Insolventa Oltchim a declansat haos pe BVB: Actiunile sunt in cadere libera

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 10:45
1920 citiri
Insolventa Oltchim a declansat haos pe BVB: Actiunile sunt in cadere libera

Bursa de la Bucuresti a deschis in stagnare, iar actiunile Oltchim au coborat din nou cu 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea titlurilor de la BVB, ca urmare a numeroaselor ordine de vanzare plasate de investitori dupa ce compania a anuntat ca va solicita insolventa.

Actiunile combinatului chimic au coborat inca de joi cu 15%, cand au revenit la tranzactionare in ultimele 25 de minute ale sedintei dupa ce Oltchim a transmis un comunicat catre Bursa in care a anuntat ca va cere insolventa.

In primele 15 minute de tranzactionare de vineri, au fost realizate doar 9 operatiuni cu titlurile Oltchim, in valoare cumulata de 8.300 de lei. La ora 10:15, orice ordin de cumparare plasat era executat imediat, iar volumul de actiuni pentru care erau ordine de vanzare era de 693.500 de actiuni.

Actiunile Oltchim au fost oprite de la tranzactionare inca dinainte de deschiderea sedintei bursiere de miercuri, avand in vedere ca intr-o sedinta de Guvern urma sa fie stabilita soarta combinatului chimic. Surse oficiale au declarat inca de marti seara pentru MEDIAFAX ca este probabil ca Oltchim sa intre in insolventa, cu disponibilizari de personal, iar o decizie finala urmand sa fie luata de Guvern.

Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca Oltchim va intra in insolventa, cererea in acest sens urmand sa fie transmisa Tribunalului Valcea.

Combinatul chimic a transmis joi dupa-amiaza catre Bursa de Valori un comunicat in care anunta ca membrii Consiliului de Administratie au decis miercuri sa ceara insolventa.

Spre deosebire de actiunile Oltchim, piata a fost apatica, fiind realizate in total transferuri cu actiuni emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea titlurilor internationale. Operatiunile au cumulat doar 200.000 de lei (45.000 de euro).

Dupa primul sfert de ora de tranzactionare de vineri, indicii BET-BK si BET-FI inregistrau singurele variatii vizibile din piata, ceilalti indici fiind in stagnare.

Astfel, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,23%, iar indicele BET-FI a avansat cu 0,11%. Indicele BET-FI reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata principala, cu tranzactii de doar 98.000 de lei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 0,5965 lei, pret cu numai 0,08% peste inchiderea de joi.

Bursele vest-europene au deschis incert sedinta de vineri, dupa ce joi actiunile marilor companii europene au incheiat la cel mai ridicat nivel dupa februarie 2011.

Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o nouă actualizare pentru Windows 11. Cu ce îmbunătățiri vine
Microsoft a lansat o actualizare pentru Windows 11, identificată prin codul KB5036980, care introduce noi funcții, dar și un element mai puțin plăcut: reclame în meniul Start. Această...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#insolventa Oltchim, #actiuni Oltchim BVB, #Oltchim Bursa , #Rezultate financiare