Marian Alecsiu: Despre businessul F64 si momentul in care imaginile prind sens

Sambata, 31 Mai 2014, ora 00:00
4052 citiri
Marian Alecsiu: Despre businessul F64 si momentul in care imaginile prind sens

Marian Alecsiu punea bazele unei mici afaceri in urma cu 24 de ani, in luna mai 1990, dupa o perioada in care cochetase cu meseria de fotograf.

"Primul magazin pe care l-am deschis era destul de mic comparativ cu ceea ce avem astazi, iar clientii obisnuiau sa vina si sa petreaca alaturi de noi cate 2-3 ore, incercand diverse modele si discutand cu noi despre noutatile in fotografie.

Astfel am format o comunitate - familie de pasionati de fotografie, care se recunosteau intre ei in multime, dupa lucrurile de care le pasa", isi aminteste fondatorul F64.

Mica sa consignatie a devenit, in timp, unul dintre cele mai mari businessuri de echipamente foto din Romania, cu o cifra de afaceri de 19,5 mil euro in 2013, in crestere cu 7% fata de 2012. Si cresterile nu se opresc aici.

"Ne asteptam la o crestere a consumului de foto si in special de video, alaturi de pasionati din ce in ce mai informati", sustine Marian Alecsiu, intr-un interviu acordat Business24.

Desi afacerea sa inseamna vanzare de echipamente foto, antreprenorul recunoaste ca, indiferent de aparatul foto, imaginile surprinse au sens doar atunci cand surprind experiente importante pentru el.

"Parapanta este unul dintre hobby-urile mele preferate si mi-a oferit ocazia unor cadre spectaculoase, de care recunosc ca ma simt mandru si atasat", mai spune Alecsiu.

Spuneti-ne cate ceva despre inceputurile dumneavoastra in mediul de business.

Dupa ce am cochetat o perioada cu meseria de fotograf, am decis ca o consignatie foto ar putea fi o modalitate prin care i-as putea ajuta pe fotografi sa faca rost de echipamente foto de calitate.

Afacerea a inceput in mai 1990, intr-un un spatiu mic, in magazinul Unirea, si a crescut incet, diversificandu-ne oferta si adaugand echipament nou.

Cum a evoluat piata dispozitivelor foto, de cand ati intrat dumneavoastra pe piata si pana acum?

Pe vremea fotografiei analogice era destul de costisitor sa faci fotografie. Pe langa aparate, care nu erau foarte ieftine, aveai nevoie de hartie, filme si subtante. Digitalul a eliberat creativitatea de multe dintre limitarile tehnologice.

Saltul tehnologic actual in materie de aparate foto digitale este incredibil. Miniaturizarea a ajuns la un nivel aproape imposibil de imaginat acum zece ani, iar producatorii reusesc sa inghesuie intr-un corp de mirrorless tehnologie din DSLR.

Nici macar focalizarea nu mai este o problema pentru fotografii actuali, existand chiar tehnologie ce permite sa focalizezi dupa ce declansezi.

Ce responsabilitate presupune a face business cu obiecte ce tin de pasiunile clientilor (precum aparatele foto)?

Primul magazin pe care l-am deschis era destul de mic comparativ cu ceea ce avem astazi, iar clientii obisnuiau sa vina si sa petreaca alaturi de noi cate 2-3 ore, incercand diverse modele si discutand cu noi despre noutatile in fotografie. Astfel am format o comunitate - familie de pasionati de fotografie, care se recunosteau intre ei in multime, dupa lucrurile de care le pasa.

Ne simtim responsabili intotdeauna, iar cea mai mica cerere inseamna enorm pentru noi. Un fotograf se ataseaza de echipamentul lui nu pentru ca este un obiect, ci deoarece ii faciliteaza exprimarea pasiunii. Asa cum un pictor are nevoie de pensule.

Ce trenduri vedeti pentru 2014?

Ne plac lucrurile noi si ne place avantul tehnologiei, astfel ca sunt incantat sa vad cum social media ia cat mai multa amploare in randul comunicarii si serviciilor de customer care.

De asemenea, marketingul clasic pierde teren in favoarea content marketing, pe care il consider cea mai sincera forma de comunicare si cea mai utila pentru client. Ne asteptam la o crestere a consumului de foto si in special de video, alaturi de pasionati din ce in ce mai informati.

Uitandu-va inapoi exista vreo decizie luata in toti acesti ani, pe care sa o regretati acum?

Cu siguranta nu, atunci cand ma gandesc la toti cumparatorii pasionati pe care i-am vazut plecand cu zambetul pe buze din magazin.

Insa am fi putut face mult mai mult, intotdeauna se poate mai bine si de aceea lucram la asta in fiecare zi.

Pot spune ca regret mai mult lucruri pe care nu le-am facut inca, iar alaturi de echipa mea am invatat ca atunci cand crezi intr-un proiect, merita sa faci tot ceea ce este posibil sa il vezi realizat.

V-ati transformat pasiunea pentru fotografie in business de succes, dar va mai ramane timp sa faceti fotografii, sa va plimbati, sa surprindeti imagini cu ajutorul camerei foto?

Ne urmam misiunea, aceea de a fi devotati pasiunii pentru fotografie.

Cu siguranta imi gasesc mereu timp, altfel nu ar mai fi avut sens tot ceea ce fac. Chiar daca am o perspectiva diferita atunci cand sunt la birou, in weekend-uri si vacante continui sa ma plimb cu aparatul de gat.

Un dezavantaj al transformarii unui hobby in business este ca uneori ai senzatia ca ai facut mai multe fotografii decat ai facut de fapt. Pentru noi, Echipa F64, fotografia este un stil de viata.

Datorita tehnologiei mirorless, acum poti purta cu tine oriunde te deplasezi un aparat performant cu obiectiv interschimbabil, asa ca mai mereu am pe umar sau in geanta un aparat si nu ezit sa ma opresc ori de cate ori un detaliu imi atrage atentia - daca iti acorzi timpul necesar, chiar in monotonul aglomeratiei citadine gasesti cu surprindere subiecte extrem de interesante, trebuie doar sa ai rabdarea necesara sa le cauti.

Care este aparatul dumneavoastra foto preferat?

Un pasionat de fotografie "trage" cu orice echipament ii cade in mana. In definitiv cel mai bun aparat este cel pe care il ai la tine, asa ca nu ma feresc sa fotografiez cu telefonul mobil atunci cand nu am altceva la indemana.

Dar in functie de activitati, am preferinte pentru aparate full-frame, camerele foto-video de actiune si sunt oricand dornic sa testez ultimele tehnologii.

Care sunt cele mai spectaculoase imagini pe care le-ati surprins?

Raman critic, atent si mereu dornic de experimente.

Imaginile au cel mai mult sens atunci cand surprind experiente personale care inseamna ceva pentru mine.

Parapanta este unul dintre hobby-urile mele preferate si mi-a oferit ocazia unor cadre spectaculoase, de care recunosc ca ma simt mandru si atasat.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#business F64, #F64 aparate foto, #Marian Alecsiu F64 , #Manageri