Cum opera gruparea infractionala din industria carnii

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:11
1585 citiri
Cum opera gruparea infractionala din industria carnii

Membrii gruparii de evaziune aveau atributii delimitate: unii se ocupau de infiintarea firmelor fantoma, altii racolau straini si romani care, in schimbul unor sume de bani, sa fie asociati sau administratori la aceste societati, iar altii luau legatura cu functionari ANAF, pentru a nu face controale.

Directia Nationala Anticoruptie arata luni, intr-un comunicat de presa, ca persoanele suspectate in dosarul de evaziune fiscala cu prejudiciu de 50 milioane de euro foloseau firme fantoma, pe care le controlau si prin care derulau operatiuni comerciale, trecand in evidentele contabile cheltuieli fictive.

Reteaua infractionala viza monopolizarea productiei si desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Fiecare membru avea atributii clare

Fiecare membru al grupului infractional avea atributii bine determinate, unii dintre acestia se ocupau de infiintarea firmelor fantoma, altii racolau cetateni straini pentru a-i "plasa" ca asociati in cadrul firmelor fantoma implicate in circuitul evazionist, iar altii cautau romani dispusi sa isi asume calitatea de asociat si administrator al societatilor de acest gen, in schimbul unor sume de bani.

De asemenea, alti membri ai gruparii reprezentau firmele fantoma in relatia cu autoritatile fiscale si in identificarea functionarilor care sa-i sprijine, fie prin musamalizarea controalelor fiscale, fie prin neefectuarea controalelor.

Alti membri ai gruparii intermediau legaturile cu functionari din cadrul ANAF cu atributii in verificarea firmelor si se implicau in solutionarea controalelor fiscale la firmele fantoma.

In cadrul gruparii erau si persoane care se ocupau de intocmirea documentatiei contabile pentru operatiunile comerciale realizate de firmele fantoma, iar altele coordonau operatiunile de transport si mentineau legatura cu soferii si cu reprezentantii firmelor beneficiare, au mai stabilit procurorii DNA.

Ce urmareau: reducerea obligatiilor fiscale catre stat

Membrii gruparii urmareau in principal reducerea substantiala a obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

"Concomitent, erau evidentiate cheltuieli care nu aveau la baza operatiuni reale ori erau evidentiate alte operatiuni fictive. De asemenea, sustragerea de la efectuarea verificarilor fiscale reprezenta o alta modalitate de evaziune fiscala. In acelasi timp, persoanele suspectate au procedat la stabilirea cu rea-credinta a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, in special sume datorate cu titlu de TVA", a precizat DNA.

Anchetatorii au mai stabilit ca membrii retelei au derulat "operatiuni comerciale triunghiulare scriptice", in realitate marfurile fiind valorificate fara forme legale pe piata interna, pentru a nu plati TVA si impozit pe profit, folosind in acest scop mai multe societati comerciale pentru reducerea masei impozabile.

"Astfel, acestia declarau scriptic fictiv raporturi comerciale intracomunitare si mentionau, tot fictiv, ca operatiunile ar fi fost sustinute si prin realizarea de tranzactii bancare in <> . In realitate, operatiunile comerciale erau folosite pentru tranzitarea succesiva a conturilor societatilor in circuitul comercial, dupa care se reintorceau la societatea initiatoare, scopul fiind ascunderea circuitului real al marfurilor", sustin procurorii DNA.

De asemenea, pentru a nu plati taxe si impozite, reprezentantii acestor societatilor recurgeau la "reglarea" balantei de TVA sub forma corelarii valorii achizitiilor cu livrarile efectuate, "uzand de interpunerea unor circuite comerciale frauduloase in care au fost angrenate societati comerciale cu un comportament de tip <>, controlate prin interpusi", au mai aratat procurorii.

Membrii gruparii au produs, in perioada 2011-2013, un prejudiciu bugetului de stat estimat la peste 50 de milioane de euro, reprezentand impozit pe profit si TVA neachitate, precum si TVA rambursat prin declararea de operatiuni fictive, au mai stabilit procurorii.

„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Eveniment exploziv, o monedă a devenit cea mai puternică din lume: A crescut cu 25% față de dolarul american
Crizele multiple anunțate de către Nouriel Roubini, cunoscutul economist din Statele Unite, au lovit lumea după ce războaiele din Ucraina și Israel, precum și blocarea traficului maritim din...
#evaziune fiscala industria, #industria carnii evaziune, #evaziune companii industria carnii , #Stiri Companii