Top Management: Cum arata liderul anului 2012?

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 12:16
2937 citiri
Top Management: Cum arata liderul anului 2012?

Anul 2012 vine cu numeroase provocari pentru liderii din Romania. Instabilitatea mediului politic, economic si legislativ pe de-o parte, si preocuparea legata de dezvoltarea pe termen lung a companiei pe de alta parte determina prioritizarea caracteristicilor esentiale pentru un lider.

Potrivit studiului "Top Management - Barometrul Leadership-ului din Romania 2012", 59% dintre liderii romani chestionati considera gandirea strategica ca fiind caracteristica esentiala pentru un lider in realitatile economice actuale.

Peste 70% dintre cei chestionati mizeaza pe un stil de leadership colaborativ pentru gasirea de solutii creative. Mai mult decat atat, pentru ca o companie sa se dezvolte sanatos, trebuie sa se focalizeze tot mai mult pe cresterea interna a liderilor.

"In aceasta noua realitate provocarea nu este obtinerea unei pozitii de leadership, cat mentinerea si justificarea statutului de lider in ochii adeptilor. "Puterea", instrumental traditional intrebuintat de lideri, este depasit si chiar respins fiind inlocuit de influenta si caracter. Provocarea oricarui lider in noua era a cunoasterii este autodezvoltarea si mentinerea influentei in randul celor care ii urmeaza.

Revolutia tehnologica va continua sa produca noi cunostinte pe care un lider va trebui sa si le insuseasca continuu. Auto-dezvoltarea liderului va devein prioritatea numarul unu", spune dr. Sebastian Vaduva, Decan al Facultatii de Management Griffiths.

Adrian Stanciu, managing partner al Human Synergistics, declara pentru Business24 ca pe piata muncii romaneasca exista doua categorii: nemernicul competent si idiotul simpatic

"Exista un studiu care urmareste cariera unor indivizi, dupa binomul "performanta - valori".

Aici exista "stelele", care au valori puternice si fac rezultate foarte bune, "nemernicul competent" si "idiotul simpatic". Calitatea relatiilor ii ofera succes idiotului simpatic, pentru ca il ajuta grupul", a mai precizat Adrian Stanciu.

Potrivit studiului, directiile principale pe care se vor concentra liderii companiilor de top din Romania in anul 2012 pentru a asigura imbunatatirea rezultatelor companiei sunt: organizarea interna, dezvoltarea propriilor angajati, relatia cu clientii.

Pe de alta parte, fostul CEO Microsoft Romania, Silviu Hotaran, declara intr-un interviu Business24 ca echipa reprezinta cel mai bun observator al unui manager care doreste sa-si imbunatateasca stilul de management.

Manageru perfect, doar un mit

"Sunt adeptul unui leadership colectiv, "from behind", acel tip de leadership care creeaza lideri", a declarat fostul CEO.

In opinia acestuia, managerii romani refuza sa delege fiindca sistemul traditional in care au fost crescuti i-a invatat performanta individuala, iar delegarea inseamna in primul rand incredere in ceilalti.

"Orice manager trebuie sa-si puna intrebarea daca mai este sau nu potrivit pentru pozitia in care se afla. El trebuie sa accepte provocarea de a face lucruri noi.

Managerii invata din trecut, dar nu-l pot schimba, in schimb lucreaza cu prezentul si cu viitorul. Relatia dintre "este" si "ar trebui" este foarte importanta.

Daca noi ca manageri nu avem capacitatea de a ne imagina un "ar trebui" mai bun, nu avem ce cauta in jobul asta", a mai subliniat Silviu Hotaran.

Hotaran spune ca managerul perfect este un mit, inoculat de dorinta fiecaruia de a atinge perfectiunea.

"Sunt multi manageri ai caror stil il apreciez: Dan Bulucea, colegul meu Paul Miches care azi conduce o noua firma, Radu Georgescu, pentru capacitatea de a face pasul inapoi si de a delega, Liviu Dragan care a construit de la zero o companie, Florin Talpes care, impreuna cu Mariuca, au pornit o aventura care astazi devine globala.

"Printre managerii straini pe care ii admir se numara Robert Rekkers de la Banca Transilvania fiindca e o persoana care are pasiunea de a cunoaste foarte multe despre Romania, Bob Claff si Bill Gates. Acestia sunt exemple de sefi care mi-au influentat viata. Am invatat de la ei cum sa-ti infrangi frica de a esua, ei mi-au insuflat dorinta de a experimenta si pasiunea pentru ceea ce fac", a mai subliniat acesta.

74% dintre liderii chestionati in acest studiu au mentionat mediul economic dificil ca fiind principalul obstacol in calea eficientei lor in calitate de lideri, in timp ce 64% sunt ingrijorati datorita instabilitatii mediului juridic si politic. Insuficienta resurselor de care dispun, relatia cu investitorii, problemele interne sau propriile abilitati nu ocupa un loc atat de important in lista preocuparilor pentru anul 2012.

Intrebati fiind care sunt indicatorii pe care ii vor utiliza in masurarea propriei performante in 2012, cei mai multi dintre liderii chestionati au subliniat importanta imbunatatirii indicatorilor financiari ai companiei. Acest rezultat denota preocuparea reala a acestora pentru starea financiara a companiei, in special avand in vedere instabilitatea mediului economic si politic.

De asemenea, raportul a mai aratat faptul ca 45% dintre liderii din cadrul companiilor cu capital integral romanesc considera ca globalizarea va avea un impact negativ asupra companiei lor in anul 2012, comparativ cu doar 22% din cadrul companiilor cu capital strain.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#leadership romanesc, #leadership Silviu Hotara, #studiu leadership, #lideri companii Romania , #Lideri