Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul va limita nivelul cofinantarii proiectelor din fonduri UE

Guvernul va limita nivelul cofinantarii proiectelor din fonduri UE


Guvernul s-a angajat sa limiteze in a doua parte a anului cheltuielile pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri UE, din cauza intreruperii rambursarilor, si sa nu utilizeze in acest scop banii din privatizari sau sumele necheltuite de la Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), potrivit scrisorii de intentie convenite cu FMI.

"Cheltuielile cu salariile din sectorul public se vor mentine in acest an la 6,7% din PIB. In urma intreruperii rambursarii fondurilor UE catre mai multe programe, cheltuielile de capital, inclusiv pentru cofinantarea proiectelor cu finantare europeana, trebuie sa incetineasca pentru a se incadra in anvelopa bugetara.", se spune in document.

Totodata, Guvernul a promis ca nu va utiliza banii de la fondul de privatizare pentru plati catre proiecte cu finantare europeana, iar orice fonduri necheltuite aferente Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) vor fi economisite.

"Nu vom efectua co-finantarea proiectelor cu fonduri UE cu bani din fondul de privatizare, iar orice sume necheltuite de la PNDI vor fi economisite", se arata in scrisoarea transmisa Fondului Monetar International.

Consiliul Fiscal a recomandat Guvernului, intr-o opinie publicata miercuri privind rectificarea bugetara si evolutia macroeconomica din primul semestru, sa limiteze cheltuielile din resurse proprii pentru proiectele cu finantare de la UE, in contextul blocarii rambursarilor, si sa controleze strict cheltuielile autoritatilor locale pentru a nu periclita atingerea tintelor de deficit bugetar din acest an.

Consiliul Fiscal propune masuri pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE

Tinta de deficit bugetar in acest an este de 2,2% din PIB pe metodologie cash, respectiv maxim 3% din PIB pe metodologie ESA95.

In bugetul pe 2012 erau prevazute venituri aferente absorbtiei fondurilor UE nerambursabile de 12,53 miliarde lei si cheltuieli de 11,64 miliarde lei, iar in rectificarea bugetara sunt prevazute venituri de 10,67 miliarde lei si cheltuieli de 10,86 miliarde lei, rezultand un deficit de 200 milioane de lei.

La mijlocul anului, Romania achitase la bugetul Uniunii Europene 824,8 milioane euro, dintr-un program anual de 1,42 miliarde euro. Suma platita reprezinta mai mult decat absorbtia fondurilor structurale si de coeziune.

Dintr-un program anual de 3,78 miliarde euro privind absobtia de fonduri structurale si de coeziune, Romania a absorbit in primele sase luni circa 713 milioane euro, respectiv putin peste 18% din total.

Datele Consiliului Fiscal releva o performanta mult mai buna pe alte segmente. In cazul fondurilor pentru dezvoltare rurala si pescuit, sumele atrase in primele sase luni au totalizat 665 milioane euro, reprezentand 45,2% din programul pe 2012, de 1,46 miliarde euro. O situatie mult peste estimari s-a inregistrat la Fondul European pentru Garantare Agricola, unde incasarile au insumat 910,7 milioane euro, cu 63% mai mult decat programul pe intregul an.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1697 ori