Guvernul trebuie sa reduca drastic cheltuielile publice in 2011

Luni, 07 Iunie 2010, ora 00:25
1309 citiri
Guvernul trebuie sa reduca drastic cheltuielile publice in 2011

Guvernul a fost nevoit, in cadrul acordului cu FMI, sa decida taierea salariilor si pensiilor, dar va trebui ca in 2011 sa ia si alte masuri care sa vizeze diminuarea cheltuielilor publice, a declarat Mihai Rohan, presedintele patronatului producatorilor din industria cimentului CIROM, citat de Mediafax.

"Sigur ca va exista viata si dupa acordul cu FMI, in mod sigur nu se va termina aici. E clar ca nu ne putem opri, era singura masura imediata, care producea efecte imediate.

Orice alta propunere pe care a facut-o Guvernul, ca se reduce evaziunea fiscala, se reduce contrabanda, se colecteaza mai bine impozitele si taxele, erau doar promisiuni care le facuseram si acum un an, si acum doi ani, si de care nu s-a putut tine. (...) Guvernul a lucrat cumva cu pistolul la tampla, n-a avut alta solutie" , a declarat Rohan la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa duminica de ProTV.

Reprezentantul CIROM (Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania) a afirmat ca a participat la discutia cu reprezentantii FMI, iar Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului in Romania, a fost foarte deschis la discutii si la ideile venite din partea patronatelor.

Pe de alta parte, el a adaugat ca masurile de taiere a salariilor si pensiilor nu sunt suficiente, iar Executivul trebuie sa reduca drastic cheltuielile publice in 2011 si sa aloce fonduri de investitii pentru relansarea economiei. "Noi suntem manageri, Guvernul e managerul tarii.

Practic, ce am facut noi in 2008-2009 trebuia sa faca si el. Noi primul lucru pe care l-am facut a fost imediat sa sarim pe costuri, sa vedem unde se poate strange robinetul. (...) Am mers cu renegocierea chiriilor, cu renegocierea tarifelor la transport, cu renegocierea serviciilor, cu renegocierea energiei electrice, a combustibilului.

Am mers peste tot si ne-am batut sa obtinem preturi mai mici. Am plafonat salariile sau am mai dat afara oameni, deci am facut ceva, Guvernul n-a facut nimic pana acum. Taierea salariilor a fost ultimul lucru pe care l-am facut", a spus Rohan.

El a adaugat ca in sectorul privat concedierile vor continua in 2010-2011, iar pe anumite perioade determinate e posibil ca anumite intreprinderi sa se inchida. Rohan este si seful operatiunilor din Romania a producatorului german de materiale de constructii HeidelbergCement.

Reprezentantul CIROM a precizat ca nu sustine o majorare a taxelor si impozitelor, iar masurile dure de reducere a cheltuielilor publice ar trebui luate de un Guvern de larga coalitie, sustinut de intreg Parlamentul. "Am propus crearea unui «consiliu al inteleptilor» care sa determine unde vrem sa ajungem, peste 20, peste 30, peste 50 de ani.

Inteleptii se gasesc, nu-i o problema, sunt oameni la Academie, sunt oameni de stiinta, sunt oameni de business, sunt si in partide oameni foarte valorosi", a mai spus Rohan. 

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#guvern, #cheltuieli, #masuri , #stiri Jeffrey Franks