Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Administratorul judiciar al Oltchim: Din punct de vedere economic combinatul este stabilizat

Administratorul judiciar al Oltchim: Din punct de vedere economic combinatul este stabilizat


Administratorul judiciar al combinatului valcean Oltchim, Gheorghe Piperea, a declarat vineri ca, din punct de vedere economic, acesta este stabilizat, cu eforturi inclusiv din partea salariatilor, pentru a-i asigura supravietuirea pana la momentul preluarii Oltchim SPV de catre investitorul strategic.

"Aprovizionarea cu propilena, spre exemplu, este asigurata la un nivel minim de 4.500 de tone pe luna pentru tot anul 2014. Furnizorii de utilitati, in special CET Govora, sunt achitati la zi. Societatea CET Govora, in cele noua luni de insolventa, in care a furnizat electricitate la Oltchim la un minim de 43 de megawati/ora in fiecare luna, a primit plati de la Oltchim in cuantum cumulat de peste 22 de milioane de euro, fara intarzieri fata de scadentele lunare. In conditiile in care, inainte de insolventa, acelasi furnizor, CET Govora, a vandut pe gratis energie electrica debitorului Oltchim, acumuland creante contra Oltchim de peste 24 de milioane de euro, au fost achitate prin sacrificarea acestei creante de 24 de milioane de euro pe care CET Govora o are contra Oltchim si, implicit, a intereselor propriilor creditori si salariati ai CET Govora", a afirmat Gheorghe Piperea.

La Oltchim mai lucreaza 2.300 de persoane

In privinta salariatilor si salariilor, el a spus ca cele 2.300 de persoane care inca mai lucreaza la Oltchim isi datoreaza locurile de munca avantajelor procedurii de insolventa antrenate prin eforturile sale si ale echipei.

"Salariile, precum si veniturile de completare pe termen de 24 de luni ale celor care au plecat in somaj in luna iulie 2013, sunt platite pentru ca eforturile noastre de a tine in viata Oltchim si de a obtine suportul legal al autoritatilor au avut succes. Cu exceptia decalarii cu doua luni a platii salariilor, acestea se platesc integral. Trebuie spus ca isi primesc salariile si alte cateva mii de angajati in industria orizontala, ai caror patroni reusesc sa le plateasca pentru ca inca mai fac afaceri cu Oltchim. Pentru comunitatea locala acesta este un enorm avantaj", a mentionat administratorul judiciar.

Gheorghe Piperea a spus ca nu pregateste preluarea Oltchim SPV (Special Purpose Vehicle) de catre un investitor anume sau de catre PCC.

"Acest potential investitor, PCC, care se afla intr-un consortiu cu un fond de investitii din Israel (Fortisssimo Capital), este doar unul dintre mai multi potentiali investitori. Selectia acelui investitor care va prelua Oltchim SPV nu este in competenta administratorului judiciar si, cu atat mai putin, nu este in competenta mea personala. Intr-o prima faza, se va constitui o comisie de preselectie, formata exclusiv din membrii comitetului creditorilor, iar selectia finala se va face de catre adunarea creditorilor, odata cu votul asupra planului de reorganizare. Asadar, sugestia ca eu as putea favoriza PCC este nu numai artificiala, ci si complet absurda", a sustinut Gheorghe Piperea.

El a subliniat ca nu va gestiona un faliment la Oltchim.

"Asa cum in mod public si in nenumarate randuri am declarat, nu voi gestiona un faliment la Oltchim. In ziua urmatoare constatarii ca falimentul la Oltchim devine inevitabil, voi renunta la calitatea de administrator judiciar in acest dosar. Pana atunci, insa, voi continua eforturile pentru salvarea Oltchim si, implicit, a locurilor de munca ale celor 2.300 de persoane care inca lucreaza la Oltchim, precum si a miilor de locuri de munca generate, in industria orizontala, de supravietuirea Oltchim", a afirmat administratorul judiciar Gheorghe Piperea

Combinatul Oltchim este cel mai mare agent economic din Valcea si se afla in insolventa din luna ianuarie 2013.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1593 ori