Datoriile la banci "streseaza" 75% dintre romani

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:51
1492 citiri
Datoriile la banci "streseaza" 75% dintre romani

Peste trei sferturi dintre romani erau stresati anul trecut de datoriile la banci, pondere in crestere de la 69% in 2009, iar mai mult de jumatate din populatie si-a schimbat comportamentul, preferand economisirea in locul creditelor, potrivit unui studiu prezentat de BCR Banca pentru Locuinte, anunta Mediafax.

BCR BpL a aratat ca ponderea romanilor care prefera economisirea mai mult decat contractarea de credite a crescut de la 32% in 2007 la 39% in 2009 si a depasit pragul de 50% anul trecut, ajungand la 53% din totalul respondentilor.

Totodata, ponderea persoanelor care sunt stresate de datoriile la banci a crescut de la 60% in 2007 la 77% anul trecut.

"Vedem consumatorii orientati catre o gandire pe termen lung si optand pentru o varianta combinata intre economisire si creditare", a declarat presedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.

Astfel, 56% dintre romani faceau anul trecut planuri de viitor, comparativ cu 52% in 2009 si 46% in 2007.

Mai mult, 56% dintre romani si-au schimbat comportamentul de consum din cauza crizei, iar 74% dintre respondenti nu vor sa achizitioneze bunuri scumpe si se gandesc sa reduca cheltuielile si sa economiseasca.

Romanii intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani in imbunatatiri locative, cum ar fi renovare, reparatii majore, dotari noi sau in cumpararea unei centrale noi. 

Astfel, ponderea persoanelor care locuiesc in mediul urban, cu varsta intre 20 si 65 de ani, care vor sa investeasca in imbunatatiri locative era anul trecut de 79%, in scadere de la 85% in 2009. 

Principalele surse de finantare pentru lucrarile de renovare si reparatii, pentru dotari sau efectuarea unor lucrari de imbunatatire la locuinta de la tara sunt mai degraba veniturile si economiile curente, nu creditele, potrivit studiului.

"Interesul romanilor pentru renovari si reparatii majore primeaza.

Produsul de economisire - creditare este orientat preponderent spre renovare si reparatii, ceea ce inseamna ca se preteaza foarte bine pentru indeplinirea intentiilor clientilor", a spus Ciobanu.

In ceea ce priveste comportamentul de economisire, ponderea romanilor care economisesc o data pe luna s-a injumatatit anul trecut comparativ cu 2009, la doar 6%, iar raportul persoanelor care pun bani deoparte o data la 2-3 luni a coborat de la 16% la 13%.

"Binenteles ca atunci cand se contracteaza un credit conteaza momentul in care un client a economisit, lunar sau doar in noiembrie - decembrie pentru maximizarea primei de la stat. Ponderea clientilor care economisesc lunar in total clienti este de circa 35-36% si nu m-ar mira sa ajungem la un 40%", a spus Ciobanu.

Totusi, ponderea romanilor care nu economisesc niciodata a crescut de la 69% in 2009 la 77% anul trecut, ceea ce arata efectiv accentuarea crizei, a precizat seful BCR BpL.

Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Câți bani au plătit în 2024 locuitorii sectoarelor Capitalei pentru a acoperi datoria locală. În Sectorul 1, cetățenii nu au mai fost informați de 2 ani despre împrumuturi
Nu doar statul român se îndatorează pentru a putea funcționa, ci și administrațiile locale. Ziare.com a analizat situațiile puse la dispoziție de primăriile de sector despre datoria...
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Inflația încă are colți. Ratele românilor scad ușor, dar BNR amână o nouă relaxare din cauza riscurilor. Economist: „Nu toate dobânzile reacționează la fel”
Românii care au credite au de plătit mai puțin în ianuarie, după scăderea unui indicator de referință. Exemplele de calcul arată că, la un credit nou de 70.000 de euro pentru un...
#banci, #credite, #datorii, #rate la banca, #romani , #stiri BCR

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Cum își fac unii români poliţe RCA mai ieftine. Plătesc şi cu 1.500 de lei mai puțin
  2. Economist, fost director de bancă, despre creditele românilor: "Nu este o idee bună să rambursezi mai repede"
  3. Tragedia din spatele site-urile chinezești cu haine ieftine. La ce condiții inumane sunt supuși muncitorii din „Satul Shein”
  4. Cum a reușit o tânără care lucra într-o multinațională să-și transforme pasiunea în afacere de succes: „Cât timp eram angajată, le duceam colegilor mei prăjituri"
  5. Facturi de coșmar după majorarea prețului la gaze. Pentru un apartament cu 3 camere vom plăti 1.000 de lei, iar pentru o casă peste 2.000 de lei
  6. Planul ministrului de Finanțe pentru a reduce foarte mult tranzacțiile cash. „S-a gătat democrația, plățile vor fi limitate până la eliminare”
  7. Cum a eșuat proiectul unui parc fotovoltaic de 40 de milioane de euro, din fonduri europene. Se vinde la mai puțin din jumătate din preț
  8. Ce tăieri salariale vor fi în 2025. Panică în industria IT
  9. SUA, mutare-șoc care-l lovește în plin pe Putin: Sugrumă cel mai important domeniu din Rusia
  10. SUA strâng lațul în jurul lui Putin: America lovește două mari puteri prietene cu Rusia