Guvernul intentioneaza sa imprumute 19 miliarde de euro de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI), in urma evaluarii facute de Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei, au declarat surse guvernamentale.
"O varianta de lucru este o facilitate de 12 miliarde de euro de la FMI si un imprumut de 7 miliarde de euro de la Uniunea Europeana,potrivit agentiei Mediafax. Discutiile continua, dar suma totala la care s-a ajuns este de 19 miliarde de euro", au precizat sursele citate. Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) o scrisoare in care solicita inceperea oficiala a negocierilor pentru incheierea unui acord de finantare, valoarea imprumutului urmand sa fie stabilita in discutiile cu oficialii CE si reprezentantii FMI.
Fondul Monetar International a anuntat, luni, ca o delegatie a FMI va efectua o vizita la Bucuresti, in perioada 11-25 martie, pentru a discuta un acord care va fi parte a unui program de finantare multilaterala, sustinut de Uniunea Europeana si Banca Mondiala, precum si alte institutii financiare internationale.
Saptamana trecuta, o delegatie a Romaniei a discutat cu reprezentantii Comisiei Europene si cu cei ai Fondului Monetar International despre conditiile de contractare a unui imprumut. Ministerul Finantelor Publice a anuntat, astazi, ca impreuna cu Banca Nationala a Romaniei a demarat discutii preliminare cu reprezentantii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar International si ai Institutiilor Financiare Internationale, cu privire la evaluarea cadrului macroeconomic si a necesarului potential de finantare externa a Romaniei.
"In urma discutiilor preliminare, autoritatile romane au in vedere accesarea de asistenta financiara externa pe termen mediu, decizie comunicata Comisiei Europene", se arata intr-un comunicat al ministerului. Potrivit Financial Times, Romania ar putea primi un program multilateral de ajutor extern in valoare totala de 20 miliarde euro, coordonat de Fondul Monetar International.