Programele de infrastructura cu fonduri europene si investitiile in agricultura, in special in proiectele de irigatii, constituie un sprijin real pentru piata constructiilor, care ar putea scadea in acest an sub nivelul din 2011, a declarat, duminica, Liviu Neagu, general manager Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova.
Bergerat Monnoyeur Romania & Moldova este unul din principalii jucatori pe piata utilajelor pentru constructii din Romania.
Potrivit estimarilor specialistilor, in 2012 piata constructiilor ar putea scedea putin sub nivelul din 2011 in ceea ce priveste afacerilor constructorilor.
"S-au dezvoltat proiectele care au beneficiat de subventiile europene, gen Coridorul 4, proiectele care au fost pe partea de tratare a deseurilor, elemente care au adus vigoare in anumite zone si pentru anumiti constructori.
Din punct de vedere al constructiilor rezidentiale afecteaza mai putin activitatea noastra ca si furnizor de utilaje, distribuitor, dar si acolo este o usoara revigorare in anumite zone, mai ales in zonele cu potential economic deosebit. Din pacate alte investitii mari, majore, nu au fost facute. Sunt unele pe hartie dar sunt intr-un stadiu atat de incipient incat ne temem sa vorbim de ele ca vor fi deschise anul viitor', a spus reprezentantul Bergerat Monnoyeur, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat ca proiecetele de infrastructura cu finantare europeana pot ajuta piata constructiilor, iar Romania poate actiona in acest sens, astfel incat sa mareasca rata de absorbtie a fondurilor UE.
Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie
"Este pacat ca pe o perioada de 6-7 ani un buget alocat de comunitatea europeana de aproximativ 20 miliarde de euro sa nu fie folosit pentru a implementa proiecte ce pot ridica, usor, usor, Romania. Este o lumina care ni se da si trebuie sa profitam, este o directie. Trebuie sa investim acolo unde sunt bani", a explicat Liviu Neagu.
O alta oportunitate pentru constructori si furnizori de utilaje o reprezinta agricultura, acolo unde se preconizeaza investitii masive, mai ales in zona dezvoltarii sistemelor de irigatii.
Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a anuntat recent ca principala sa prioritate, pentru urmatorii ani, o reprezinta un program de reabilitare a sistemului de irigatii, in valoare de un miliard de euro, care vizeaza sistemul aferent unei suprafete de 800.000 de hectare.