Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul mai are de aplicat 4 din cele 32 masuri anticriza

Guvernul mai are de aplicat 4 din cele 32 masuri anticriza

Guvernul a pus in practica 28 din cele 32 de masuri anticriza decise la inceputul acestui an, cele patru masuri care nu sunt inca aplicate fiind neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea CEC, suplimentarea bugetului cercetarii si elaborarea ghidului parteneriatului public-privat, informeaza NewsIn.

Premierul Emil Boc a prezentat miercuri bilantul masurilor anticiriza adoptate in urma cu sase luni.

In ceea ce priveste restantele, Boc a amintit ca masura neimpozitarii profitului reinvestit trebuie discutata mai intai cu FMI si CE, la fel si capitalizarea CEC - pentru care trebuie obtinut acordul celor doua institutii internationale.


In ceea ce priveste parteneriatul public-privat, premierul a spus ca Ministerul Finantelor a elaborat ghidul parteneriatului, dar documentul mai are nevoie de avizele ministerelor, urmand ca in aproximativ zece zile sa fie publicat in Monitorul Oficial ordinul de punere in aplicare a procedurii parteneriatului.


Bugetul cercetarii va fi suplimentat la urmatoarea rectificare bugetara.

"Prin masurile anticriza pe care le-am luat am limitat efectele negative ale crizei economice in Romania si, ca o consecinta a acestui fapt, am reusit sa mentinem cota unica de impozitare si TVA si un curs echilibrat euro-leu", a declarat Boc.


Premierul a spus ca din suma reprezentand 20% din bugetul de stat, destinata investitiilor, Guvernul a cheltuit in sase luni 33% - respectiv 12,5% miliarde de lei.

Printre masurile anticriza luate de Guvern, Boc a mentionat majorarea schemei de stat pentru IMM-uri, instituirea pensiei sociale minime, majorarea pensiilor cu 2% de la 1 aprilie si cu 3% de la 1 octombrie, compensarea medicamentelor in proportie de 90% pentru persoanele cu pensii mai mici de 700 de lei.


Prim-ministrul a spus ca, prin aplicarea planului de masuri, Guvernul a reusit sa mentina un nivel "satisfacator" al somajului.


"Am mentinut un nivel satisfacator al somajului. Pot sa spun ca, in raport cu ceea ce se intampla in preajma noastra, in alte state ale UE, am reusit sa tinem sub control fenomenul somajului ", a declarat premierul.


Boc a precizat ca in aprilie 2009 Romania a inregistrat o rata a somajului de 5,7%, in timp ce media europeana se situa la 8,6%, Spania avea 18,1%, iar Letonia de 17,4%.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1389 ori