Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI da ultimatum Oltchim: Pierderile si arieratele trebuie eliminate

FMI da ultimatum Oltchim: Pierderile si arieratele trebuie eliminate


Organismele financiare internationale au cerut ca Oltchim sa elimine total, in al treilea trimestru al acestui an, atat pierderile, cat si arieratele, potrivit unui document al companiei.

La data de 16 martie, Ministerul Economiei a comunicat combinatului Oltchim ca Ministerul Finantelor, impreuna cu organismele financiare internationale (FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala) au stabilit drept tinta eliminarea totala a pierderilor si a arieratelor pana la finele trimestrului al treilea al acestui an, urmand ca valoarea ambilor indicatori la finele anului sa fie zero, se arata intr-o nota a Oltchim privind bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al companiei.

Tintele stablite de Finante si finantatorii externi mai includ, pentru finele primului trimestru, arierate de 1,544 miliarde de lei si pierderi de 86 de milioane de lei. Pentru al doilea trimestru, valoarea indicatorilor ar trebui sa fie de 1,624 miliarde de lei pentru arierate si 161 de milioane de lei pierderi.

Valorile cerute de FMI sunt total diferite fata de ceea ce estima compania. Oltchim prevazuse in buget pentru finele acestui an arierate de 1,560 de miliarde de lei si pierderi de 266,8 milioane de lei. Societatea si-a fundamentat aceste estimari pe faptul ca instalatiile de petrochimie de pe platforma rafinariei Arpechim, principalul furnizor de materii prime pentru combinat, nu vor fi pornite nici in acest an.

"Cerintele impuse privind eliminarea totala a pierderilor si a arieratelor nu vor putea fi indeplinite in niciun caz, avand in vedere situatia companiei", au precizat surse din domeniu.

Guvernul si-a asumat privatizarea integrala a pachetului detinut de stat la Oltchim, adica 54%, pana la finele lunii aprilie 2012.

Anuntl de vanzare a companiei a fost publicat la mijlocul lunii martie. Potrivit ultimelor declaratii ale oficialilor Ministerului Economiei, licitatia pentru vanzarea companiei va avea loc la 31 mai.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1121 ori