Directoratul Hidroelectrica a respins, marti, solicitarea unuia dintre cei cinci membri ai sai de avizare a participarii companiei cu o oferta de vanzare la cererea de cumparare initiata pe bursa de energie OPCOM-PCCB de catre Energon Power&Gas (ENG ON 003), precizeaza un comunicat al Directoratului Hidroelectrica remis.
Propunerea viza vanzarea unei cantitati de energie de 7.012.800 MWh, cu livrare in perioada 2014 - 2017, la pretul de 165 RON/ MWh (inclusiv TG -tarife zonale pentru introducerea de energie electrica in retea).
Potrivit comunicatului citat, propunerea de vanzare de energie a fost respinsa cu 3 voturi "impotriva", o abtinere si 1 vot "pentru", fiind astfel consemnata o majoritate care a considerat ca un asemenea contract nu poate fi incheiat, pentru ca ar genera pierderi semnificative pentru companie.
"Directoratul a respins aceasta propunere cu atat mai mult cu cat acest gen de contracte au generat in trecut pierderi importante pentru Hidroelectrica, fiind una dintre cauzele care au condus in anul 2012 la aparitia starii de insolventa.
Propunerea unui singur membru al Directoratului Hidroelectrica nu reprezinta punctul de vedere al companiei care are un sistem de conducere dualist (Directorat si Consiliu de Supraveghere - n.r.) iar astfel de initiative individuale sunt dezavuate si sunt considerate inacceptabile, in raport cu prevederile Planului de reorganizare aprobat la iesirea din insolventa si cu obiectivele stabilite de catre actuala conducere a companiei", se mentioneaza in comunicatul citat.
Reactia lui Borza
La randul sau, Remus Borza, presedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, a declarat miercuri seara, pentru Agerpres, ca Eugen Bradean, directorul de furnizare al Hidroelectrica retinut miercuri de procurorii DNA, a propus in Consiliul de Supraveghere incheierea unui contract pagubos pentru companie, iar serviciile de informatii au monitorizat toata aceasta activitate.
Potrivit acestuia, Bradean a propus, in sedinta de marti a Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, incheierea unui contract pe trei ani cu un trader de energie din care Hidroelectrica ar fi pierdut 50 milioane euro.
"Acest contract era pe acelasi tipic cu cele cu baietii destepti, adica Hidroelectrica ar fi vandut energie sub costurile de productie. Pretul din contract era de 147 lei pe MWh, in timp ce costurile sunt de 189 lei pe MWh. Argumentele lui Bradean erau puerile: sa facem acest contract pentru ca avem excedent de energie pe 2014. Bradean a fost sustinut de unii membrii ai Consiliului de Supraveghere", a spus Borza, refuzand sa precizeze numele acestora.
Borza a adaugat ca luni (28 octombrie - n.r.) a fost convocata o noua sedinta a Consiliului de Supraveghere pentru revocarea lui Eugen Bradean din functia detinuta la Hidroelectrica.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus retinerea lui Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de dare de mita.
De asemenea, a fost retinut si Eugen Bradean, director de trading in cadrul SC Hidroelectrica SA si membru in cadrul Directoratului, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita.
Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi vor fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.