Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ponta: Ne dorim sa semnam noul Acord de Parteneriat cu UE la inceputul anului 2014

Ponta: Ne dorim sa semnam noul Acord de Parteneriat cu UE la inceputul anului 2014


Romania isi doreste sa semneze cu Comisia Europeana Acordul de Parteneriat 2014-2020 in prima parte a anului viitor, a declarat luni premierul Victor Ponta, intr-o conferinta de presa comuna cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care a confirmat ca, la inceputul lui 2014, s-ar putea atinge un consens in aceasta privinta.

"Am discutat si vom discuta in continuare elementele principale de strategie pentru noul acord de parteneriat. Suntem absolut deschisi si ne dorim foarte mult ca obiectivele pentru Romania sa fie fixate pana la inceputul anului viitor si sa fim capabili in prima parte a anului 2014 sa semnam Acordul de Parteneriat", a spus Victor Ponta.

Oficialul european a sustinut, la randul sau, ca un consens cu privire la Acordul de Parteneriat ar putea fi atins la inceputul anului viitor.

"Am discutat, desigur, despre pregatirea Acordului de Parteneriat si, intr-adevar, ar fi posibil ca la inceputul anului sa existe un consens cu privire la Acordul de Parteneriat. Avem nevoie, cu siguranta, de unele strategii sectoriale, dar ele ar trebui sa fie vizibile", a spus Hahn.

Ponta si Hahn au discutat si despre stadiul actual al Programelor Operationale Sectoriale. In context, premierul Ponta i-a multumit comisarului Hahn pentru sprijinul acordat autoritatilor romane la imbunatatirea capacitatii administrative.

"Aceasta actiune comuna - a autoritatilor romane si a celor europene - a facut posibil ca astazi toate programele operationale sectoriale ale Romaniei sa fie in functiune. Este o realitate pe care, probabil, anul trecut nici noi, si nici comisarul Hahn nu o credeam posibila", a adaugat Victor Ponta.

El a dat asigurari ca "lectiile invatate" de autoritatile romane vor fi utile "pentru perioada urmatoare si mai ales pentru noul mecanism financiar multianual".
"Rata actuala de absorbtie a fondurilor europene - de coeziune si structurale - a crescut de la 7% anul trecut la 25% astazi. Este important insa sa pastram acest ritm pentru a recupera anii pierduti", a punctat seful Guvernului.

Referitor la Strategia UE pentru regiunea Dunarii, Ponta a exprimat determinarea Romaniei a de lucra eficient la implementarea acesteia.

"Apreciez foarte mult implicarea domnului comisar Hahn in aceasta strategie esentiala pentru Europa. Suntem hotarati sa lucram eficient impreuna cu partenerii nostri bulgari, sarbi, austrieci si germani pentru implementarea obiectivelor acestei strategii. Si ne dorim ca aceasta strategie sa aduca acele proiecte concrete in domeniul transportului, al mediului si al turismului, de care Regiunea Dunarii si Romania au nevoie", a subliniat Victor Ponta.

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a amintit ca Strategia Dunarii este operationala de doi ani, fiind de parere ca reprezinta "o poveste de succes".

"Avem 11 prioritati tematice, in cadrul carora sunt aproximativ 400 de proiecte care sunt fie deja implementate, fie in curs de implementare, fie destul de mature si gata sa fie implementate. Volumul total al celor 400 de proiecte se apropie de 49 de miliarde de euro si aceasta strategie va furniza crestere economica si locuri de munca", a spus Hahn.

Johannes Hahn efectueaza o vizita de doua zile in Romania, unde participa la Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunarii, organizat la Bucuresti.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1104 ori