Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR mentine dobanda de politica monetara la 8%

BNR mentine dobanda de politica monetara la 8%

Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8% si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta la 15%, respectiv 30%, in contextul turbulentelor de pe scena politica si incertitudinii privind respectarea calendarului in acordul cu FMI, precizeaza NewsIn.

Astfel, in sedinta de marti, 3 noiembrie 2009, "Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8% pe an, gestionarea ferma a lichiditatii din sistemul bancar in vederea consolidarii transmisiei semnalelor de politica monetara si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata comunicatul bancii centrale.

Analistii chestionati de NewsIn au luat in calcul o mentinere a ratei dobanzii la nivelul de 8%, in contextul actual de incertitudine, insa scenariul de baza conturat de majoritate a fost de reducere a dobanzii cheie cu un sfert de punct procentual, la 7,75%, pentru a asigura continuitatea pentru semnalul de relaxare a politicii monetare.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat luni seara, la un post de televiziune, ca estimeaza ca BNR nu va face nicio modificare a ratei dobanzii in cadrul sedintei de marti, ultima din 2009. O delegatie a FMI este in Romania in aceasta perioada pentru a doua evaluare in cadrul acordului de finantare externa, in vederea livrarii urmatoarelor transe din imprumut.

Pe de alta parte, cei mai multi dintre analisti mizau pe o reducere a RMO la pasivele in valuta ale bancilor cu cinci puncte procentuale, la 25%, si pe mentinerea celor la pasivele in lei.

Totodata, ei subliniau ca diminuarea lichiditatii a ridicat dobanzile pe piata interbancara, decuplandu-le semnificativ de dobanda de politica monetara.

Situatia politica pune sub semnul intrebarii indeplinirea conditiilor asumate de Romania in acordul de finantare externa, riscand sa intarzie urmatoarea transa din imprumutul extern de la FMI, programata pentru luna decembrie.

Presiunile pe cursul de schimb s-au amplificat si, in consecinta, leul s-a depreciat cu peste 11 bani, respectiv 2,64%, de la ultima sedinta de politica monetara, din 29 septembrie, in conditiile in care, intre timp, coalitia de guvernare s-a destramat, iar cabinetul Boc a fost demis de Parlament.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut dobanda cheie de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% in prezent, si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% din cele in valuta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1702 ori
Citeste mai multe desprebnr cheie dobanda minime rezerve rmo