Cresterea pretului la gaze va determina pierderi considerabile pentru producatori

Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:40
1714 citiri
Cresterea pretului la gaze va determina pierderi considerabile pentru producatori

Cresterea pretului la gazele naturale, in urma aplicarii de la 1 februarie a HG nr. 22/ 2013, va determina pierderi considerabile pentru producatorii din industrie si o crestere in lant a preturilor in intreaga economie, se arata intr-un comunicat remis vineri de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

"Am solicitat Guvernului amanarea aplicarii HG nr. 22/2013 cu un an de zile, incepand cu data de 31 martie a.c., insa la aceasta solicitare nu am primit pana in acest moment niciun raspuns.

Þinand cont de faptul ca orice modificare a preturilor materiilor prime influenteaza decisiv structura cheltuielilor de productie si implicit functionarea unitatilor in cauza, apreciem ca aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producatorii din industrie si o crestere in lant a preturilor in intreaga economie. Agentii economici vor fi obligati sa ia masuri radicale in privinta conservarii capacitatilor de productie", se arata in comunicatul citat.

Potrivit actului normativ care a intrat in vigoare incepand cu 1 februarie 2013, pretul gazelor naturale din productie interna a crescut in primele trei luni ale acestui an cu 7%, urmand ca ritmul mediu trimestrial de crestere a pretului la gazele naturale din productia interna sa fie de peste 12%, in cazul consumatorilor industriali.

Acestia vor ajunge astfel sa plateasca in octombrie 2014 un pret la gazele naturale din productia interna cu 160% mai mare fata de luna ianuarie 2013.

CONPIROM reuneste in prezent 15 federatii si organizatii patronale reprezentantive din industria metalurgica, chimica, energetica, a sticlei, domenii in care gazele naturale si energia electrica - utilitatile in general - reprezinta peste 75% din costurile de productie. Aproximativ un milion de salariati lucreaza in companiile membre ale CONPIROM.

SUA investighează rechemarea în service a zeci de mii de mașini Volkswagen. Modelele vizate au mai avut probleme în trecut
SUA investighează rechemarea în service a zeci de mii de mașini Volkswagen. Modelele vizate au mai avut probleme în trecut
O anchetă a fost deschisă pe piața SUA de Autoritatea de reglementare a siguranţei auto în legătură cu rechemarea în service a zeci de mii de mașini electrice de către Volkswagen America....
Țara care a ieftinit telefoanele Apple pentru a face față concurenței unui alt gigant tehno
Țara care a ieftinit telefoanele Apple pentru a face față concurenței unui alt gigant tehno
Apple a lansat o campanie agresivă de discounturi pe site-ul său oficial Tmall din China, oferind reduceri de până la 2.300 de yuani (318 USD) la anumite modele de iPhone-uri, transmite...
#crestere pret gaz, #pierderi industrie, #crestere preturi Romania , #Companii Romania