Romanii cu credite in lei platesc rate mai mari din cauza cresterii ROBOR, insa ce se intampla in cazul celor care au imprumuturi in euro?
Ultimele luni au venit cu vesti proaste pentru cei care au datorii la banci in moneda nationala.
Asta pentru ca ROBOR - partea variabila care se ia in calcul pentru ratele la unele credite, inclusiv Prima Casa - a explodat in ultima perioada, dupa ce o vreme buna a fost la minime istorice.
In fapt, valoarea aproape ca s-a triplat in decurs de doar 9 luni anul trecut.
Iar cea mai recenta lovitura a venit la finalul lunii decembrie, cand indicele a depasit putin pragul de 2%. Drept urmare, romanii cu credite in moneda nationala platesc pana in martie rate cu 200 de lei mai mari decat in ultimele trei luni din 2017.
Vezi aici calculele si explicatia pe larg
Cum a evoluat ROBOR in 2017:
2,05% in 29 decembrie1,58% in 29 septembrie0,86% pe 30 iunie0,86% pe 31 martie
Iar apele nu se vor linisti, ba dimpotriva. Potrivit senatorului PNL Florin Citu, ROBOR va depasi in 2018 rata inflatiei (care in noiembrie a fost de 3,23%).
Dar cum se prezinta situatia pentru romanii cu credite in euro? Ei bine, moneda unica s-a apreciat considerabil, iar in contexul demisiei lui Mihai Tudose din functia de premier a ajuns la cel mai inalt nivel din istorie.
Cu toate acestea, EURIBOR - componenta variabila in cazul unor credite acordate in euro - a scazut semnificativ in ultimii ani, fapt ce a compensat pentru aprecierea monedei... mai mult
Joi, 18 Ianuarie 2018, ora 08:41
Euro s-a apreciat considerabil in ultima perioada, iar volatilitatea cursului e determinata atat de factori externi, cat si interni. Insa ce efect are cresterea cotatiei monedei unice asupra celor care vor sa-si ia o locuinta, care au credite in valuta si celor care vor sa calatoreasca?
Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, a explicat pentru Ziare.com ca pretul efectiv de vanzare in imobiliare este cel la care se face tranzactia finala.
"De cele mai multe ori, cand se face un antecontract, pretul chiar daca este stabilit in euro, daca apare finantare bancara, vanzatorul accepta plata in lei la cursul BNR din ziua tranzactiei. Astfel, cursul chiar daca este mare astazi, pentru cumparator va conta ce curs va fi peste o luna - doua, adica atunci cand va ajunge sa faca efectiv tranzactia. Aceeasi situatie este si in momentul in care vanzatorul doreste incasarea pretului in euro. Conteaza cat va fi cursul la momentul efectiv al tranzactiei", a punctat acesta.
Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce
Daca, totusi, pretul se stabileste in euro, dar si in lei la cursul antecontractului, atunci pretul in lei este mai mare cu aprox 2 - 3% fata de cursul mediu cu care ne-am obisnuit in anii anteriori. "Aceasta diferenta o suporta cumparatorul si, practic, vanzatorul obtine un pret mai bun in lei datorita unui curs ce il avantajeaza", a mai spus Dragos Nichifor.
Cu toate ca euro a ajuns la cote... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 09:17
Euro s-a apreciat puternic in ultimele saptamani, lucru care ii ingrijoreaza pe romanii cu credite in aceasta valuta, dar si pe cei care vor sa isi cumpere un apartament sau o masina.
In sedinta de luni, euro a fost cotat la 4,53 de lei/unitate, valoare cu 3% mai mare fata de in urma cu un an (4,38 lei/unitate).
Comparativ cu perioada similara din 2013, platim cu aproape 50 de lei in plus la o rata de 300 de euro, potrivit Digi 24.
O scumpire se resimte si la abonamentele de telefonie mobila, care sunt raportate la euro. Astfel, pentru un contract in valoare de 10 euro, romanii vor scoate din buzunar mai mult cu 15 lei.
In plus, cei care isi doresc o masina trebuie sa economiseasca mai multi bani. De exmplu, in cazul unui automobil Dacia ...citeste mai departe despre "Aprecierea euro loveste finantele romanilor: Cat cresc rata la credit si pretul masinilor" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 12:35
Marile grupuri industriale din Europa trebuie sa reziste dificultatilor cauzate de monedele slabe ale statelor emergente si de euro puternic, dupa ce in ultimii ani au fost nevoite sa faca fata stagnarii economice, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Multe dintre companiile europene au cautat in afara Europei oportunitati de crestere in timpul crizei, mai ales in tarile cu economii in curs de dezvoltare. Multe dintre economiile emergente au intrat acum intr-o perioada de incetinire a cresterii, care a condus la deprecierea monedelor nationale, cu impact in rezultatele financiare ale unora dintre cele mai mari corporatii europene.
In acelasi timp, euro s-a intarit in raport cu monedele altor economii puternice, precum SUA si Japonia, in pofida indiciilor ca Europa isi revine cu greu din criza. Datele publicate vineri referitoare la declinul increderii mediului de afaceri din Germania si la creditarea slaba in zona euro reprezinta indicii ca economia ramane fragila, scrie WSJ.
De la sfarsitul lunii iunie, euro s-a apreciat cu 17% in raport cu rupia indoneziana, cu 9,6% fata de rupia indiana, cu 5,4% fata de randul sud-african, cu 4,5% comparativ cu realul brazilian si cu 1,7% fata de rubla ruseasca. In aceeasi perioada, euro a castigat teren si in fata monedelor Statelor Unite si Japoniei, inregistrand un avans de 6% fata de dolar si de 3% fata de yen.
Impactul valutar va fi negativ asupra vanzarilor si profiturilor
Evolutia monedei euro din ultima perioada... mai mult
Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 14:15
Cei care au contractat credite in franci elvetieni vor simti impactul aprecierii monedei elvetiene fata de leu abia peste doua luni, intrucat populatia abia acum incepe sa plateasca rata la noul curs de 3,6 lei pentru un franc elvetian, este de parere directorul de vanzari al OTP Bank, Gabriel Cretu."Nu cred ca se va manifesta acum efectul aprecierii, pentru ca francul a scazut cu 15% in ultima perioada, iar acum este prima luna in care se plateste rata cu un franc la 3,6 lei, fata de 3,1 lei. Nu cred ca va creste acum numarul celor care nu mai platesc.
O sa vedem dupa o luna sau doua, pentru ca poate o luna clientul mai face un efort, dar a doua luna spune ca mai bine renunt. Suntem pregatiti sa luam partea noastra de vina", a spus Gabriel Cretu.
Acesta a precizat ca, in acest moment, OTP Bank Romania ofera doua alternative celor care au credite luate in franci elvetieni.
"Pentru cei care nu mai vor sa continue in franci trecem la euro cu o dobanda ca si a francului, deci mica.
Si prin aceasta ne luam partea nostra de pierdere, pentru ca marja la euro este mai mare. Sau pentru clientii care au incredere si cred in revenirea francului avem programul de stop capital, adica nu mai platesc rata, ci doar dobanda, coroborata cu scaderea dobanzii pentru cazurile in care dobanda este mai mare decat o marja minima aceptabila, ceea ce duce la scaderi in rata de pana la 25%.
Ceea ce transforma francul in 2,9 -3 lei fata de cat este acum", a mentionat Cretu.
Potrivit acestuia, in... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 17:17