Se schimba garda? Rusii s-au debarasat de un oligarh de-al lui Putin

Vineri, 21 August 2015, ora 17:30
3248 citiri
Se schimba garda? Rusii s-au debarasat de un oligarh de-al lui Putin
Foto: Wikimedia

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a anuntat vineri ca a acceptat demisia sefului companiei de transporturi feroviare RJD, Vladimir Yakunin.

Momentul marcheaza si prima schimbare de rasunet a unui apropiat de-al lui Vladimr Putin din functie, dupa cum remarca publicatia New York Times.

Feuda confiscata

Yakunin este unul dintre vechii apropiati ai presedintelui Putin, iar puterea de care se bucura in fruntea RJD a fost acompaniata de scandaluri legate de coruptie si ineficienta a companiei care detine monopolul transportului feroviar din Rusia.

In acelasi tip, Vladimir Yakunin este si unul dintre primii aliati al presedintelui care a primit interdictia de a intra in spatiul european si american, ca urmare a implicarii sale in declansarea crizei din Ucraina.

Ultimul esec al lui Yakunin l-a reprezentat incercarea de a modifica sistemul de transport pe calea ferata pentru navetisti.

In locul sau a fost numit in functie Oleg Belozyorov, unul dintre tehnocratii adapostiti de Medvedev in linia a doua la ministerul Transporturilor.

Oligarh cu state vechi

In acest moment, Yakunin a ramas doar cu o pozitie politica in camera superioara a Parlamentului rus, pierzand in schimb un job care se spune ca ii aducea aproximativ un milion de dolari salariu anual.

Yakunin este unul dintre co-fondatorii Bancii Rossya, o institutie financiara pe care analistii occidentali o asociaza cu una dintre sursele de finantare a campaniilor politice ale lui Vladimir Putin.

Incertitudinea planeaza asupra schimbarii lui Yakunin din functie, observatorii politici din Rusia nefiind siguri daca aceasta reprezinta o prima ruptura intre presedintele Putin si premierul Medvedev sau este doar o decizie menita a spala imaginea liderului de la Kremlin.

In acelasi timp, compania de cai ferate din Rusia, RJD, a anuntat ca este interesata de achizitionarea pachetului majoritar ale OSE, operatorul feroviar de stat din Grecia.

Privatizarea OSE este programata pentru luna decembrie a acestui an, conform memorandumului incheiat intre guvernul elen si creditorii europeni.

In acest caz, expunerea lui Yakunin intr-un stat al UE ar fi fost o masura care aproape ca anula din start sansele RJD in licitatia ce va fi tinuta in iarna la Atena.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#oligarhi Rusia, #camarila Vladimir Putin, #transport feroviar Rusia, #Vladimir Yakunin , #Afaceri