Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Formarea creditelor neperformante din grupul BCR a incetinit

Formarea creditelor neperformante din grupul BCR a incetinit

Formarea creditelor neperformante ale grupului BCR a incetinit in primul trimestru, odata cu revenirea pietei retail, care a fost contrabalansata insa de cresterea pe segmentele IMM si microintreprinderi, rata de acoperire a acestor imptumuturi fiind de 125% (garantii si provizioane), potrivit BCR, transmite NewsIn.

Evolutia creditelor neperformante (NPL) a determinat costuri de risc de 456,4 milioane lei, mai mari decat in primul trimestru din 2009, dar in scadere comparativ cu trimestrele III si IV din 2009, se mai arata in comunicatul transmis vineri de BCR.

Ritmul de formare a NPL s-a diminuat in primele trei luni din 2010 pe fondul reducerii ratelor de dobanda, al stabilizarii monedei nationale si al reducerii provizioanelor pentru creditele retail negarantate.

"Portofoliul de credite a evoluat relativ bine, in conditiile date - NPL s-au mentinut la un nivel suportabil, de 13,9% din portofoliul de credite acordate clientilor (credite trase) de la 13,1% la sfarsitul anului 2009.

Grupul BCR se bucura de o rata de acoperire a creditelor neperformante de aproximativ 125% (garantii si provizioane)", se mai arata in comunicatul bancii.

BCR si-a mentinut cota de piata in cea mai mare parte sustinuta de cresterea creditarii pe zona corporate.


Creditarea retail a fost incetinita de scaderea abrupta a cererii eligibile.


Reprezentantii BCR mai spus ca banca are o pozitie puternica in ceea ce priveste lichiditatea si baza sa de capital, care depaseste cerintele reglementarilor BNR, si precizeaza ca rata de solvabilitate s-a imbunatatit considerabil in T1 2010.

Rata de adecvare a capitalului de rang 1+2 la T1 2010 este de aproximativ 12,5% (potrivit standardelor romanesti de contabilitate - RAS) fata de cerinta BNR de minimum 10% si de aproximativ 15,8% (potrivit standardelor internationale de raportare financiara - IFRS) consolidat (la finele anului 2009).

Venitul net din taxe si comisioane a scazut cu 11,8%, reflectand nivelul inca redus al cheltuielilor de consum, care se suprapune cu strategia BCR de a incuraja clientii sa utilizeze tranzactiile fara numerar.

Cheltuielile operationale au coborat cu 7,7% de la 438,1 milioane lei (103,9 milioane euro) la 404,3 milioane lei (97,7 milioane euro), ca rezultat al administrarii mai bune a costurilor, bazata pe implementarea unor programe si actiuni dedicate de eficientizare, in contextul unei rate a inflatiei in continuare ridicate cu impact negativ asupra cheltuielilor administrative.

BCR a continuat investitiile in "costurile bune" care aduc valoare pentru clienti, cum sunt extinderea retelei de unitati (+20 noi unitati crestere anuala), dezvoltarea canalelor alternative de distributie si a activitatii de carduri, precum si dezvoltarea IT.

Raportul cost/venit s-a imbunatatit la 34,6% de la 39,5% in T1 2009. Rentabilitatea capitalului (ROE) s-a diminuat la 14,5% in contextul mentinerii unui mediu economic dificil.

Activele toale ale grupului BCR au scazut cu 1,8% de la finalul anului trecut pana la 31 martie 2010, de la 69,4 miliarde lei la 68,13 miliarde lei (16,6 miliarde euro).Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1153 ori
Citeste mai multe desprebcr credite neperformante