Cum alegi tipul potrivit de rulment? Criterii si sfaturi utile

Luni, 19 Iulie 2021, ora 18:13
1115 citiri
Cum alegi tipul potrivit de rulment? Criterii si sfaturi utile
Rulmenti FOTO: Shutterstock.com

Rulmentii sunt elemente mecanice cu rolul de a oferi sustinere unui mecanism, de a reduce frecarea dintre componentele sale si de a directiona miscarea acestuia. Acesta poate asigura o miscare liniara, o miscare de rotatie sau sprijin. Exista numeroase tipuri de rulmenti, de aceea este important sa stii sa il alegi pe cel de care ai nevoie. Iata care sunt criteriile principale dupa care alegi rulmentul potrivit.

Sarcina suportata de rulment

Exista doua tipuri de sarcini in functie de modul in care se manifesta. Sarcina axiala este paralela cu axa de rotatie a rulmentului, iar sarcina radiala este perpendiculara pe axa de rotatie. In anumite cazuri, se poate manifesta si o sarcina combinata, care aduce impreuna celelalte doua tipuri.

Pentru sarcinile axiale, cei mai potriviti rulmenti sunt cei radial-axiali cu bile. In cazul sarcinilor radiale, se recomanda rulmentii radiali cu bile sau cei cu ace, in functie de cat de mare este sarcina suportata. Pentru sarcina combinata, alegerea perfecta este cea a rulmentilor cu role conice.

Viteza de rotatie

Fiecare tip de rulment este special conceput pentru a functiona la o anumita viteza. Asadar, mecanismele care functioneaza la diferite viteze vor avea nevoie si de rulmenti diferiti. Pentru vitezele ridicate, rulmentii cu colivie si cei cu ace asigura o miscare mai buna si mai sigura decat celelalte tipuri.

Temperatura

In cadrul unui sistem mecanic unde se desfasoara miscari de rotatie, pot avea loc numeroase schimbari de temperatura, care pot afecta felul in care functioneaza un rulment. Majoritatea rulmentilor obisnuiti pot suporta o temperatura maxima de 120 grade Celsius pana cand functionalitatea lor incepe sa fie afectata.

Daca ai nevoie de piese pentru un mecanism mai complex, cu temperaturi ce pot depasi aceasta limita, vei avea nevoie de rulmenti speciali. Acestia fie sunt realizati din materiale termorezistente, fie au fost tratati cu substante astfel incat sa aiba o mai buna rezistenta la caldura.

Sistemul de etansare

Pentru ca rulmentii, dar si intregul mecanism, sa functioneze in mod corespunzator, este necesara realizarea unui sistem de etansare prin aplicarea unui sigiliu. Acesta va contribui la mentinerea rulmentului lubrifiat si va preveni patrunderea impuritatilor.

Tipul de sigiliu va trebui sa fie compatibil cu tipul de rulment si de lubrifiant folosit si cu miscarile realizate de acesta. Sigiliul va trebui sa fie potrivit si pentru intrebuintarea generala a intregului mecanism.

Buget si mentenanta

Poti opta si pentru clasica metoda de a alege anumite produse in functie de pretul lor, pentru a te putea incadra intr-un buget dedicat. Totusi, alegerea variantelor celor mai economice poate sa nu fie intotdeauna un avantaj. Un rulment mai ieftin nu este la fel de rezistent, asadar el va trebui inlocuit mai des.

De asemenea, ar putea afecta si functionarea intregului sistem, asa ca lucrarile generale de mentenanta ar putea fi mai dese. In momentul in care realizezi aceste revizii, cea mai buna solutie este sa ceri sfatul profesionistilor. Acestia vor observa problemele cu care se confrunta mecanismul tau si vor recomanda, daca este cazul, o varianta mai buna de rulment.

Rulmentii sunt elemente cheie in majoritatea elementelor mecanice, care asigura o miscare uniforma si lina. Pentru o functionare perfecta a intregului sistem, tine cont de aceste criterii si alege un rulment de calitate, care sa prelungeasca durata de functionare a mecanismului tau.

Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
Ministrul Energiei anunță modernizarea Complexului Energetic Oltenia: ”În faţa agresiunii cu care România se confruntă, răspundem cu cele mai bune arme”
Ministerul Energiei semnează un contract important pentru finanţarea proiectului de reabilitare şi modernizare a microhidrocentralei cu puterea instalată de 9,9 MW de la SE Turceni, implementat...
Atac cibernetic la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți
Atac cibernetic la Grupul Electrica. Avertisment cu privire la posibile mesaje suspecte primite de clienți
Grupul Electrica a anunțat luni, 9 decembrie, că este supus unui atac cibernetic. Specialiștii companiei spun că sistemele critice nu au fost afectate, dar lansează un avertisment pentru...
#rulmenti, #alegere rulmenti , #Stiri Companii

Curs valutar

1 EUR = 4.9717 RON

-0.0056

1 USD = 4.6980 RON

-0.0053
  1. Amenințarea lui Trump ce ar lovi necruțător Rusia și China: Cinci mari țări în derută, nu știu ce să facă
  2. O țară de un miliard de locuitori, prietenă cu Rusia, îi face pe plac lui Trump. Putin încasează o lovitură în plin
  3. SUA lovesc interesele a 2 țări NATO: Putin le ajută să scape de mutarea dură a Americii
  4. A venit prima lovitură încasată de Trump: O mare putere ”izbește” SUA, printr-o mișcare rapidă
  5. ”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China dă rateuri: Putin primește o lovitură grea de la Beijing, de teama SUA
  6. Mutare contra lui Trump a unei mari puteri mondiale: Ce câștigă cu lovitura împotriva SUA
  7. Ford Puma Gen-E, mașină electrică produsă în România, la Craiova. Cât costă și ce aduce nou modelul abia lansat de Ford VIDEO
  8. Euro a rupt pragul psihologic de 5 lei la vânzare. Ce prețuri afișează luni băncile și casele de schimb pentru moneda unică
  9. Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
  10. Facturile la gaze ar putea crește cu 150 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2025. Extinderea plafonării este blocată în Parlament