Pretul carburantilor: Boc se gandeste la impozite pentru producatori

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 23:13
1594 citiri
Pretul carburantilor: Boc se gandeste la impozite pentru producatori

Guvernul poate introduce contramasuri specifice economiei de piata, precum impunerea unor impozite, impotriva producatorilor care cresc rapid si nejustificat pretul carburantilor, a declarat , luni seara, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

El a precizat, la postul public de televiziune , ca a solicitat Consiliului Concurentei sa verifice daca exista o situatie de monopol pe aceasta piata, cerand in acelasi timp Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sa analizeze profitul companiilor din domeniu.

"In privinta pretului, eu am dat dispozitie la doua verificari paralele, una la Consiliul Concurentei, pentru a vedea daca nu este vorba de practici de monopol, si la ANAF, sa verfice, practic, gradul de profit pe care il au cei care maresc foarte rapid pretul la benzina, pentru ca in acele conditii, daca exista profituri care cresc foarte mult si nejustificat intr-o asemenea perioada foarte dificila, si statul roman poate avea cateva contramasuri specifice economiei de piata", a spus Boc.

Premierul a explicat ca statul nu are mijloace directe pentru a reglementa pretul carburantilor, dar ca poate interveni indirect "pentru a-i trage la raspundere pe cei care maresc nejustificat preturile", si a mentionat ca pot fi impuse anumite impozite.

El nu a prezentat detalii, aratand ca doreste mai intai sa afle rezultatul verificarilor.

"Pot lua o decizie numai dupa ce am aceste informatii, Guvernul nu are un rol direct in a stabili pretul combustibilului, nu poate sa intervina, dar poate, pe cai indirecte, sa-i traga la raspundere pe cei care majoreaza preturile nejustificat intr-o economie de piata, fie ca e vorba de monpol, fie ca e vorba de profit. Statul roman nu spune ca nu e legal, dar poate sa impuna si el anumite impozite.

Deci, are la dispozitie asemenea modalitati, pe care le analizam, in conditiile in care o asemenea analiza va fi posibila", a spus Boc.

El a adaugat totodata ca romanii platesc in prezent "pretul politicii iresponsabile" a Guvernului Nastase de privatizare a Petrom, fara posibilitate de interventie nivelul redeventelor.

"Acum platim pretul acelei politici iresponsabile, care nu a tinut cont de interesul national, si daca veti vedea suma cu care s-a vandut Petrom-ul, 600 milioane de euro, si veti compara cu ce listari exista pe piata internationala la companii similare Petrom, veti vedea ca acele companii se vand cu 18 miliarde de euro, nu cu 600 de milioane de euro, si daca veti vedea ce obligatii si-a luat statul roman in contractul de peivatizare, ajungi la o concluzie care nu are nimic in comun cu interesul national, in sensul ca statul, prin contracul de privatizare cu Petrom, a trebuit sa investeasca aproape cati bani a luat de la Petrom pentru a-si onora obligatiile din contract", a spus Boc. 

Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Valul de taxe care ne așteaptă după majorările de pensii și salarii din an electoral: „Ne ducem spre fundul sacului”
Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, după recalculare, deja pune presiune pe bugetul de stat.Și salariul minim pe economie urmează să fie majorat de la 1 iulie la 3.700 de lei brut. Însă...
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
#carburanti, #emil boc, #impozite, #petrom, #pret , #stiri Emil Boc