Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Volkswagen, gata sa rascumpere 500.000 de masini vandute in SUA

Volkswagen, gata sa rascumpere 500.000 de masini vandute in SUA


500.000 de clienti Volkswagen din Statele Unite, care detin masini diesel cu motoare de 2 litri, pot beneficia de programul de rascumparare a acestora, a anuntat compania germana.

Masura va fi luata pentru a rezolva o parte din scandalul emisiilor de noxe in care s-a scufundat producatorul german inca din septembrie 2015. Agentia Reuters afirma ca aceasta solutie a fost inaintata pe 21 aprilie de reprezentantii Volkswagen catre un judecator federal.

Spalarea obrazului

Scandalul trisarii testelor oficiale de poluare la masinile diesel ale concernului auto german a afectat aproape 600.000 de masini din Statele Unite si alte peste 10 milioane la nivel global.

Doar 500.000 de americani vor benficia insa de programul de rascumparare initiat de companie, in lista intrand posesorii modelelor Jetta sedan, Golf compact si Audi A3 vandute in perioada 2009-2015.

Pe bursa americana, pretul actiunilor Volkswagen a crescut cu 6% de la aflarea vestii, atingand valoarea de 30,95 USD per actiune.

La alegere

Programul de rascumparare se va derula pe perioada urmatorilor 2 ani, sustin surse din interiorul companiei, proprietarilor de masini cu probleme la nivelul noxelor emise oferindu-li-se varianta platii in bani pentru automobile sau cea a rezolvarii problemelor la softul inselator care a stat in spatele fraudei comise de compania germana.

Clientii vor beneficia si de plati compensatorii, parti implicate in negocierile dintre producator si autoritatile americane precizand ca se va institui un fond special in acest scop, valoarea acestuia fiind estimata la 1 miliard de dolari.

In total, platile efectuate pentru rezolvarea problemelor existente la cele 600.000 de masini ar putea ajunge la 10 miliarde dolari, estimeaza Bloomberg.

Amenzi uriase

Chiar daca va reusi sa-i multumeasca pe clientii americani, grupul auto german are inca o problema spionoasa de rezolvat: incheierea unei intelegeri pentru stingerea conflictului cu autoritatile din SUA.

Judecatorul Charles Breyer, omul desemnnat sa se ocupe de cazul VW, a anuntat deja ca primul pas catre incheiera unei intelegeri intre compania germana si autoritati il reprezinta rezolvarea problemei celor 600.000 de masini poluante aflate inca in uz.

In principiu, autoritatile federale pot dicta amenzi de pana la 42 de miliarde dolari impotriva companiei, dar o estimare a Evercore ISI anunta un cost total al scandalului de 30 de miliarde euro, incluzand si masurile reparatorii adoptate pe piata europeana.

In UE exista 8,5 milioane de autoturisme, care polueaza mai mult decat se credea, produse de grupul auto german, in cazul lor aplicandu-se masura rechemarii in service, costurile fiind estimate la 6,7 miliarde euro.

La sfarsitul lunii septembrie 2015, Volkswagen a anuntat un nivel al lichiditatilor de 27,8 miliarde euro. De atunci insa, compania a apelat la mai multe solutii de imbunatatire a imaginii si angajat numerosi avocati pentru a face fata plangerilor inregistrate pe banda rulanta, unele depuse inclusiv de catre actionarii firmei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 4082 ori