Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Exploatarea de la Rosia Montana primeste girul Guvernului

Exploatarea de la Rosia Montana primeste girul Guvernului


Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, controversatul proiect de lege privind exploatarea zacamantului aurifer de la Rosia Montana. Executivul va trimite documentul catre Parlament, care va hotari daca proiectul va fi legiferat.

Prin aceasta decizie Guvernul ar dori sa stimuleze si sa faciliteze dezvoltarea activitatilor miniere din Romania.

Potrivit procedurii, acesta va trebui adoptat de Parlamentul Romaniei, a anuntat Executivul intr-un comunicat de presa.

Conformul documentului, prin aprobarea "Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana", actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC

De asemenea, participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura.

In plus, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana

In schimb, guvernul a declarat proiectul ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit, mandatand astfel mai multe entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro - argentifere din perimetrul Rosia Montana, inclusiv modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri sau autorizatii de constructie etc.

"Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare", se arata in document.

Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor.

Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, se arata intr-un draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii, document aflat inca in lucru.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

In total, statul roman a estimat ca proiectul minier, blocat de mai multi ani din cauza contriverselor legate de protectia mediului, va aduce contributii totale in economie ce vor depasi cinci miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2015 ori