Spectrul unor noi pierderi afecteaza inca bancile europene, in ciuda cresterilor recente

Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 18:11
799 citiri
Spectrul unor noi pierderi afecteaza inca bancile europene, in ciuda cresterilor recente

Ajutoarele masive de stat si evolutia pozitiva a pietelor de capital au sporit increderea in bancile europene, insa amenintarea unor pierderi suplimentare majore, inmultirea majorarilor de capital si scaderea veniturilor afecteaza inca un sector fragil, conform unei analize Reuters, preluata de NewsIn.

O estimare conform careia bancile din zona euro ar putea anunta deprecieri suplimentare de active in valoare de 280 miliarde dolari in cazul in care economia va suferi deteriorari in urmatoarele 18 luni si posibilitatea ca detinerile actionarilor se vor dilua dupa ce bancile vor anunta majorari de capital a redus din castigurile burselor din ultima perioada.

Momentan sectorul trece printr-o perioada de "normalizare", ce va fi caracterizata de felul in care bancile vor putea sustine pierderi mari din creditare, sunt de parere analistii.

"Abilitatea sectorului bancar de a trece cu bine peste dificultatile de pe piata este in continuare principala grija a investitorilor", a declarat Huw van Steenis, analist bancar la Morgan Stanley.

Titlurile bancare europene au cazut la minimul ultimilor 17 ani la data de 9 martie, insa de atunci recuperarea a fost puternica si pentru intreg anul indicele de crestere al actiunilor marilor banci europene se situeaza in jurul valorii de 20%.

Teama unei prabusiri sistemice a trecut, insa riscurile punctuale, ce afecteaza doar anumite actiuni, este inca prezent.

Agentia de evaluare financiar Standard&Poor's a anuntat marti ca majoritatea bancilor sunt vulnerabile la conditiile de pe piata, fiind de parere ca "nu toate grupurile financiare europene vor supravietui".

Ingrijorarile ca bancile vor cere ajutoare de stat suplimentare este reala, sectorul financiar fiind "puternic subcapitalizat", conform unui analist al UBS, John-Paul Crutchley.

Agentia de rating Moody's a redus in cursul acestei saptamani ratingul unui numar de 25 de banci spaniole, citand existenta unor presiuni legate de capital.

Nume mari de pe piata, precum BBVA (Spania), Deutsche Bank (Germania), BNP Paribas (Franta) precum si alti rivali de dimensiuni mai mici ar avea nevoie de suplimentarea capitalului, sunt de parere surse bancare.

Multe banci americane au incercat in ultima perioada sa stranga bani pentru a achita datoriile guvernamentale.

Bancile europene au strans 41,9 miliarde dolari in 2009 - aproape jumatate din suma fiind reprezentata de majorarea de capital al bancii HSBC - dar aceasta cifra nu reprezinta decat 29% din totalul global, in timp ce suma stransa in 2008, de 126 miliarde, a reprezentat 40% din totalul global.

BCE a estimat ca nivelul noilor deprecieri de active, cauzate in principal de "activele toxice" se vor ridica la aproximativ 218 miliarde dolari de la inceputul crizei financiare pana la sfarsitul anului 2010, iar creditele neperformante pentru aceeasi perioad ar fi in cuantum de 431 miliarde dolari.

Totalul pierderilor ar ajunge astfel la aproximativ 649 miliarde dolari, din care circa 366 miliarde dolari au fost deja anuntati.

S&P a avertizat ca pierderile din creditare inregistrate de principalele 50 de banci europene s-ar putea dubla in 2009, nivelul din 2009 fiind de 128 miliarde euro.

Aceste estimari au speriat anumiti investitori, insa datele Fondului Monetar International (FMI) sunt si mai sumbre, anuntand pierderi de 1.200 miliarde inregistrate intre 2007 si 2010. 

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#capital, # majorari, # venituri, # investitori , #stiri Standard Poor s