Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) cere ca biletele de odihna si tratament derulate prin Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) sa se distribuie prin intermediul agentiilor de turism, informeaza Newsin.
"ANAT trage un semnal de alarma: o mare parte din turismul nelicentiat practicat in Romania se deruleaza prin intermediul caselor de pensii", se arata in comunicatul ANAT.
Reprezentantii asociatiei mai spun ca marea diferenta este ca rezervarea serviciilor turistice revine legal agentilor economici licentiati pentru aceasta activitate si ca reducerile si subventiile s-ar pastra.
"ANAT cere ca Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa ofere cupoane de reducere beneficiarilor, iar acestia sa apeleze la serviciile agentiilor de turism.
Orientarea beneficiarilor pachetelor de tratament catre agentiile de turism va veni in sprijinul consumatorilor, deoarece isi vor putea alege, cu ajutorul consultantului de turism, statiunile si structurile de cazare cele mai indicate pentru tratamentul de care au nevoie.
Asa cum medicamentele subventionate de Ministerul Sanatatii se achizitioneaza de la farmacii, deci de la profesionisti, si nu direct de la minister sau prin alte firme, aceeasi situatie trebuie sa functioneze si in cazul biletelor de odihna si tratament subventionate - ele trebuie sa fie ridicate de la agentiile de turism - unitati licentiate pentru aceasta activitate", se mai arata in comunicat.
ANAT solicita astfel Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale analizarea acestei propuneri si formarea unui grup de lucru in acest sens, impreuna cu Organizatia Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR).
"Aceasta masura va asigura economii la bugetul public, prin eliminarea din sistem a functionarilor publici, care in acest moment deruleaza activitati specifice agentilor de turism, va contribui la desfiintarea coruptiei, la eliberarea unitatilor de cazare de 'condamnarea' la nerenovare", afirma reprezentantii ANAT.
In opinia acestora, orientarea turistilor de tratament catre agentii va accelera trecerea la un turism profesionist si la dezvoltarea turismului balnear.
"Achizitiile de pachete turistice vor fi efectuate corect si la vedere: turistii vor prezenta la agentii cupoanele de reducere, vor alege orice agentie de turism doresc, fara a mai sta la cozi umilitoare, si, in plus, serviciul de rezervare revine celor licentiati in mod legal pentru aceasta activitate, agentiilor de turism", adauga oficialii ANAT.