Ai ITP-ul expirat sau ai picat inspectia? Iata ce te asteapta daca esti oprit pe strada de Politia Rutiera

Joi, 23 Iulie 2020, ora 16:46
5752 citiri
Ai ITP-ul expirat sau ai picat inspectia? Iata ce te asteapta daca esti oprit pe strada de Politia Rutiera
Oricine stie ca masina cu care circuli pe strada trebuie pusa la punct, inclusiv ITP-ul

Orice sofer din Romania stie ca daca mergi cu masina pe strada cu ITP-ul expirat te expui la numeroase riscuri: de la amenzi usturatoare, pana la retinerea certificatului de inmatriculare al masinii.

La toate acestea, se adauga, desigur, costurile pe care va trebui sa le suporti pentru a transporta masina cu o platforma, odata ce ai fost oprit, intrucat nu vei mai fi lasat de autoritati sa o conduci, dupa ce ai fost prins fara ITP.

Tocmai de aceea, poate fi un lucru foarte frustrant sa pici inspectia ITP, in special daca nu te asteptai la asta si nu stii ce ai de facut ulterior. Din momentul in care masina ta urca pe un elevator auto, problema nu se mai afla in mainile tale, iar rezultatul inspectiei depinde doar de starea tehnica a masinii.

Tocmai de aceea, e important sa iei dinainte toate masurile necesare pentru a te asigura ca masina ta se afla in cea mai buna stare inainte de inspectie.

Din nefericire insa, nu poti sa le prevezi pe toate si exista intotdeauna riscul sa treci ceva cu vederea sau sa nu realizezi ca masina ta are o defectiune care va duce la un esec in cadrul inspectiei. De asemenea, exista problema foarte comuna, cea a expirarii ITP-ului, de care se lovesc soferii care nu ajung la timp pentru inspectie.

Iata cu ce te poti confrunta daca te gasesti intr-una din aceste situatii:

Legislatia

Din punct de vedere legislativ, conducerea unui vehicul fara ITP valabil echivaleaza cu conducerea unui vehicul neinmatriculat. In consecinta, unui sofer prins fara ITP i se vor retine talonul si placutele de inmatriculare ale masinii, iar acesta va primi amenda si o dovada fara drept de circulatie.

Desigur, asta inseamna, totodata, ca soferul va fi nevoit sa cheme o platforma pentru a ridica automobilul sau sa-l impinga fizic pana la destinatie, nemaiavand dreptul de a-l conduce.

Controalele in trafic

Registrul Auto Roman poate colabora cu Politia Rutiera pentru a dispune controale tehnice la masinile suspecte din trafic. In cazul in care este gasit un vehicul care nu se ridica la standardele stabilite pentru siguranta in trafic, urmeaza amenzi si retinerea de documente. Insa, in acest caz, controalele nu vizeaza doar masinile fara ITP, ci si pe cele care au obtinut un ITP valabil in mod fraudulos, in ciuda unor defectiuni grave, usor de observat.

In aceasta situatie, masina ta va fi verificata pe un stand de frana in laboratorul mobil al RAR, iar, in cazul in care sunt descoperite probleme, vei fi amendat si ti se va retine certificatul de inmatriculare.

Amenzile si costurile

Amenzile date soferilor care circula fara ITP pot fi destul de usturatoare, astfel incat sa descurajeze cat mai mult aceasta practica. Astfel, in cazul soferilor care isi conduc masinile fara sa aiba ITP-ul la zi, costul unei amenzi va fi cuprins intre 1.305 si 2.900 de lei, in functie de numarul de puncte de amenda pe care le va acorda agentul constatator.

Iar partea cea mai rea abia acum urmeaza. Din cauza ca vehiculele fara ITP valabil sunt considerate a fi neinmatriculate, soferii care circula cu acestea pot ajunge sa primeasca o amenda dubla, cumuland costurile unei amenzi pentru ITP expirat cu cele ale unei amenzi pentru inmatricularea expirata.

Astfel, suma intreaga a unei amenzi poate fi cuprinsa intre 2.610 si 5.800 de RON, o suma deloc neglijabila. Mai mult, costurile pe care va trebui sa le suporti vor fi si mai mari, iar asta pentru ca vei fi nevoit sa platesti o platforma pentru a ridica masina si a o transporta la destinatie.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#ITP, #inmatriculare, #amenzi , #Automobile