Ghetea despre retragerea garantiilor: "daca ei hotarasc diminuarea plafonului, ne conformam"

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 16:26
1740 citiri
Ghetea despre retragerea garantiilor: "daca ei hotarasc diminuarea plafonului, ne conformam"

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, a declarat pentru MEDIAFAX ca banca se va conforma la o eventuala decizie a Guvernului de a reduce plafonul alocat pentru banca.

"Daca ei hotarasc diminuarea plafonului, ne conformam. Am dat credite in lei si vom continua sa acordam imprumuturi in plafonul care va fi afectat CEC Bank. Saptamana viitoare vom iesi cu o oferta imbunatatita", a declarat Ghetea.

El a mentionat ca banca a acordat sub 100 de imprumuturi, exclusiv in lei, in cadrul programului "Prima Casa", dar ca are in analiza circa 400 de dosare de credite.

"Sunt, totusi, romani care gandesc la fel ca mine, si anume ca EURIBOR, mai devreme sau mai tarziu, nu va ramane la nivelurile actuale si poate nici cursul de schimb nu se va mentine", a incheiat Ghetea.

Totodata, reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank au afirmat ca, in luna septembrie, nu s-a tras niciun credit pentru "Prima Casa", desi unele au fost aprobate de banca si de Fondul de Garantare.

"Pana in prezent au fost trase cinci credite si avem dosare in analiza la nivelul retelei bancii in valoare de 7,7 milioane de euro", au afirmat reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank.

Oficiali ai Emporiki Bank Romania au mentionat ca institutia participa in continuare la program, desi banca nu a acordat pana acum niciun credit, in conditiile in care procedurile de lucru sunt in pregatire.

Cele mai multe dosare de creditare au fost incheiate de BRD, BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania si Volksbank, acestea urmand sa beneficieze de fonduri suplimentare.

"Sunt doar patru banci care au acoperit 88% din garantia alocata. Am transmis bancilor cu rezultate slabe scrisori de atentionare si ne-au informat ca dosarele sunt inca in lucru si urmeaza sa fie deblocate, dar imi este greu sa cred ca daca pana acum nu au aprobat nimic, vor aviza in perioada imediat urmatoare 2.000 de dosare", a spus Saramet.

Fondul de Garantare a Creditelor IMM a aprobat pana in prezent un numar de 4.740 dosare depuse pentru contractarea de credite cu garantia statului in vedrea achizitionarii unei case, cele mai multe solicitari fiind insa formulate pentru locuinte construite inainte de 1989, a anuntat, vineri, premierul Emil Boc.

Numarul dosarelor aprobate reprezinta garantii totale de 220 milioane euro, din plafonul de un miliard euro garantat de Guvern.

Garantia medie aprobata de Fond este de 41.600 euro, din nivelul maxim de 60.000 euro garantat de stat.

Alte 5.200 dosare sunt in analiza interna a Fondului, media de procesare fiind de 150 contracte pe zi.

Conform datelor prezentate de seful Guvernului, 48% din totalul solicitarilor de creditare au fost depuse pentru apartamente cu doua camere construite inainte de 1989, cele mai multe cereri fiind inregistrate in municipiul Bucuresti (34%) si in judetele Cluj (7,15%), Timis (5,57%), Brasov, Iasi, Sibiu si Constanta.

"Cred ca Fondul National de Garantare a facut tot ce este posibil pentru a reduce cu zece zile perioada de procesare interna a dosarelor, cererile fiind partic rezolvate intr-un interval de cinci zile. Sper ca si bancile sa proceseze rapid aceste dosare", a spus Boc.

El a aratat ca volumul dosarelor de creditare incheiate de banci pentru programul "Prima Casa" va fi reevaluat o data la trei luni, iar garantiile vor fi realocate in functie de gradul de utilizare.

Seful Guvernului a sosit, vineri, la sediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, anuntand ca intentioneaza sa verifice modul in care este derulat programul "Prima Casa", prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoane fizice.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Endoscopie acasă, fără durere și gata în doar câteva minute. A apărut roboțelul care pot fi înghițit de pacienți
Endoscopie acasă, fără durere și gata în doar câteva minute. A apărut roboțelul care pot fi înghițit de pacienți
Producătorul de tehnologii medicale Endiatx a lansat recent în studiile clinice robotul PillBot, un dispozitiv mini-robotic care poate fi înghițit. Acesta promite să elimine necesitatea...
Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe
Banii trimiși acasă de diaspora la nivel global au crescut de șapte ori în ultimii 20 de ani. Ce țări au încasat cele mai mari remitențe
India, Mexic și China sunt țările care au primit în 2023 cele mai multe fonduri din străinătate, sub forma remitențelor trimise acasă de diaspora acestor țări. Remitențele primite de...
#banci, #cec, #curs, #euribor, #ghetea, #guvern, #rate, #valutar , #Credit IMM

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Ce simbolizează o sticlă cu apă lăsată pe acoperișul unei mașini. Oportunitatea nebănuită de majoritatea oamenilor
  2. Statul care devine patria miliardarilor. Peste 6.700 de bogați ar urma să se mute aici până la sfârșitul acestui an
  3. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
  4. Cele trei modele de autoturisme SUV care trebuie evitate atunci când sunt vândute second hand
  5. Un gigant auto care are fabrică și în România trece la concedieri masive
  6. Un sediu AUR a fost vândut cu o sumă colosală. Mesajul cu maximă vizibilitate care ere afișat ”în vitrină”
  7. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
  8. BNR dă unde verde milionarului Dan Ostahie să cumpere o bancă românească. Cum se va numi noua instituție
  9. Metoda necunoscută de majoritatea șoferilor prin care putem identifica vârsta reală a unei mașini și eventualele accidente suferite
  10. Care este cea mai falsificată bancnotă din România. Avertismentul BNR