Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele solicita amanarea platii anticipate a impozitului pe profit

Patronatele solicita amanarea platii anticipate a impozitului pe profit

Consiliul National pentru IMM contesta noul termen anuntat de Guvern pentru intrarea in vigoare a platii anticipante a impozitului pe profit, din 2012, si propun amanarea aplicarii acestei masuri pentru microfirme pana in 2020, deoarece acestea au nevoie de mai multi ani pentru revenirea din criza.

"Propunem o abordare diferentiata pentru microintreprinderi, pentru care ar trebui ca plata anuala anticipata a impozitului de profit sa fie amanata pana in anul 2020.

Microintreprinderile nu se vor redresa in urmatorii ani pentru a putea sa inceapa sa plateasca anticipat impozit pe profit", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ana Bontea director in cadrul Consiliului National pentru IMM.

Reprezentantii micilor intreprinzatori considera nepotrivita introducerea acestei masuri din 2012, in conditiile in care accesul la finantare se mentine limitat, iar firmele au nevoie de lichiditati, scrie Mediafax.

"Amanarea introducerii masurii va da posibilitatea mai multor firme de a-si reveni dupa perioada de criza si va ajuta la revigorarea sectorului IMM-urilor", a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului.

Guvernul a decis, miercuri, ca intrarea in vigoare a platii anticipate a impozitului pe profit sa fie amanata pana in anul 2012, desi Ministerul Finantelor elaborase un proiect de ordonanta de urgenta in care propunea amanarea platii pentru 2015.

Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile ar trebui sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie si divizat la patru.

Referitor la comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim, in cazul in care impozitul pe profit al unui contribuabil este mai mic decat suma impozitului minim anual, stabilit in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent, firma este obligata la plata impozitului minim.

Premierul Emil Boc a declarat, la inceputul lunii martie, ca plata anticipata a impozitului pe profit va fi amanata si nu va intra in vigoare in acest an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1100 ori
Citeste mai multe despreimm patronate impozit profit