Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sibex va lansa tranzactiile cu certificate CO2 pe 21 decembrie

Sibex va lansa tranzactiile cu certificate CO2 pe 21 decembrie

Bursa din Sibiu (Sibex) vrea sa lanseze tranzactiile cu certificate de emisii de CO2 din data de 21 decembrie, odata cu lansarea noii platfome de tranzactionare, in contextul in care CNVM a acordat vineri avizele necesare in acest sens, a declarat Teodor Ancuta, seful bursei sibiene.

Initial, Bursa din Sibiu intentiona sa lanseze noua platforma pe 14 decembrie, insa a hotarat amanarea operatiunii pana pe data de 21 decembrie, imediat dupa incheierea scadentei decembrie.

Potrivit lui Teodor Ancuta, lansarea platformei pe 14 decembrie nu ar fi avut sens, deoarece scadenta decembrie se incheie pe 18 decembrie, ceea ce ar fi implicat transferarea pozitiilor de pe vechea platforma pe cea noua pentru ca, dupa doar patru zile, acestea ar fi trebuit inchise, odata cu incheierea scadentei.


In privinta tranzactionarii derivatelor cu certificate CO2, Ancuta a mentionat ca exista totusi un impediment "in faptul ca BNR ne-a aprobat aceste tranzactii in lei, iar noi vroiam in euro, pentru a internationaliza schimburile cu astfel de instrumente".


Platforma GlobalVision, care urmeaza a fi lansata de Sibex, permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau certificate de emisie a dioxidului de carbon (CO2).


Bursa din Sibiu a semnat pentru utilizarea platformei un un acord initial pe cinci ani cu firma britanica Trayport, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan sau Deutsche Bank.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1179 ori
Citeste mai multe desprebursa sibex tranzactii lei euro certificate BNR