Pensionarii din MAI reclama scaderi ale pensiilor de pana la 60% dupa recalculare si califica decizia Guvernului drept o "dezonorare" a fostilor militari si politisti, urmand sa isi ceara drepturile pierdute prin intermediul instantelor, potrivit Mediafax.
Acestia spun ca au facut notificari, plangeri la minister si au apelat la toate caile legale pentru a opri scaderea pensiilor prin recalculare. Cum acest lucru nu s-a intamplat, vor sa depuna actiuni in instanta pentru a ataca decizia Guvernului.Pensionarii din MAI afiliati Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) si Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva, care reclama scaderi, in unele cazuri, si de peste 65 la suta dupa recalcularea pensiilor, au trimis sesizari organizatiilor sindicale din care fac parte.
Consilierul juridic al SNPPC, Dumitru Coarna, a declarat ca a primit foarte multe sesizari din partea membrilor de sindicat iesiti la pensie referitor la recalcularea veniturilor militarilor. Potrivit datelor detinute de SNPPC, pensiile pentru ofiteri au scazut cu valori intre 50 si 60 la suta, iar cele ale agentilor au fost diminuate cu 10-20 la suta.
Totodata, ofiterii cu functii de comanda ar avea pensiile diminuate cu peste 60 la suta, iar cei cu functii de executie, cu aproximativ 50 la suta.
Sesizarile primite de la membrii SNPPC vor fi grupate in dosare comune in fiecare judet si trimise instantelor de judecata, in speranta opririi recalcularii pensiilor. Dumitru Coarna mai spune ca sindicalistii nu au fost consultati de reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor pe aceasta tema, iar singura reactie a ministrului Traian Igas a fost formarea unui grup de lucru pentru accelerarea procesului de recalculare.
Printre cei cu pensiile mult diminuate dupa recalculare este si Gheorghe Alexandrescu, care s-a pensionat din functia de director de resurse umane la Politia de Frontiera. "In luna ianuarie mi-a scazut pensia cu 65 la suta fata de luna decembrie, de la 3.450 de lei la 1.359 de lei, dupa aceasta recalculare facuta din oficiu, pentru ca nu s-au luat in calcul adeverintele conforme cu veniturile realizate acum zeci de ani", a spus Alexandrescu.
El sustine ca sunt politisti carora le-a fost diminuata pensia si cu mai mult de 65 la suta, ajungand la aproximativ 900 de lei pe luna.
Generalul locotenent Pavel Abraham, seful departamentului juridic al SCMD, considera situatia pensionarilor militari drept "o bataie de joc", reclamand si lipsa totala de comunicare din partea autoritatilor statului.
Desi recunoaste ca, "pe alocuri", recalcularea pensiilor ar putea fi o masura buna, Abraham considera ca pensionarii militari care au activat in MAI au fost defavorizati de aceasta recalculare.
Problema ar fi, in opinia lui Abraham, ca recalcularea pensiilor a fost "deliberat facuta pentru a nu da banii oamenilor acum", exprimandu-si convingerea ca totusi lucrurile nu vor ramane asa, dar revenirea situatiei "la normal" va dura foarte mult.
Fostul presedinte al Agentiei Nationale Antidrog caracterizeaza masura luata de Guvern drept "o dezonorare" si subliniaza ca absolut toti pensionarii din Ministerul de Interne au fost "afectati de aceasta masura abuziva".
Abraham sustine ca este de neinteles de ce pensionarii trebuie sa isi ia actele si sa mearga la recalculare, din moment de documentele sunt oricum in arhivele institutiilor statului, iar acestea ar putea sa angajeze oameni care sa le analizeze si sa le trimita la recalculare.
Pe langa actiunile in instanta pentru recastigarea banilor pierduti dupa recalcularea pensiilor, sindicatele pensionarilor vor depune plangeri penale la Parchetul instantei supreme impotriva guvernantilor responsabili de aceasta decizie.
In plangerea penala ce va fi depusa la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva reclama ca premierul, ministrii Gabriel Oprea, Traian Igas si directorul SRI, George Maior, nu respecta legislatia si hotararile judecatoresti privind pensiile.
Potrivit colonelului Valeriu Pricina, vicepresedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, in Retragere si in Rezerva, plangerile penale transmise Parchetului reclama "neaplicarea hotararilor judecatoresti privind recalcularea pensiilor precum si neaplicarea normelor statului de drept".
SCMD invoca incalcarea Constitutiei, a legislatiei europene, a dreptului la proprietate si contesta pozitia oficiala a Guvernului potrivit careia hotararile judecatoresti care prevad suspendarea HG 735 sunt aplicabile numai reclamantilor din dosare.
Sindicatul pregateste si un proces impotriva sefilor centrelor militare care au eliberat adeverintele pe baza carora au fost recalculate pensiile, considerand ca acestea nu au fost emise de autoritatile competente, nu indica sursa veniturilor inscrise si nu sunt semnate de organul financiar contabil.
Pensiile fostilor militari au fost in ultima perioada subiect de dezbatere, in contextul recalcularii. Ministrii au discutat in Guvern despre situatia pensiilor militare, in urma deciziei instantei de suspendare a recalcularii, iar premierul Emil Boc s-a interesat daca se aplica tuturor, fiind informat de Ministerul Justitiei ca hotararea in cauza are un caracter individual.
Instanta suprema a decis definitiv, in 7 ianuarie, suspendarea aplicarii HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmand astfel o sentinta a Curtii de Apel Cluj din septembrie 2010.
Procese similare au fost deschise la Curtea de Apel Bucuresti si la Curtea de Apel Pitesti. Noua lege a pensiilor prevede calcularea tuturor pensiilor in functie de contributiile platite, guvernantii sustinand ca sunt eliminate astfel sistemele speciale de pensie din unele domenii.