Noul Cod Vamal al Uniunii Europene. Ce impact va avea implementarea sa?

Vineri, 13 Martie 2015, ora 17:07
1875 citiri
Noul Cod Vamal al Uniunii Europene. Ce impact va avea implementarea sa?

Codul Vamal al Uniunii isi propune reorientarea activitatii de vamuire catre un sistem si un mediu complet electronic si stabileste noua legislatie vamala cu impact semnificativ pentru mediul de afaceri incepand cu data de 1 Mai 2016.

Impactul adoptarii noului Cod Vamal al Uniunii Europene asupra societatii va fi dezbatut in cadrul unei noi conferinte BusinessMark se va desfasura pe 31 martie 2015, la Hotelul InterContinental din Bucuresti.

Conferinta va dezbate Codul Vamal al Uniunii, posibilitatea utilizarii simplificarilor vamale dupa 1 Mai 2016, morivele pentru care un CFO / Director Financiar ar trebui sa cunoasca schimbarile Codului Vamal al Uniunii, aspect privind antrepozitele vamale si zonele libere - timpul pentru schimbari, modulin care circula marfurile necomunitare intre statele membre fara un regim de transit si vamuirea in Romania a marfurilor aflate in alte state member

1 mai 2016 - o noua etapa a politicii vamale a Uniunii Europene

Incepand cu 1 mai 2016, intra in vigoare noul Cod vamal al Uniunii Europene prin care este reformata legislatia vamala. Agentii economici implicati in operatiuni de comert exterior sunt direct afectati de noile prevederi.

Acestia trebuie sa actioneze inca din acest an, pentru a se conforma noilor modificari si a nu fi puti in situatia de a intrerupe/modifica la jumatatea anului 2016 modul in care efectueaza in prezent vamuirea marfurilor

Unul din obiectivele politicii vamale a Uniunii Europene este acela de spori eficienta organizarii controalelor vamale dar in acelasi timp de a eficientiza procedurile de vamuire si a reduce obligatiile administrative.

Din aceste motive dar si pentru a tine pasul cu tehnologia, la nivelul Uniunii s-a luat decizia reformarii legislatiei vamale de baza si anume Codul Vamal (Regulamentul 2913/1992) si Dispozitiile de aplicare a acestuia (Regulamentul 2454/1993).

In aceste conditii, a fost publicat noul Cod vamal al Uniunii ("CVU") prin Regulamentul nr. 952/2013. Acesta urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 1 mai 2016, tocmai pentru a permite atat operatorilor economici cat si autoritatilor vamale sa se conformeze noilor cerinte in acest interval de timp.

De asemenea, Comisia Europeana la randul sau, trebuie sa pregateasca in acest interval de timp normele de aplicare a UCC (acte delegate si acte de punere in aplicare).

Una din modificarile majore introduse de CVU consta in restructurarea regimurilor vamale. Noua categorie numita "regimuri speciale" inglobeaza pe langa fostele regimuri vamale suspensive si destinatii vamale pentru care in prezent nu se depun declaratii vamale, cu consecintele si costurile aferente - depunere garantie/plata taxe vamale.

In aceasta categorie intra si operatiunile de plasare a marfurilor in zona libera sau depozit temporar.

O alta noutate se refera la conditiile de autorizare a regimurilor vamale si a procedurilor simplificate de vamuire. Acordarea acestor autorizatii va fi conditionata de indeplinirea conditiilor de Operator Economic Autorizat.

CVU modifica si criteriile de acordare a statutului de Operator Economic Autorizat, in sensul ca vor fi mai multe cerinte pe care agentii economici trebuie sa le indeplineasca pentru a obtine acest statut de incredere.

Unul dintre noile criterii il reprezinta, de exemplu, standardele de competenta sau calificare profesionala pe care trebuie sa le indeplineasca operatorul vamal in cadrul societatilor respective.

Avand in vedere noile modificari, este posibil ca la momentul intrarii in vigoare a CVU, autoritatile vamale sa reevalueze autorizatiile vamale existente, pentru a verifica daca acestea indeplinesc noile conditii.

Deoarece CVU introduce multe modificari comparativ cu versiunea actuala a Codului vamal, societatea Deloitte pregateste un eveniment la sfarsitul lunii martie pentru a discuta impreuna cu agentii economici schimbarile care ii afecteaza direct si pasii ce trebuie urmati pana la mijlocul anului viitor, pentru a nu fi pusi in situatia de a intrerupe/modifica la jumatatea anului 2016 modul in care efectueaza vamuirea marfurilor.

Pentru a discuta noile modificari si din perspectiva autoritatilor, la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai autoritatilor vamale romane.

Evenimentul este organizat impreuna cu specialistii Comisiei Europene si reprezentanti ai autoritatilor vamale romane.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#Cod Vamal Uniunea Europeana, #Noul Cod Vamal UE , #Stiri Companii