O scrisoare a ambasadorului Statelor Unite adresata Germaniei, in care avertizeaza Berlinul sa nu utilizeze echipamentele Huawei pentru viitoarele retele 5G, a dus la declansarea unor noi discutii pe aceasta tema, a declarat miercuri un purtator de cuvant al guvernului.
Purtatorul de cuvant Ulrike Demmer a afirmat, in timpul unei conferinte de presa sustinuta la Berlin, ca guvernul vrea sa se asigure ca infrastructura sa de telecomunicatii respecta cele mai inalte standarde de securitate, transmite Reuters.
Statele Unite si-au avertizat aliatii ca echipamentele produse de compania chineza Huawei implica riscuri de securitate din cauza legaturii apropiate cu guvernul de la Beijing si a legislatiei chineze care obliga firmele sa colaboreze cu agentiile de spionaj.
"Nu voi prezenta lista concreta a discutiilor pe care le avem, dar suntem in contact strans cu partenerii nostri in domeniul securitatii, intre care se afla, in mod natural, si Statele Unite", a spus Demmer.
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a avertizat insa ca excluderea Huawei de la constructia retelelor 5G ar putea afecta economia germana, cea mai mare din Europa.
Seehofer, un conservator din Bavaria, a cerut dialog cu China si gasirea unei solutii tehnice care sa raspunda ingrijorarilor legate de securitate.
Citeste si:
Grupul Huawei, suspectat de spionaj, contraataca si depune plangere contra SUADepartamentul american al Justitiei a pus sub acuzare Huawei pentru furt de... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 09:26
SUA au deschis o ancheta penala cu privire la presupuse furturi de tehnologie de catre grupul chinez de telecomunicatii Huawei, dezvaluie in editia de miercuri Wall Street Journal (WSJ).
Potrivit cotidianului economic, procurorii federali suspecteaza grupul - oaia neagra a Washingtonului - ca a furat secrete tehnologice de la companii americane care lucreaza cu Huawei, referitoare la un aparat utilizat de operatorul american T-Mobile in vederea testarii smartphone-urilor.
Ancheta se afla intr-un "stadiu avansat" si ar putea antrena "in curand" o inculpare, dezvaluie WSJ, care citeaza surse anonime.
Intre numeroasele reprosuri din domeniul comercial adresate de Donald Trump Chinei se afla, cu regularitate, furturile de tehnologie.
Devenit unul dintre cei mai mari producatori de echipamente de telecomunicatii din lume, Huawei se afla, de asemenea, in centrul unor suspiciuni de spionaj, in mai multe tari, intre care Statele Unite, Australia si Japonia, care i-au interzis sa construiasca o retea de Internet ultrarapida 5G.
Presa a evocat si nemultumiri ale Frantei, Germaniei si Marii Britanii.
Discretul fondator al Huawei, Ren Zhengfei, un fost ofiter in armata chineza, a dezmintit, marti, aprig, orice acuzatii de spionaj.
Huawei se afla, de asemenea, in centrul unei crize diplomatice majore, dupa arestarea la 1 decembrie, in Canada, la solicitarea justitiei americane, a directoarei financiare a grupului, Meng Wanzhou, fiica lui Ren Zhengfei.
Citeste... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 08:12
Autoritatile din Germania au lansat o investigatie intr-un nou dosar in care Agentia Nationala de Securitate (NSA) din SUA e acuzata de spionaj.
Aceste informatii apar dupa ce, in iunie, acuzatiile conform carora NSA si-ar fi bagat nasul in telefonul mobil al cancelarului de la Berlin, Angela Merkel, nu au putut fi probate, aminteste Security Week.
Scandalul de spionaj SUA-Germania: Prima reactie a Angelei Merkel
De data aceasta, cotidianul german Der Spiegel informeaza ca procurorii au luat mai multe persoane in vizor pentru activitati de spionaj.
Se pare ca laptopul unui sef al unui ...citeste mai departe despre "Tensiuni intre SUA si Germania? Noile acuzatii de spionaj pun in pericol relatia dintre cele doua super-puteri" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 09:31
Cancelarul german Angela Merkel a reactionat pentru prima oara, luni, de la izbucnirea scandalului in care este acuzata ca ar fi ajutat Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite sa spioneze firme si oficiali din Uniunea Europeana.
Merkel a luat apararea serviciilor secrete germane (BND) si a sustinut ca acestea colaboreaza cu NSA pentru combaterea terorismului. Oficialul german a admis, insa, ca este "inacceptabil" ca natiunile prietene sa se spioneze reciproc, relateaza Deutsche Welle.
Potrivit lui Merkel, agentiile secrete trebuie sa colaboreze "pentru siguranta cetatenilor".
Scandalul de spionaj SUA-Germania: Se cere audierea Angelei Merkel
"Guvernul german va face tot ce poate pentru a se asigura ca serviciile secrete isi pot duce la indeplinire sarcinile. In fata terorismului, acestea pot sa isi continue misiunea doar sprijinite de alte servicii secrete, iar aici este vorba in primul si in primul rand de NSA", a punctat Merkel.
"Intrebarea importanta este ...citeste mai departe despre "Scandalul de spionaj SUA-Germania: Prima reactie a Angelei Merkel" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Mai 2015, ora 08:25
Guvernul cancelarului Angela Merkel a afirmat luni ca germanii nu sunt spionati de catre Statele Unite, un subiect care provoaca de mai multe saptamani schimburi dure de replici cu opozitia, odata cu apropierea alegerilor legislative.
"Agentia americana NSA si serviciile de informatii britanice au oferit asigurari in scris ca respecta dreptul si legea in Germania", a declarat pentru presa seful Cancelariei Ronald Pofalla, insarcinat cu serviciile de informatii, dupa ce a fost audiat de o Comisie parlamentara ad-hoc.
Pofalla a adaugat ca Statele Unite au propus Germaniei un acord care ar exclude orice spionaj intre cele doua tari. Negocierile urmeaza sa inceapa in august, a precizat el.
Cu sase saptamani inaintea alegerilor legislative, Pofalla a fost audiat de o Comisie parlamentara alcatuita din 11 deputati, membri ai unor partide reprezentate in Bundestag (Camera inferioara a Parlamentului german), incarcinata cu controlul serviciilor de informatii.
Dupa noua saptamani de la acuzatiile de spionaj american la nivel mondial lansate de fostul consultant NSA Edward Snowden, care a obtinut azil in Rusia, in Germania continua sa existe suspiciuni cu privire la ceea ce stia Guvernul german despre acest lucru si cu privire la amploarea supravegherii.
Presedintele Comisiei parlamentare care l-a audit pe Pofalla, Thomas Oppermann, membru al opozitiei social-democrate (SPD), a apreciat ca nu s-a clarificat nimic dupa cele peste cinci ore de audieri.
"Nu stim, in... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 09:24
Ministrul afacerilor interne din Germania, Hans-Peter Friedrich, le-a recomandat utilizatorilor de internet care se tem ca datele lor sunt interceptate de agentiile americane de informatii sa nu mai foloseasca site-uri americane, precum Google sau Facebook.
"Cei care se tem ca sunt interceptate comunicatiile lor, in orice fel, ar trebui sa foloseasca servicii care nu trec prin serverele americane", a declarat ministrul german miercuri la Berlin, relateaza Associated Press.
Hans-Peter Friedrich a adaugat ca oficialii germani pastreaza contactul cu omologii lor americani "la toate nivelurile", precizand ca o delegatie urmeaza sa se deplaseze la Washington saptamana viitoare pentru a discuta despre acuzatiile potrivit carora cetateni obisnuiti si chiar diplomati europeni sunt spionati.
Recentele dezvaluiri facute de fostul consultant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), Edward Snowden, referitoare la vaste programe informatice prin care aceasta agentie ar colecta informatii despre utilizatori de internet, inclusiv din afara Statelor Unite, a provocat indignare in Europa si apeluri la o legislatie internationala mai stricta privind protectia datelor personale.
Documentele sustrase de Snowden au aratat ca NSA are acces la numeroase date online precum e-mail-uri, chat-room-uri si inregistrari video de la companii mari, inclusiv Facebook si Google, in cadrul programului guvernamental cunoscut sub denumirea de PRISM, noteaza AP.
Luni, cotidianul britanic The... mai mult
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 15:38