Cine e de vina pentru preturile "nesimtite" la alimente?

Vineri, 06 Mai 2011, ora 19:40
4147 citiri
Cine e de vina pentru preturile "nesimtite" la alimente?

Romania are o piata dezorganizata unde milioane de hectare de teren agricol sunt in degringolada, iar exploatatiile sunt faramitate.

Principalele cauze ale deteriorarii sectorului agricol sunt lipsa de capital, de tehnologie si de expertiza, este de parere secretarul general Agrostar, Tudor Dorobantu.

In opinia acestuia, preturile la alimente cresc fiindca nu mai exista producatori agricoli care sa realizeze bunurile de consum alimentar fiindca statul nu i-a mai sustinut.

Contrar acestuia, Adrian Radulescu, secretar general la Ministerul Agriculturii, afirma ca preturile la alimente nu tin de competenta Ministerului Agriculturii.

"Preturile la alimente nu tin de noi, le face piata. Este vorba de conjunctura internationala, de energie electrica, gaze, petrol si de agentii economici care cumpara la un pret mic si vand la un pret mare", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.

Pe de alta parte, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, nu crede ca cresterea preturilor la alimente poare fi o conspiratie premeditata a producatorilor.

"Guvernul a aratat catre producatori, insa nu ne-a spus ca in primul trimestru a majorat si el accizele si a contribuit la cresterea preturilor carburantilor. Nu m-as grabi sa dau vina pe producatori.

Multora dintre ei le-ar conveni sa vanda la preturi mai mici, sa aiba vanzare mai multa", a declarat pentru Bloombiz.ro Varujan Vosganian.

Pe de alta parte, Tudor Dorobantu acuza statul roman ca a dat frau liber intermediarilor, importatorilor si retelelor de supermarketuri care au creat monopoluri in Romania.

Potrivit fostului ministru, in Romania produsele care au elasticitate scazuta au o pondere mare: alimentele, intretinerea si chiar carburantii care ocupa 8-10% din veniturile medii ale romanilor.

"Aici e vorba de cosul mediu. Daca impartim analiza pe segmente de populatie, pentru cei cu venituri modeste, procentul depaseste 50% in ceea ce priveste marfurile alimentare", a mai precizat Vosganian.

Romania, intr-o "revolta" alimentara

Potrivit lui Dorobantu, Romania se poate astepta la un nou val al scumpirilor alimentelor, principalele cauze fiind evolutia pietei mondiale, factorii climatici dar si razboaiele din Orient si preturile carburantilor.

"Asistam de cateva luni intr-o parte a lumii la revolte, care duc la perturbari in aprovizionarea cu carburanti. Daca luam in calcul faptul ca Romania nu cultiva peste 4 milioane de hectare de teren, ne dam seama ca nu avem revolta in Romania dar avem o criza de sistem.

E mai rau decat revolta din Libia, Siria, Egipt. Avem pacea necesara dar nu avem organizarea corespunzatoare", a mai subliniat secretarul general Agrostar.

Pe de alta parte, Vosganian spune ca aceste scumpiri la alimente nu sunt in valuri succesive, ci reprezinta un proces continuu.

"Uitati-va la carburanti, nu sunt socuri. E vorba de un proces lent si permanent, de conditii care tin de piata interna, de faptul ca noi producem mult sub posibilitati si, desi am putea, nu acoperim necesarul din productia interna", a afirmat fostul ministru.

De asemenea, acesta este de parere ca romanii vand produsele proprii mai ieftin si cumpara din afara produse mai scumpe. O alta cauza importanta a cresterii preturilor la alimente este impactul international.

"Intr-o tara precum China exista deja 200 de milioane de oameni care au venituri mari pe standardele europene.

Acesti oameni nu se mai multumesc doar cu orez, ci mananca paine, carne, beau lapte. China, India, Brazilia, tari cu ritmuri mari de crestere apasa asupra pietelor internationale.

Astfel si in viitorul apropiat vom avea astfel de socuri si va trebui rapid sa ne intoarcem la procesul de reindustrializare si sa asumam industrializarea in spatiul rural", a mai afirmat Varujan Vosganian.

In opinia acestuia, transformarea agriculturii romanesti intr-una ecologica va ajuta Romania sa patrunda pe pietele internationale.

Contrar acestuia, secretarul general Agrostar crede ca Romania s-a intors la perioada de autoconsum din momentul in care a luat deciziile de retrocedare "haotica" a terenurilor, reguli luate fara discernamant in comparatie cu tarile din Europa.

"Germanii nu-si lucreaza terenul dupa cum ii taie capul. Sunt reguli stricte. Un fermier care a ajuns la varsta pensionarii si are 5 copii, nu-si poate lasa mostenirea la toti cei 5 copii, ci i-o va lasa celui care e calificat in domeniu.

Daca nu e niciunul calificat, atunci trebuie s-o arendeze unei terte persoane care sa realizeze o agricultura performanta. La noi nu exista asa ceva. De la primar pana la presedintele Romaniei, nimeni nu respecta regulile", a mai declarat Dorobantu.

O opinie optimista o are Adrian Radulescu care promite Romaniei un viitor mai bun, cu dotari tehnologice, productii mari, eficienta maxima si cheltuieli mici.

Mai mult, Radulescu crede ca Romania poate deveni o tara competitivita din punct de vedere agricol si poate realiza productii care sa permita exporturi si o siguranta alimentara abia in 20 de ani.

Pe de alta parte, fostul ministru de Finante spune ca lucrurile nu se pot indrepta atata timp cat peste 70% din agricultura romaneasca nu este fiscalizata.

"Va spun, ca fost ministru de Finante, eu cred ca noi ar trebui sa reducem ponderea economiei naturale in agricultura. Eu cred ca din productia agricola peste 70% nu este fiscalizata.

Daca am avea o agricultura 'marketizata' am putea sa mai adaugam 1,5 miliarde de euro veniturilor bugetare", a mai precizat Vosganian.

Sursa foto: Gandul.info

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#adrian radulescu, #agricultura, #crestere preturi carburanti, #criza alimentara, #preturi alimente, #scumpire mancare, #tudor dorobantu, #varujan vosganian , #stiri Varujan Vosganian