Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Romania are nevoie de un nou mecanism de absorbtie a fondurilor UE

BNR: Romania are nevoie de un nou mecanism de absorbtie a fondurilor UE


Romania trebuie sa elaboreze un mecanism nou de absorbtie a fondurilor europene pentru perioada 2014 - 2020, in conditiile in care sistemul actual de structuri administrative sectoriale a esuat, a declarat joi, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Bogdan Olteanu.

Bogdan Olteanu a precizat ca esecul actualului sistem de stricturi administrative teritoriale este o stare de fapt, vizibila in procentele de absorbtie.

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care sunt blocate platile pe principalele cinci programe operationale.

Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie

Pentru perioada 2014 - 2020, Romania trebuie sa pregateasca un buget, solutii si mecanime noi de absorbtie a fondurilor UE, a adaugat Bogdan Olteanu.

Oficialul BNR a aratat ca exista doua provocari majore in cazul Romaniei in ceea ce priveste obtinerea resurselor de finantare europene: dezintermedierea financiara si nivelul scazut al economisirii in Romania.

"Mai intai, chestiunea dezintermedierii financiare, in acest moment ordonata, lenta; perspectivele la nivel global atat pentru zona financiara cat si pentru cea nefinanciara sunt de continuare si trebuie sa ne obisnuim cu aceasta idee. Resursele fiind limitate fiecare alege unde sa le aloce si de obicei alege sa si le aloce acasa. Acest lucru trebuie privit in conjunctie cu nivelul scazut al economisirii in Romania", a afirmat Olteanu.

Solutiile de finantare apar din doua directii: cresterea resurselor bugetare si accesarea fondurilor europene, care reprezinta o solutie de finantare, pentru echilibrarea sau indeplinirea unor indicatori macroeconomici, de la balanta de cont curent la nivelul rezervelor valutare, la deficitul bugetar, la datorie publica si mergand indirect spre stabilitatea cursului si inflatie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1593 ori