Bursa de gaze naturale din Viena, cel mai mare centru de trading de gaze din Europa?

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 14:35
3663 citiri
Bursa de gaze naturale din Viena, cel mai mare centru de trading de gaze din Europa?

Central European Gas Hub (CEGH - Bursa de Gaze Naturale a Bursei din Austria) si Bursa din Viena au lansat o piata futures, pe CEGH Gas Exchange, devenind o platforma completa de tranzactionare ce are ca obiectiv transformarea CEGH in cel mai mare centru de trading de gaze naturale din Europa, informeaza NewsIn.

Proiectul are ca scop, totodata, sporirea securitatii furnizarii in Europa prin cresterea volumelor tranzactionate pe termen scurt, potrivit unui comunicat emis vineri de OMV.

"Membrul Consiliului Director OMV, Werner Auli, Membrul Consiliului Director al Bursei din Viena (Wiener Börse), Heinrich Schaller, si presedintele Consiliului Director al CEGH AG, Harald Wüstrich, au inaugurat vineri piata internationala futures pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena.

Prin aceasta actiune, Central European Gas Hub (CEGH) devine singurul centru european de gaze naturale care ofera servicii complete in domeniul tranzactionarii gazelor naturale.

Acesta ofera servicii de tranzactionare over-the-counter (OTC) si servicii de schimb, in colaborare cu parteneri internationali.

CEGH face astfel un pas important spre a deveni un centru international si punct de acces pentru tranzactionarea gazelor naturale in Europa Centrala si de Est", se arata in comunicat.

Potrivit oficialilor OMV, acest lucru va spori competitivitatea, constituind un pas in vederea liberalizarii pietei.

"Volumul total de gaze naturale inregistrat de cei peste 110 participanti va depasi in acest an 30 de miliarde metri cubi.

CEGH va comercializa in acest an un volum de gaze naturale de pana la patru ori mai mare decat consumul anual al Austriei.

Datorita lansarii pietei futures pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena, volumele tranzactionate prin intermediul CEGH vor creste si mai mult", spun reprezentantii OMV.

Parteneriatul dintre CEGH si Bursa din Viena va consolida, totodata, rolul statiei de compresare Baumgarten, care este detinuta integral de OMV, ca centru de gaze natrurale pentru Europa Centrala.

In prezent, circa o treime din exporturile de gaze naturale din Rusia spre Europa de Vest trec prin statia de compresare OMV de la Baumgarten.

Pentru OMV, extinderea activitatilor de tranzactionare a gazelor naturale va contribui la consolidarea activitatilor logistice de gaze.

"Datorita accesului direct la infrastructura centrului de distributie OMV de la Baumgarten si a conexiunilor astfel create cu importante sisteme de conducte de tranzit, precum si capacitatilor extinse de depozitare, CEGH intruneste toate caracteristicile unui centru modern de tranzactionare a energiei", a declarat Membrul Consiliului Director OMV, responsabil cu activitatea de Gaze Naturale si Energie, Werner Auli.

Volumele de gaze naturale tranzactionate pe termen scurt sunt importante deoarece vin in completarea contractelor de livrare pe termen lung si asigura competitia pe piata libera a energiei.

"Lansarea pietei futures pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena ne permite sa ne extindem gama de produse in sectorul energetic si ne asigura o pozitie strategica pe piata gazelor naturale", a declarat membrul Wiener Börse AG si CEESEG Aktiengesellschaft, Heinrich Schaller.

Tranzactiile pe piata futures a Bursei de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena se vor derula prin intermediul sistemului EUREX®. Piata de capital este administrata cu ajutorul sistemului XETRA®.

In ce priveste tranzactiile pe bursa, CEGH este responsabil cu gestionarea pietei si a clientilor, in timp ce Wiener Börse se ocupa de monitorizarea tranzactiilor, afisarea preturilor si mentinerea controlului operational al sistemelor de tranzactionare.

Tranzactiile pe Bursa de Gaze Naturale CEGH a Bursei din Viena sunt supuse unor reglementari si masuri de control stricte, in baza legislatiei privind activitatea bursiera.

Acest lucru asigura faptul ca activitatea de tranzactionare este definita in mod clar si reduce riscurile pentru toate partile implicate.

Central European Gas Hub (CEGH), sucursala a OMV Gas & Power GmbH (80%) si a Wiener Börse AG (20%), reprezinta una dintre cele mai importante platforme de comercializare a gazelor naturale din Europa Centrala.

Acesta pune la dispozitia companiilor de gaze naturale platforma de la Baumgarten, la care se adauga alte centre de gaze naturale aflate de-a lungul retelei de transport austriece.

In 2010, CEGH a comercializat un volum total de circa 3 miliarde metri cubi/luna, devenind una dintre cele mai importante platforme de comercializare a gazelor naturale din Europa continentala.

Prin extinderea serviciilor oferite in sistem permanent, pana la stabilirea Bursei de Gaze CEGH a Wiener Börse, CEGH urmareste sa devina cel mai mare centru de gaze naturale din Europa continentala, intr-un efort comun cu Bursa din Viena.

OMV Gas & Power GmbH este principala companie de gaze naturale si energie a OMV si include cele patru divizii, Gas Supply, Marketing & Trading, Gas Logistics si Power.

In 2009, in cadrul diviziilor Gas Supply si Marketing & Trading, OMV Gas & Power si EconGas au vandut 8,5 miliarde mc, iar Petrom Gas a vandut 4,6 miliarde mc. Cu 23 miliarde mc volume schimbate in 2009 si extinderea portofoliului de servicii in acelasi an prin activitati de tranzactionare a gazelor naturale, Central European Gas Hub a devenit unul dintre cele mai importante centre de gaze naturale din Europa continentala.

In divizia Gas Logistics volumul total transportat in 2009 a fost de 75, 3 miliarde mc. Pe langa furnizarea de gaze naturale pentru Austria, sistemul de conducte de gaze naturale al OMV transporta gaze naturale catre Germania, Italia, Franta, Slovenia, Croatia si Ungaria.

Bursa din Viena (Wiener Börse AG) este o subsidiara detinuta integral de CEESEG Aktiengesellschaft, unul dintre actionarii burselor de valori din Budapesta, Laibach si Praga.

CEE Stock Exchange Group este cel mai mare grup de burse de valori din regiune, detinand aproximativ jumatate din capitalizarea totala a pietei si circa doua treimi din rulajul de capital din Europa Centrala si de Est. 

România va fi furnizor de securitate energetică pentru UE, promite ministrul Burduja. Ce se va întâmpla cu producția de cărbune
România va fi furnizor de securitate energetică pentru UE, promite ministrul Burduja. Ce se va întâmpla cu producția de cărbune
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că România este pe punctul să devină "furnizor de securitate energetică" pentru celelalte țări din UE, fiind deja un mare producător de gaze...
#bursa, #centru, #gaze, #naturale, #omv, #trading, #tranzactii , #stiri Petrom

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0005

1 USD = 4.5636 RON

0.0011
  1. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  2. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  3. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  4. Polonezii, supărați că ouăle românești sunt importate peste producția internă. Cum a reușit România să depășească la raft fermierii din Polonia
  5. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  6. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  7. România face front comun cu liderii europeni la Bruxelles pentru „Reînarmarea Europei”. „Continuăm construcţia de autostrăzi şi spitale, pentru care am alocat fonduri”
  8. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea
  9. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare
  10. Frica de mutarea lui Trump cuprinde o mare putere din Europa: Pune pe masă 500 de miliarde