Rulmentii sunt elemente mecanice cu rolul de a oferi sustinere unui mecanism, de a reduce frecarea dintre componentele sale si de a directiona miscarea acestuia. Acesta poate asigura o miscare liniara, o miscare de rotatie sau sprijin. Exista numeroase tipuri de rulmenti, de aceea este important sa stii sa il alegi pe cel de care ai nevoie. Iata care sunt criteriile principale dupa care alegi rulmentul potrivit.
Sarcina suportata de rulment
Exista doua tipuri de sarcini in functie de modul in care se manifesta. Sarcina axiala este paralela cu axa de rotatie a rulmentului, iar sarcina radiala este perpendiculara pe axa de rotatie. In anumite cazuri, se poate manifesta si o sarcina combinata, care aduce impreuna celelalte doua tipuri.
Pentru sarcinile axiale, cei mai potriviti rulmenti sunt cei radial-axiali cu bile. In cazul sarcinilor radiale, se recomanda rulmentii radiali cu bile sau cei cu ace, in functie de cat de mare este sarcina suportata. Pentru sarcina combinata, alegerea perfecta este cea a rulmentilor cu role conice.
Viteza de rotatie
Fiecare tip de rulment este special conceput pentru a functiona la o anumita viteza. Asadar, mecanismele care functioneaza la diferite viteze vor avea nevoie si de rulmenti diferiti. Pentru vitezele ridicate, rulmentii cu colivie si cei cu ace asigura o miscare mai buna si mai sigura decat celelalte tipuri.
Temperatura
In cadrul unui sistem mecanic unde se desfasoara miscari de rotatie, pot avea loc numeroase schimbari de temperatura, care pot afecta felul in care functioneaza un rulment. Majoritatea rulmentilor obisnuiti pot suporta o temperatura maxima de 120 grade Celsius pana cand functionalitatea lor incepe sa fie afectata.
Daca ai nevoie de piese pentru un mecanism mai complex, cu temperaturi ce pot depasi aceasta limita, vei avea nevoie de rulmenti speciali. Acestia fie sunt realizati din materiale termorezistente, fie au fost tratati cu substante astfel incat sa aiba o mai buna rezistenta la caldura.
Sistemul de etansare
Pentru ca rulmentii, dar si intregul mecanism, sa functioneze in mod corespunzator, este necesara realizarea unui sistem de etansare prin aplicarea unui sigiliu. Acesta va contribui la mentinerea rulmentului lubrifiat si va preveni patrunderea impuritatilor.
Tipul de sigiliu va trebui sa fie compatibil cu tipul de rulment si de lubrifiant folosit si cu miscarile realizate de acesta. Sigiliul va trebui sa fie potrivit si pentru intrebuintarea generala a intregului mecanism.
Buget si mentenanta
Poti opta si pentru clasica metoda de a alege anumite produse in functie de pretul lor, pentru a te putea incadra intr-un buget dedicat. Totusi, alegerea variantelor celor mai economice poate sa nu fie intotdeauna un avantaj. Un rulment mai ieftin nu este la fel de rezistent, asadar el va trebui inlocuit mai des.
De asemenea, ar putea afecta si functionarea intregului sistem, asa ca lucrarile generale de mentenanta ar putea fi mai dese. In momentul in care realizezi aceste revizii, cea mai buna solutie este sa ceri sfatul profesionistilor. Acestia vor observa problemele cu care se confrunta mecanismul tau si vor recomanda, daca este cazul, o varianta mai buna de rulment.
Rulmentii sunt elemente cheie in majoritatea elementelor mecanice, care asigura o miscare uniforma si lina. Pentru o functionare perfecta a intregului sistem, tine cont de aceste criterii si alege un rulment de calitate, care sa prelungeasca durata de functionare a mecanismului tau.