Discutiile privind un imprumut contractat de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International trebuie sa includa referiri la necesitatea finantarii, conditiile si costurile de imprumut, precum si programul de masuri aferent, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei participa, la Guvern, la prima reuniune a comitetului interministerial, in care premierul Emil Boc si ministri din PDL si PSD discuta despre contractarea unui imprumut de la Comisia Europeana si FMI.
"Cred ca la tema pe care o abordam avem trei subteme: prima ar fi despre necesitatea acestei finantari externe, a doua despre componenta, adica in ce consta - conditii, costuri, eventual impact economic - si, ultima, despre programul de masuri si despre oportunitati. Cum s-a spus, dureri, dar si avantaje, sansele pe care le avem", a spus Isarescu, la inceputul discutiilor.
Premierul Emil Boc a aratat ca reuniunea Comitetului interministerial are ca tema necesarul de finantare, modalitatea in care aceasta finantare "poate fi aplicata economiei romanesti", sursele si modalitatile de realizare. El a precizat ca discutiile vor continua si in perioada urmatoare.
Guvernul a infiintat, miercuri, un comitet format din noua ministri pentru asigurarea finantarii interne si externe a Romaniei, dupa ce ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a informat Executivul despre necesitatea de finantare a deficitului bugetar.
Comitetul este format din ministrii Finantelor, Economiei, Dezvoltarii, Transporturilor, Muncii, IMM, Sanatatii, Educatiei si Afacerilor Externe.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca decizia privind contractarea sau nu a unui imprumut va fi luata de Guvern dupa consultari in cadrul acestui comitet interministerial din care vor face parte reprezentanti ai ambelor partide aflate la guvernare.
Presedintele Traian Basescu a afirmat, joi, ca este de parere ca va trebui negociata o perioada de gratie de cinci-sapte ani in legatura cu imprumutul extern, astfel incat Romania sa inceapa sa returneze banii imprumutati intr-un moment de varf al atragerii de fonduri de la UE.
Presedintele a mentionat ca, saptamana viitoare, marti sau miercuri, se va finaliza evaluarea din care se vor putea trage concluziile despre sumele care vor fi imprumutate de Romania si, de asemenea, daca se va merge pe un acord de un an sau de doi ani.
Anterior, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca Romania va trimite Fondului Monetar International, dupa finalizarea negocierilor de la Bucuresti, o scrisoare de intentie pentru incheierea unui acord de tip stand-by pe o perioada de doi ani, cu o scadenta de cinci ani pentru rambursarea imprumutului.
O delegatie a FMI a venit, miercuri, intr-o vizita de doua saptamani la Bucuresti, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale.