FMI: Iesirile de capital din tarile emergente, 1% din PIB in urmatorii ani

Marti, 21 Aprilie 2009, ora 17:29
787 citiri
FMI: Iesirile de capital din tarile emergente, 1% din PIB in urmatorii ani

Iesirile capitalurilor de portofoliu din tarile emergente ar putea atinge anual 1% din produsul intern brut (PIB) al acestora in urmatorii ani, iar necesarul lor de refinantare s-ar putea ridica la 1.800 miliarde dolari in 2009, estimeaza Fondul Monetar International intr-un raport publicat marti.

"Problemele sectoarelor bancare din tarile dezvoltate si recesiunea economiei mondiale au efecte severe asupra pietelor tarilor emergente.

Estimam o iesire anuala de capitaluri de portofoliu de circa 1% din produsul intern brut al pietelor emergente in urmatorii ani", se arata in raportul despre sistemul financiar global intocmit de FMI.

Fondul estimeaza ca, in conditii normale, fluxurile de capital privat catre pietele emergente ar putea arata retrageri nete in 2009 si sanse slabe de revenire in 2010 si 2011.

FMI a recomandat bancilor centrale din tarile emergente sa asigure lichiditatea necesara sistemelor bancare, atat in monedele nationale, cat si in valuta, in caz de nevoie.

Bancile ce desfasoara operatiuni in pietele emergente s-ar putea confrunta cu o accelerare a deprecierii activelor si ar putea avea nevoie de recapitalizari, in conditiile in care companiile se confrunta cu mari nevoi de refinantare, majorand riscurile din aceste piete.

Desi autoritatile au raspuns prompt la criza, masurile sunt ingreunate de amploarea resurselor necesare, se mai arata in raportul FMI.

Deteriorarea calitatii creditelor a facut ca FMI sa isi modifice in crestere estimarile cu privire la deprecierile de active, ceea ce va exercita presiuni suplimentare asupra institutiilor finaniciare de majorare a capitalurilor si de protejare a activelor.

In Europa, FMI estimeaza ca deprecierea activelor ipotecare bancare din sectorul rezidential ar putea atinge 119 miliarde dolari, in timp ce in Statele Unite ar putea ajunge la 206 miliarde dolari.

Valorea totala a activelor bancare europene ar putea scadea cu 737 miliarde dolari, iar valoarea activelor bancare americane ar putea scadea cu 1.604 miliarde dolari.

Pentru Romania, FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va cifra la 7,5% din PIB in 2009.

Estimarea a fost anuntata anterior si de ministrul de Finante, Gheorghe Pogea. Potrivit calculelor FMI, Romania ar putea avea nevoie in 2009 de refinantari din imprumuturi externe de 127% din rezervele sale. 

Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna (Grup Șerban Holding), la Quarterly Report: „Numerarul merge spre finanțarea proiectelor. Vom putea distribui dividende cel mai devreme în 2027”
Oana Barna, director economic al companiei Grup Șerban Holding, a fost prezentă la cea de-a șasea ediție a evenimentului Quarterly Report, dedicat investitorilor și companiilor listate la...
Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
Un telefon și o tabletă de top au sosit pe piața din Europa. Despre ce dispozitive este vorba și cât costă
Nubia aduce pe piața globală noul RedMagic 10 Pro, un smartphone dedicat pasionaților de gaming, care promite să fie o alternativă competitivă și mai accesibilă la recent lansatul ROG Phone...
#capital, #finantare, #pib, #recapitalizare , #stiri FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0001

1 USD = 4.7308 RON

0.0001
  1. Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
  2. O țară din Europa îl izbește în plin pe Putin: După 50 de ani de afaceri, închide ușa Rusiei
  3. Panică în Rusia și o mutare disperată la Moscova: Fenomenul lovește toată țara, ca în martie 2022
  4. Românii vor putea plăti cu o nouă bancnotă. Anunțul oficial din partea Băncii Naționale (BNR)
  5. Achiziție majoră pentru Frații Dedeman. Sumă importantă plătită unui șef PSD
  6. Detaliul esențial pe care aproape niciun șofer nu-l bagă în seamă, dar care poate salva vieți. Avertismentul lui Titi Aur
  7. Certificatul RAR Auto-Pass poate fi obținut exclusiv online. Ce informații include și cât costă emiterea
  8. Cheia auto nu mai funcționează? Cum poți descuia mașina folosind o funcție ascunsă
  9. Ford Puma Gen-E, mașină electrică produsă în România, la Craiova. Cât costă și ce aduce nou modelul abia lansat de Ford VIDEO
  10. Tarifele lui Trump ar putea costa scump producătorii de maşini. Cu cât vor scădea profiturile unor mărci auto importante care produc în Europa