Vasilescu, BNR: Romania trebuie sa atraga capital strain

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 14:35
1533 citiri
Vasilescu, BNR: Romania trebuie sa atraga capital strain

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a declarat vineri ca marea problema a Romaniei o reprezinta lipsa capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale, fonduri prin care ar trebui sa fie atras capital strain necesar dezvoltarii tarii, anunta NewsIn.

"Noi poate ne uitam aici si injuram bancile straine. Sigur ca da, sunt banci care au interesele lor. Venite din lumea mare, trimise de mamele lor aici sa faca profit. Dar sigur ca, facand profit, ne ajuta si pe noi sa facem profit si economie. Insa ce capital avem noi aici, in tara?

Ce banci am putea sa punem la punct, sa punem pe picioare ca sa crediteze economia, asa cum ne-am dori noi? Nu avem. Si atata vreme cat bugetul este in situatia in care este, la ce sa speram? Singura noastra solutie este sa reusim sa atragem capital strain", a declarat Vasilescu in cadrul unui seminar.

Acesta a mentionat ca nu se face ceea ce tebuie in Romania pentru atragerea de investitii straine, in conditiile in care istoria a aratat ca tara noastra nu se poate dezvolta la parametri normali fara capital strain, care ar putea veni prin intermediul fondurilor structurale.

"Raman marea problema a Romaniei acele fonduri structurale, care sunt o realitate, nu o iluzie. Noi in Romania suntem obisnuiti sa ni se dea. Ori aceste fonduri nu se dau, ele trebuie sa fie absorbite.

Ca sa fie absorbite, trebuie sa avem proiecte, proiecte de infrastructura, inclusiv pentru agricultura. Zeci de miliarde de euro stau in vitrina si noi nu suntem capabili sa le atragem", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu a mai declarat ca, pentru a realiza o mai buna absobtie a fondurilor UE, Guvernul ar trebui sa unifice toate institutiile care se ocupa de accesarea acestora si sa nu le mai lase la ministere.

De asemenea, Vasilescu a precizat ca cei care contribuie la absorbtia fondurilor ar trebui stimulati financiar.

"Guvernul a facut o mare greseala cand a lansat ideea cu salariul nesimtit. Salariu nesimtit este acel salariu pentru care nu ai reusit sa aduci ceva in loc. Acela este salariu nesimtit.

Adica, daca un om a luat si un leu, nu o mie de lei sau un miliard, si nu a adus macar un leu inapoi, nu mai vorbesc ca ar trebui sa aduca patru sau cinci sau zece lei, leul acela este un venit nesimtit.

Si atunci solutia este una singura, nu cred ca exista o alta solutie decat o asemenea agentie cu stimulente pentru cei care reusesc sa aduca fonduri structurale. Sa le dea si un miliard pe luna daca ei aduc cinci miliarde", a spus Vasilescu.

Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#adrian vasilescu, #bnr, #capital, #investitii, #strain , #stiri Adrian Vasilescu