Procentul uriaş al românilor cărora nu le ajunge salariul până la finalul lunii. "66,5% nu reușesc să economisească" SONDAJ

Miercuri, 13 Iulie 2022, ora 18:50
537 citiri
Procentul uriaş al românilor cărora nu le ajunge salariul până la finalul lunii. "66,5% nu reușesc să economisească" SONDAJ
"42% dintre respondenți spun că au deja credite în derulare" FOTO Pixabay.com

Un procent de 66,5% dintre români declară că nu au niciun fel de economii. Dintre cei care au reușit să pună bani de-o parte, cei mai mulți (77,6%) au economii de-o viață sub 10.000 de euro, rezultă dintr-un sondaj realizat, recent, de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

La polul opus, economii de peste 20.000 de euro reușesc să aibă doar 9,8% dintre respondenți. La întrebarea ce sumă de bani reușesc să economisească în fiecare lună, 52,8% dintre cei chestionați afirmă că nu reușesc să pună bani deoparte, 21,8% economisesc sub 300 lei, 13,6% între 300 de lei și 600 de lei, 5,8% între 600 de lei și 1.000 de lei. Doar 6% reușesc să economisească lunar sume peste 1.000 de lei.

Cash-ul este metoda preferată atunci când vine vorba de modul de păstrare a economiilor

49,7% dintre respondenți economisesc în numerar, în lei. Urmează conturile curente, preferate de 20,3% dintre respondenți.

11,95% preferă economisirea cash în valută (euro/dolari), peste ponderea celor care oprează pentru depozite bancare - 11,25%.

Doar 4,9% dintre respondenți își plasează fondurile în acțiuni și fonduri de investiții. Deși este un domeniu relativ nou, 1,9% dintre respondenți au investit în cryptomonede.

Românii declară că nu dispun de rezerve financiare pentru situaţii neprevăzute

În cazul în care ar apărea cheltuieli urgente de genul reparațiilor la mașină sau a instalațiilor din casă, 55,4% dintre români declară că nu dispun de rezerve financiare.

În ceea ce privește fondul pentru situații neprevăzute, recomandată să acopere cheltuielile și ratele pe 3 luni, 71,7% dintre respondenți susțin că nu dispun de astfel de resurse și doar 28,3% și-au constituit un astfel de fond.

La întrebarea dacă au obiceiul să își urmărească lunar bugetrul de venituri și cheltuieli, 63,6% spun că fac acest lucru în fiecare lună, 17,1% spun că fac acest lucru doar în unele luni, iar 19,3% își urmăresc bugetul rareori sau niciodată.

Pentru 50,4% dintre respondenți, banii din salariu nu ajung până la sfârșitul lunii, iar 41,9% din cei chestionați sunt nevoiți să renunțe la cheltuieli opționale cum ar fi ieșirile la restaurant și cumpărăturile la mall. 22,2% spun că fac cumpărături din impuls și de aceea nu reușesc să pună bani deoparte.

42% dintre respondenți spun că au deja credite în derulare, cei mai multi (peste două ...citeste mai departe despre "Procentul uriaş al românilor cărora nu le ajunge salariul până la finalul lunii. "66,5% nu reușesc să economisească" SONDAJ" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#economii, #romani, #rezerve, #CEC Bank, #salariati, #salariu, #euro, #credite, #cumparaturi , #Stiri Finantare