Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CONPIROM:

Cresterea pretului la gaze va determina pierderi considerabile pentru producatori

Cresterea pretului la gaze va determina pierderi considerabile pentru producatori


Cresterea pretului la gazele naturale, in urma aplicarii de la 1 februarie a HG nr. 22/ 2013, va determina pierderi considerabile pentru producatorii din industrie si o crestere in lant a preturilor in intreaga economie, se arata intr-un comunicat remis vineri de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

"Am solicitat Guvernului amanarea aplicarii HG nr. 22/2013 cu un an de zile, incepand cu data de 31 martie a.c., insa la aceasta solicitare nu am primit pana in acest moment niciun raspuns.

├×inand cont de faptul ca orice modificare a preturilor materiilor prime influenteaza decisiv structura cheltuielilor de productie si implicit functionarea unitatilor in cauza, apreciem ca aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producatorii din industrie si o crestere in lant a preturilor in intreaga economie. Agentii economici vor fi obligati sa ia masuri radicale in privinta conservarii capacitatilor de productie", se arata in comunicatul citat.

Potrivit actului normativ care a intrat in vigoare incepand cu 1 februarie 2013, pretul gazelor naturale din productie interna a crescut in primele trei luni ale acestui an cu 7%, urmand ca ritmul mediu trimestrial de crestere a pretului la gazele naturale din productia interna sa fie de peste 12%, in cazul consumatorilor industriali.

Acestia vor ajunge astfel sa plateasca in octombrie 2014 un pret la gazele naturale din productia interna cu 160% mai mare fata de luna ianuarie 2013.

CONPIROM reuneste in prezent 15 federatii si organizatii patronale reprezentantive din industria metalurgica, chimica, energetica, a sticlei, domenii in care gazele naturale si energia electrica - utilitatile in general - reprezinta peste 75% din costurile de productie. Aproximativ un milion de salariati lucreaza in companiile membre ale CONPIROM.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1581 ori