii sperate, se poate transforma reteaua globala intr-un mijloc de control si opresiune? Batalia dintre utilizatori si guverne pare sa se dea fix pe aceasta tema, chiar daca limbajul oficial adauga alte forme mesajului de preluare a controlului asupra Internetului. Ingrijorator pare sa fie faptul ca masurile de cenzura a informatiilor, de spionare a propriilor cetateni si de represiune nu vin doar din state care abia mijesc ochii spre universul democratiei, ci si din partea Statelor Unite, locul unde se presune ca s-a nascut ideea de democratie moderna, dupa cum atrage atentia publicatia Financial Times.
Fisura Snowden
Scandalul din Statele Unite s-a declansat odata cu defectarea agentului si analistului de date Edward Snowden care a dezvaluit modul in care National Security Agency (NSA) nu se limita la recoltarea datelor publice ale unor persoane ci proceda inbclusiv la violarea corespondentei si a... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:00
Sergey Brin, cofondatorul Google avertizeaza ca principiile de deschidere si acces universal care stau la baza internetului sunt amenintate.
Brin considera ca amenintarea libertatii internetului se datoreaza unei serii de factori, ce include eforturile in crestere ale guvernelor de a controla accesul la internet si comunicarea intre cetateni, potrivit Reuters.com.
Brin a explicat ca incercarile industriei de divertisment de a eradica pirateria si cresterea "gradinilor cu ziduri" cum sunt Facebook sau Apple, care controleaza cu strictete ce software-uri pot fi lansate pe platformele lor, au condus de asemenea, la limitarea libertatii internetului.
"Exista forte foarte puternice care s-au aliat impotriva principiilor care stau la baza internetului. Sunt mult mai ingrijorat acum, decat eram in trecut. Este infricosator", recunoaste Brin.
El a mai precizat ca este ingrijorat de actiunile pe care le intreprind tari precum China, Arabia Saudita sau Iranul pentru a cenzura continutul de pe internet si accesul.
De asemenea, Brin spune ca aceasta crestere a fortei companiilor Facebook si Apple, care detin propriile lor platforme, controland astfel accesul utilizatorilor, ar putea sa descurajeze inovatia si sa balcanizeze webul.
China aplica internetului propriile reguli
In toamna anului trecut, capii celor mai importante firme IT din China au cazut de acord sa cenzureze mult mai strict continutul internetului, din cauza partidului Comunist, care vrea sa stranga... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 14:00